Οργή για το σκάνδαλο του Ελληνικού

-Αυξάνονται τα ερωτηματικά για την διαδικασία αποκρατικοποίησης του καλύτερου παραθαλάσσιο φιλέτου της Μεσογείου.-Στο «φως» έγγραφα που «καίνε» όσους διαχειρίστηκαν την υπόθεση

Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει τη διαδικασία πώλησης του πρώην Ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό με «ύποπτες» συμπτώσεις να έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.

Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από βάρβαρα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας τυγχάνουν προκλητικής μεταχείρισης από το ελληνικό κράτος.

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται τα ερωτηματικά για την διαδικασία αποκρατικοποίησης του καλύτερου παραθαλάσσιο φιλέτου της Μεσογείου.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό κράτος, ωστόσο οι λανθασμένοι χειρισμοί κινδυνεύουν να το καταστήσουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

Η Lamda Development (συμφερόντων Λάτση), με την υποστήριξη του Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία AlMaabar από το Abu Dhabi, από τον κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος σε ένα διαγωνισμό που όλοι περίμεναν να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και μεγάλων επενδυτών.

Και εδώ ακριβώς γεννούνται τα πρώτα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια φιλέτα της Ευρώπης με έκταση διπλάσια και από αυτή του ΗydePark του Λονδίνου να μην καταφέρνει να προσελκύσει επενδυτές;

Γιατί το κράτος σπεύδει να πανηγυρίσει ότι επιτέλους βρέθηκε επενδυτής όταν ο συγκεκριμένος επενδυτής του ζητά να το δώσει «κοψοχρονιά»;

Στο φως έγγραφα «φωτιά»

Μόλις 3 εικοσιτετράωρα πριν την κατάθεση νέας βελτιωμένης πρότασης από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση (καθώς η πρώτη 430 εκατ. Ευρώ) κρίθηκε ανεπαρκής, η Real Newsαποκαλύπτει τις υπόγειες διαδρομές και τις αντιπαραθέσεις των αρμόδιων φορέων για την απομείωση της αξίας του Ελληνικού και τις «λειάνσεις» του νόμου για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η Real, η αποτίμηση που έγινε πριν από ένα χρόνο φανερώνει ότι «η κατώτατη εύλογη αξία των δικαιωμάτων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ επί του ακινήτου ανέρχεται σε 1,239 δισ. ευρώ. Το έγγραφο υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ , καθηγητή Σπύρο Πολλάλη.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, κατά τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ συζητήθηκαν «ως εναλλακτικές μεθοδολογίες από τα ΤΑΙΠΕΔ και τον ορκωτό εκτιμητή του από τη Ν. Υόρκη να μην ληφθεί υπόψιν ο νόμος 4062/2012 και πιθανόν να μην είναι εφαρμόσιμος στο σύνολό του, στοιχεία που όμως οδηγούν στη μείωση της εύλογης αξίας».

Σημειώνεται δε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε επίσης ότι η τελική εκτίμηση για τις ανάγκες του διαγωνισμού θα γίνει μεταγενέστερα βάσει της δόμησης που θα προτείνει ο κάθε επενδυτής.

Έτσι έριξαν την τιμή

Το έγγραφο, με ημερομηνία αποστολής 8 Μαρτίου 2013, αποτέλεσε την αφορμή για να σημειωθούν σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ και δύο μέρες μετά παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σπ. Πολλάλης.

Οι νέοι εκτιμητές που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να υπολογίζουν την αξία του «φιλέτου» του Ελληνικού στα 700 εκατομμύρια. Δηλαδή, 500 εκατομμύρια λιγότερο από την αρχική εκτίμηση αλλά πολύ μεγαλύτερο από 430 εκατ. ευρώ που δίνει ο όμιλος Λάτση.

Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο σημειώνονται περίεργες παρεμβάσεις στην διαδικασία αποκρατικοποίησης. Από τον Απρίλιο του 2012 που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός εμφανίστηκαν 9 επενδυτές, οι οποίοι όμως στην πράξη δεν παρέλαβαν ποτέ έναν πραγματικό επενδυτικό φάκελο, αλλά μια περίληψη και καταγραφή προθέσεων. Επίσης, δεν γνώριζαν την ακριβή έκταση προς αξιοποίηση ή τις δικαστικές εκκρεμότητες.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και αφού άρχισαν να αποσύρονται ένας ένας οι επενδυτές, χρειάστηκε ενάμισι έτος και τέσσερις παρατάσεις για να υποβληθούν οι τελικές προτάσεις. Παράλληλα όμως, ανέκυπταν συνεχώς νομοθετικές και δικαστικές ρυθμίσεις που απομάκρυναν ακόμα περισσότερο τους επενδυτές.

Η κυριότερη τροποποίηση που έγινε στη σύμβαση παραχώρησης δίνει τη δυνατότητα στον προτιμητέο επενδυτή, δηλαδή τη Lamda Development του Λάτση, να μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στην εφάπαξ αποπληρωμή ή στην προκαταβολή του 25%, με το υπόλοιπο 75% να καταβάλλεται σε 10 ετήσιες δόσεις.

Αναπάντητα ερωτήματα

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μια αποκρατικοποίηση εμπεριέχει οσμή σκανδάλου. Οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει ή που έχουν επιχειρηθεί να γίνουν μέχρι τώρα, προαναγγέλονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με πανηγυρικές φιέστες και πομπώδεις δηλώσεις και το αποτέλεσμα είναι τελικά να ναυαγούν. Το ίδιο είχε επιχειρηθεί παλαιότερα στο Ελληνικό αλλά και στη ΔΕΠΑ όπου ουδείς εμφανίστηκε, παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του Ταμείου κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού περί τεράστιου διεθνούς ενδιαφέροντος…

Αν τελικά επαληθευτεί η πολύ μικρή προσφορά της Lamda, τότε μιλάμε για ένα ξεπούλημα μιας έκτασης 6.200 στρεμμάτων, προς 96 ευρώ το τετραγωνικό...

Μάλιστα το παραπάνω νούμερο συνιστά ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το 1/8 της έκτασης του Ελληνικού πουλήθηκε 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δημιουργεί μια σειρά ακόμη σοβαρών ερωτημάτων που τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ οφείλουν να απαντήσουν.

Όπως:

- Γιατί θα πρέπει η έκταση να πουληθεί στο σύνολο της και όχι σε «κομμάτια»; Γιατί δεν μπορούν τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού να κατατμηθούν και να πουληθούν σε ισάριθμους επενδυτές, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα έσοδα που θα αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο;

- Γιατί η παραχώρηση του έργου γίνεται για 99 χρόνια και όχι για λιγότερα;

- Κατά πόσο οι όροι της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον;

Αν το ελληνικό κράτος νομιμοποιήσει αυτό το σκάνδαλο θα πρόκειται για ένα κράτος απατεώνα που εξαπατά την κοινωνία προσφέροντας ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αν αυτό το σκάνδαλο περάσει, θα πρόκειται για τεράστια ηθική προσβολή και εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΙΠΕΔ: Αποδεκτή η τεχνική προσφορά της Lamda για το Ελληνικό

Χρ. Κορτζίδης: «Πλιάτσικο» στο Ελληνικό – Έχουμε ρεαλιστική πρόταση

Δούρου:Οικονομικό σκάνδαλο και περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ελληνικό

«Δεν θα αφήσουμε το Ελληνικό να γίνει κομματική χωματερή του Τσίπρα»

Τσίπρας: Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ-Δεν θα ξεχαστεί κανείς!

Δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό