Περίεργο παιχνίδι της Μέρκελ με τα Σκόπια
Συμβιβασμό που θα πληγώσει εξίσου τις δύο χώρες ζητά η Καγκελάριος που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στα Βαλκάνια - Χωρίζουν ξανά την Ευρώπη σε ζώνες επιρροής;
Σε μία κίνηση που δεν είχαμε συνηθίσει και προκαλεί έντονη ανησυχία για τα εθνικά μας θέματα προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, που με τη στάση της οδήγησε στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται πως έχοντας ως "πάτημα" την οικονομική στήριξη της χώρας μας, αρχίζει να εμπλέκεται τώρα και στα εθνικά μας ζητήματα.
Mέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να εμπλέκονται στα εθνικά ζητήματα της χώρας οι Αμερικανοί και σε ορισμένες περιπτώσεις του παρελθόντος και οι Άγγλοι. Τώρα μάθαμε ότι για την γεωστρατηγική θέση της χώρας ενδιαφέρονται και οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ η οποία αφού διέλυσε την εσωτερική κοινωνική συνοχή της χώρας με την δημοσιονομική λιτότητα τώρα θέλει να ρυθμίσει και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Δε θα μπορούσε να ερμηνευθεί διαφορετικά άλλωστε η κίνηση της να χαρακτηρίσει ως "βάρος" το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, για το οποίο είπε πως πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και της γειτονικής μας χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το παρών στην άτυπη συνάντηση κορυφής της Διαδικασίας του Μπρντο (Brdo Process), στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά και της Αλβανίας.
Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν εκεί ως προσκεκλημένη ηγέτιδα μεγάλης χώρας.
Μιλώντας στους επικεφαλής των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, η Μέρκελ μίλησε για το πρόβλημα με την διένεξη για το όνομα των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας τη μη λύση ως "βάρος".
Η αυτόκλητη λοιπόν "σωτήρας" της Ελλάδος κάνοντας κατάφωρη παρέμβαση στη διμερή διαφορά, δήλωσε πως έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, σημειώνοντας μάλιστα πως έχει "εξετάσει όλες τις πιθανές εκδοχές μιας σύνθετης ονομασίας" και πιστεύει πως μπορεί να βρει λύση.
Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στη Γερμανία λέμε ότι σε έναν συμβιβασμό είναι όλοι εξίσου απογοητευμένοι. Όταν όλοι είναι εξίσου απογοητευμένοι, τότε ο συμβιβασμός αυτός είναι δίκαιος. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», κατέληξε η κ. Μέρκελ, η οποία προφανώς απαιτεί από τη χώρα μας να απεμπολήσει το ιστορικό της δικαίωμα στην περιοχή, αποδεχόμενη συμβιβασμό με το "κατασκεύασμα" του Τίτο.
Η δήλωση της Μέρκελ έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό στα Σκόπια, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί πως τον περασμένο Νοέμβριο είχε καλέσει τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο Βερολίνο προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του ονόματος των Σκοπίων.
Το γεγονός αυτό είχε περάσει στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, μιας και η επικαιρότητα καλύπτονταν από τη συνεχή πίεση που ασκεί στη χώρα η τρόικα.
Πολιτικοί αναλυτές πάντως, σημειώνουν στο newsbomb.gr πως δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη διάσκεψη τίθεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και των πιέσεων που πρέπει να δεχθεί η ελληνική πλευρά.
Στην προηγούμενη Συνάντηση Κορυφής προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε πει πως θα αξιοποιούσε τη φιλία της χώρας του με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Η παρέμβαση αυτή της Άνγκελα Μέρκελ πάντως, έχει προκαλέσει συναγερμό στους εθνικούς διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι φοβούνται πως έφθασε η ώρα που η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την οικονομική στήριξη της χώρας της στην Ελλάδα, προκειμένου να ικανοποιήσει άλλες πολιτικές της σκοπιμότητες, όπως για παράδειγμα το σχέδιο για γερμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι διαρκής