Τα «δώρα» που μας άφησαν οι δανειστές!
Για να μην μας κοροϊδεύουν με επικοινωνιακές κορώνες και με νούμερα, ποσοστά και εκτιμήσεις για το χρέος, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα, αλλά και το τι περιθώρια έχει ο κάθε ..δανειστής με βάση το καταστατικό του.
Από τα συνολικά 223,1 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης από το 2010 μέχρι και σήμερα, πιθανής ελάφρυνσης θα μπορέσουν να τύχουν μόνο τα 53 δις, αφού οι δανειστές έχουν φροντίσει να εξαιρέσουν σχεδόν τα πάντα από τυχόν «διευθετήσεις». Συνεπώς το περί δραστικής μείωσης χρέους και άλλα τέτοια μάλλον πάνε περίπατο και έχουν ως μόνο στόχο τη δημιουργία κλίματος!
Τα σενάρια
Τα μέχρι τώρα σενάρια αναφέρουν ότι αυτό που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού, η επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν. Όλα αυτά, το μόνο που θα μπορέσουν να κάνουν, είναι η μείωση των τόκων και των χρεολυσίων που θα έπρεπε να πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια.
Αν δηλαδή η Ελλάδα έπρεπε για παράδειγμα, να πληρώνει 8 δις το χρόνο μόνο σε τόκους, με μια τέτοια παρέμβαση θα πληρώσει ίσως τα μισά. Το θέμα είναι όμως, ότι το χρέος της Ελλάδας δεν γίνεται έτσι βιώσιμο, αφού και πάλι θα χρωστά 321 δις ευρώ..
Τα δάνεια που έχουμε πάρει
Το πρώτο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα το 2010 ήταν ύψους 110 δις ευρώ. Από αυτό το δάνειο όμως, δεν πήραμε 110 δις, αφού προέκυψε το PSI και αποφασίστηκε ότι το πρώτο πρόγραμμα δεν μας έκανε! Έτσι, πήραμε 73 δις: 53 δις από την Ευρωζώνη και άλλα 30 από το ΔΝΤ.
Επί κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω του κουρέματος των ομολόγων, πήραμε τελικά και τα υπόλοιπα 37 δις από το πρώτο πρόγραμμα συν άλλα 150 δις που ήταν το δεύτερο πρόγραμμα. Σε αυτό το ποσό υπήρχαν μέσα και τα λεφτά που στείλαμε απευθείας στις τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Το καταστατικό των δανειστών
Σύμφωνα με τους νόμους του εκάστοτε δανειστή, τα δάνεια δεν έχουν τους ίδιους όρους, αλλά ούτε και η ίδια η τρόικα μεταξύ της. Τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα και διμερή δάνεια είναι τα μόνα που μπορούν να υποστούν την οποιαδήποτε διευθέτηση. Μόνη προϋπόθεση, τα κοινοβούλια των κρατών που ενέκριναν το εκάστοτε δάνειο, τώρα να αποφασίσει ότι επιτρέπει μείωση επιτοκίου ή μεγαλύτερη λήξη στα ομόλογα. Τι γίνεται όμως, με τις χώρες που έλαβαν δάνειο για να δώσουν ..δάνειο στην Ελλάδα; Θα δεχθούν να μας δίνουν δάνειο μικρότερο ή και ίσο επιτόκιο;
Τα δάνεια του EFSF, μας ήρθαν με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Δεν είναι διακρατικά δάνεια, αλλά έρχονται από τη συμμετοχή των κρατών – μελών στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης και έπειτα δίνονται στην Ελλάδα. Αυτά τα δάνεια μπορούν μόνο να επιμηκυνθούν, αφού το επιτόκιο δεν αλλάζει.
Για το ΔΝΤ, είναι γνωστό, ότι δεν αλλάζει τίποτα. Ό,τι συμφωνήθηκε παρασκηνιακά μεταξύ Παπανδρέου – Στρος Καν μήνες πριν τις δηλώσεις ΓΑΠ στο Καστελόριζο, θα ισχύσει μέχρι τέλους.
Η συζήτηση με τους δανειστές
Η συζήτηση για το χρέος, που αναμένεται να ξεκινήσει σε επίσημο επίπεδο στις αρχές του καλοκαιριού, είναι δεδομένο ότι δεν θα περιλαμβάνει τα δάνεια του EFSF, άρα το μεγαλύτερο σκέλος του ελληνικού χρέους, αλλά φυσικά ούτε και τα δάνεια των 30 δις που μας έχει δώσει το ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός μάλιστα, πιέζει την Ευρώπη για νέο «κούρεμα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι κανείς δεν θα αγγίξει τα δάνεια που έχει δώσει το ίδιο το ταμείο στην Ελλάδα.
Αν και στην τελευταία του έκθεση, αλλά και στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έριξαν τους τόνους για το νέο «κούρεμα», το καταστατικό τους συνεχίζει να αναφέρει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ δεν επιδέχονται αλλαγής σε επίπεδο επιτοκίων, χρόνου αποπληρωμής και ό,τι άλλο μπορεί να διαφέρει από την αρχική σύμβαση.
Πάντως, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup στον Γκίκα Χαρδούβελη στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να υπάρξουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:
*Τα 12 προαπαιτούμενα
*Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και
*Η εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία, αφού όπως είπε ο ίδιος, αυτό δεν είναι ακόμα σαφές, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ακόμα το σκέφτονται για το ελληνικό χρέος.
Διαβάστε επίσης: