Ο «ξαφνικός θάνατος» και η… αριστερή παρένθεση
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε το χθεσινό πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας (RealNews), σύμφωνα με το οποίο, ο εξ' απορρήτων του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης φέρεται να έχει εισηγηθεί στον Αντώνη Σαμαρά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Ο βουλευτής Επικρατείας, που αποτελεί ουσιαστικά τον στρατηγικό εγκέφαλο της διακυβέρνησης Σαμαρά, πιστεύει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ - πως είναι ευκαιρία η ΝΔ να αντιστρέψει το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της προεδρικής εκλογής, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και διεκδικώντας από τους πολίτες ισχυρότερη εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το σενάριο που φαίνεται να έχει παρουσιάσει τον Πρωθυπουργό ο κ. Λαζαρίδης, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές πριν ξεκινήσει η διεργασία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που χρονικά τοποθετείται περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως αυτό το σενάριο το έχουμε ήδη δημοσιεύσει με σχετικό ρεπορτάζ από τις 19 Απριλίου με τίτλο: «Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς – Βενιζέλος».
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το δημοσίευμα του Newsbomb στις 13 Ιουνίου με τίτλο: «Το χρέος φέρνει… πρόωρες εκλογές».
Ο αιφνιδιασμός που σκέφτεται να επιχειρήσει το Μαξίμου αυτός έχει δύο εκδοχές:
-Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, η κοινωνία θα έχει δώσει στον Αντώνη Σαμαρά ισχυρότερη εντολή να κυβερνήσει, μιας και θεωρείται από αναλυτές πως τα ιστορικά "χαμηλά" του δικομματισμού έχουν περάσει.
-Το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, εστιάζεται στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτό το ενδεχόμενο, στη γαλάζια παράταξη πιστεύουν ότι θα έχουν ένα σημαντικό όπλο. Τη δυνατότητα να προκαλέσουν εκ νέου εκλογές το Μάρτιο του 2015 με αφορμή την προεδρική εκλογή, σε μία περίοδο που η ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού που θα έχει συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει βρει ακόμα τα πατήματα της. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη θεωρία που θέλει μία «σύντομη παρένθεση» στα πολιτικά δρώμενα του τόπου με κυβέρνηση της Αριστεράς, γεγονός πους όπως εκτιμούν πολλοί θα εμφανίσει τις τρανταχτές της αδυναμίες να κυβερνήσει, καθώς θα τεθεί αντιμέτωπη με τα πραγματικά δεδομένα.
Η "θεωρία της σύντομης παρένθεσης" μάλιστα, φέρεται να έχει πολλούς υποστηρικτές και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, που θα ήθελαν όπως λένε χαρακτηριστικά "να ξεμπερδεύει ο τόπος μια και καλή από τις ουτοπίες της Αριστεράς", καθώς όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως σημειώνουν, τα ρεαλιστικά δεδομένα, θα αναγκαστεί να "σοβαρευτεί".
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δε φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα απορρίψει ή όχι το σενάριο Λαζαρίδη, ωστόσο ένα σημαντικό δεδομένο στη συζήτηση είναι πως πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οδεύουμε προς ανοιχτή σύγκρουση με την τρόικα, προκειμένου να προχωρήσουν μία σειρά από φοροελαφρύνσεις. Σε περίπτωση μάλιστα, που υπάρξει σκληρή αντίδραση από την πλευρά των δανειστών μας, τότε το σενάριο Λαζαρίδη ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, μιας και θα υπάρχει σημαντικό δίλημμα για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Ο ίδιος ο Χρύνσανθος Λαζαρίδης διαψεύδει δημόσια πως έχει προτείνει εκλογικό αιφνιδιασμό, ώστε να υπάρξει μία σύντομη "παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ", ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές από το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο που θυμήθηκαν το ρόλο του Γιώργου Σουφλιά το 2009, ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους του τότε εκλογικού αιφνιδιασμού του Κώστα Καραμανλή, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα τόσο για τη ΝΔ, "όσο και για τη χώρα", όπως χαρακτηριστικά σημείωναν.
Διαβάστε επίσης:
Το χρέος φέρνει… πρόωρες εκλογές
Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς - Βενιζέλος
Με «αλυσίδες» θέλουν να κρατήσουν δεμένη την Ελλάδα σε μνημόνια