Το... success story της μαύρης εργασίας! - Οι «αόρατοι» εργαζόμενοι
Έξι εκατομμύρια έλληνες εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Από έξι έως οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την αδήλωτη εργασία. Τα ταμεία βουλιάζουν και οι κύριοι της κυβέρνησης σκέφτονται να επέμβουν στο πρόβλημα μόνον με πρόστιμα!
Σήμερα ξεκινά στη Γενεύη η συνδιάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού εργασίας με τους συνέδρους να έχουν στο portfolio τους ένα και μόνον καυτό θέμα στην εποχή της οικονομικής κρίσης: τη «μαύρη» εργασία.
Η «μαύρη» εργασία κάνει θραύση!
-«Σου δίνω 300 και μη μου ζητήσεις ασφάλιση»
-Σας ευχαριστώ πολύ!
Εάν ο εργοδότης έλεγε «σου δίνω 500 ή 800 και μη μου ζητήσεις ασφάλιση» ο εργαζόμενος θα έκανε και «υποκλίσεις». Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα μας τα χρόνια του Μνημονίου, τα χρόνια του δήθεν μεγάλου «συμμαζέματος» για το οποίο κόπτονται οι πολιτικοί που μας κυβερνούν.
Είναι τέτοιο το «κόψιμό» και το ενδιαφέρον τους, ώστε η χώρας μας να συνεχίζει να χάνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ από τους «αόρατους» εργαζόμενους.
Αυτό πιστοποιούν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής ( οι ετήσιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 6 δισ. Ευρώ). Αυτό και κάτι παραπάνω πιστοποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (οι απώλειες υπολογίζονται στα 8,5 δις., ευρώ).
Σωστά λέει το ΙΝΕ. Διότι αν κάποιος υπολογίσει την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία παρέα με την εισφοροδιαφυγή (ποιος «αόρατος» εργαζόμενος φορολογείται;), κατανοεί αμέσως τη διαφορά στα νούμερα.
Το 2013 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο μήνα που ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης υπερηφανευόταν για την επιβολή ενός «καυτού» προστίμου σε κάθε εργοδότη που θα πιανόταν με αδήλωτο εργαζόμενο (10.550 πάει το «κεφάλι»), ο ΕΟΠΠΥ με στοιχεία του έδινε τους ανασφάλιστους εργαζόμενους στα 6 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Δηλαδή τι; Πόσοι ζούμε σε αυτήν την χώρα; Έντεκα εκατομμύρια περίπου. Σχεδόν οι μισοί, σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΥ, είναι ανασφάλιστοι! Αυτό από μόνο του είναι τραγικό.
Τον Φεβρουάριο του 2013, το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας άγγιζε το 40,13%, ένα μήνα μετά έπεσε στο 23,61%. Και μετά τι συνέβη; Ο δείκτης των «αόρατων» εμφανίζει αυξητικές τάσεις.
Τον Απρίλιο έφτασε το 38,07%!
Ειδικά στον Τομέα της Εστίασης και του Τουρισμού επικρατούν συνθήκες «οργίου». Ειδικά στον Τουρισμό –τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας- ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος!
Δραματική μείωση μισθών, αύξηση της φορολογίας, κατασχέσεις από ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και στη μέση εργαζόμενος και εργοδότης. Δύσκολη η επίλυση του παζλ υπό αυτές τις συνθήκες...
Στην Επιθεώρηση Εργασίας
Ο διάλογος που ακολουθεί είναι αληθινός και ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί.
Εργοδότρια ρωτάει:
«Ανασφάλιστη υπάλληλος σε κομμωτήριο (πελάτισσα μου η Κομμώτρια) έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για οφειλές ύψους 1000 ευρώ (2 μήνες εργασίας) και ανασφάλιστη εργασία από 15/09/2012. Η εργοδότρια, όπως όφειλε, πήγε στην Επιθεώρηση και έδωσε έναντι (500 ευρώ) στην ανασφάλιστη εργαζόμενη παρουσία του Επιθεωρητή.
-Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει, μήπως μπορείτε να με καθοδηγήσετε στο τί ακριβώς πρέπει να κάνω; Θα πρέπει να την ασφαλίσω και πώς;»
Όλοι προτιμούν τους «μαύρους»
... και κανείς δε φοβάται τους ελέγχους διότι οι ελεγκτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν «αποψιλωθεί»!
Στις εργολαβίες της ΔΕΗ εργάζονται ανασφάλιστοι. Στα συνεργεία καθαρισμού δημόσιων οργανισμών εργάζονται ανασφάλιστοι ή μετά από αναγκαστική «συμφωνία» ημιαπασχολούμενοι, στον Τουρισμό ανασφάλιστοι, στην Ψυχαγωγία ανασφάλιστοι στον τομέα καθαριότητας στους Δήμους και... και οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας σύρονται μεταξύ γραφειοκρατικών αγωγών.
... και στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον εργοδότη, ακολουθεί μείωση μισθών! Ποιος θα ελέγξει και τι στ' αλήθεια; Τραγέλαφος...
Διαβάστε επίσης:
«Οργιάζουν» οι αδήλωτες συναλλαγές και η «μαύρη εργασία» στην Ελλάδα