«Βόμβα» Στρος Καν: Ο Παπανδρέου είχε συζητήσεις από το 2009 με το ΔΝΤ (βίντεο)
Ένα ντοκιμαντέρ που βγάζει στην «φόρα» πως ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2009, είχε συζητήσει με τον Στρον Καν το θέμα βοήθειας της Ελλάδας, μέσω του ΔΝΤ.
Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών το 2009.
O διάλογος Παπανδρέου-Στρος Καν
Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο:
Γιώργος Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γιώργος Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Ντομινίκ Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω
Καταστροφική καθυστέρηση για την Ελλάδα
Επιπλέον, ο Στρος Καν, παραδέχεται πως έγιναν λάθη στο θέμα διάσωσης της Ελλάδας και πως υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων που έκαναν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Αυτό που πιθανόν πολλούς δεν εκπλήσσει είναι το γεγονός πως η Σιδηρά κυρία της Γερμανίας δεν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα.
Το αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας μόνο το ΔΝΤ κι όχι από κοινού με την Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι».
Σε αυτό το σημείο σημαντική ήταν η συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και πως θα τη βοηθούσε γιατί δεν θα έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο», επισήμανε ο κ. Γκενό.
Σύσκεψη στις Κάννες
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη δραματική σύσκεψη των Καννών επιβεβαιώνει το δημοσίευμα των Financial Times.
Περιγράφει μάλιστα πως πίεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Του είχαν πει χαρακτηριστικά:
"Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Διαβάστε επίσης:
Financial Times: Έτσι αποφάσισε η Μέρκελ να «σώσει» το ευρώ
Έτσι θα πετούσαν την Ελλάδα εκτός ευρώ
Σόιμπλε: Πρέπει να «καεί» η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη
Ρεπορτάζ – «βόμβα»: Έτσι «έπαιξαν» Ευρωπαίοι και Έλληνες με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων