Ο ΟΗΕ διαψεύδει τον Α. Λοβέρδο για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ

Πίσω από τον ΟΗΕ επιχείρησε να κρυφτεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, όσον αφορά στις ογκωδέστατες επιχορηγήσεις που είχε εγκρίνει από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών προς την αμαρτωλή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του προφυλακισμένου σήμερα Κωνσταντίνου Τζεβελέκου.


Ωστόσο, ο διεθνής Οργανισμός διέψευσε πανηγυρικά τον κ. Λοβέρδο, καθώς με επιστολή του αποσαφήνισε ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και τις υποτιθέμενες δράσεις της σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.

Όταν το θέμα έσκασε σαν βόμβα τον Φεβρουάριο και ασκήθηκαν διώξεις για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», για την περίοδο 2000-2004, ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε σε δεινή θέση καθώς στη δική του ευθύνη, ως υφυπουργού Εξωτερικών, ήταν η έγκριση κονδυλίων που προορίζονταν για ΜΚΟ.

Σημειώνεται πως κατά τη θητεία του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Εξωτερικών, την τριετία 2002-2004, η χρηματοδότηση της ΜΚΟ του κ. Τζεβελέκου εκτοξεύθηκε, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, πήγε στα 7.841.064 την τριετία 2002-2004.

Μάλιστα, ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, είχε μεταβεί στο Λίβανο για να εποπτεύσει ιδίοις όμασι τις δράσεις «αποναρκοθέτησης» που εκτελούσε η ΜΚΟ στην περιοχή Ναμπατίγιε. Ο κ. Λοβέρδος, εντυπωσιασμένος από την επίδειξη του κ. Τζεβελέκου και της οργάνωσής του, ενεργοποίησε και τον μηχανισμό σε ελεγχόμενη απενεργοποίηση νάρκης, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σόου που είχε στηθεί. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν είναι επίσης αποκαλυπτικές:

«Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του Ν. Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 'Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης'.

Είχαμε πρόσφατα, την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στο Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 ως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της Κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών.

Η αναφορά αυτή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Περίπου 10 χρονιά, και με την υπόθεση να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του τον Φεβρουάριο ισχυρίστηκε ότι ενέκρινε τα κονδύλια επειδή η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ και έκανε καλή δουλειά. Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσεις ο τότε Έλληνας πρεσβευτής στο Λίβανο, αρκέστηκε να πει πως «δεν είχε προκύψει κάτι συγκεκριμένο διαχειριστικά, ενώ πολιτικά εγώ κάλυψα την υπόθεση με δημόσιες δηλώσεις διότι πολιτικά είχε αποτελέσματα καλά».

Η απάντηση του ΟΗΕ στους ισχυρισμούς του κ. Λοβέρδου είναι αποστομωτική. Στην επιστολή τονίζεται ειδικά για την περίπτωση του Λιβάνου, ότι οι δράσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης δεν έλαβαν ποτέ πιστοποίηση ή επικύρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ούτε τα σώματα UNIFIL και UNMAS συνεργάστηκαν μαζί της.

Έξω από την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή ο κ. Λοβέρδος φέρεται να παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που ενέκρινε τεράστια ποσά για έργα «βιτρίνας» σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Αν αποδειχτεί ότι ενεργούσε με βάση την ικανοποίηση συμφερόντων «ημετέρων», θα καταστούν αυτομάτως χρήζοντα ελέγχου «τα έργα και οι ημέρες του» και στα μετέπειτα πόστα του και δη σε αυτό του πολύπαθου τομέα της Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Απάτη – «μαμούθ» σε βάρος του δημοσίου

My name is Rondos. Alex Rondos!

Στην... υγεία των ξένων συμφερόντων!