Ο Μαζιώτης και το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού»
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Μέχρι χθες που τον «στρίμωξαν» στο μαγαζί, στο Μοναστηράκι και τον κυνήγησαν στους γύρω στενούς δρόμους.
Το ερώτημα είναι, όμως, πώς ένα καλά μεταμφιεσμένο Μαζιώτη, με περούκες και αισθητές αλλαγές στο πρόσωπό του σε σχέση με την εικόνα που είχαν οι διώκτες του γι' αυτόν, κατάφεραν οι αστυνομικοί να διαπιστώσουν ότι είναι αυτός που αναζητούσαν, να τον παρακολουθούν στις κινήσεις του και τελικά να τον συλλάβουν χθες.
Ίσως όλα ξεκίνησαν πριν 5 περίπου χρόνια, όταν άρχισε η ανάπτυξη ενός αμερικανικού συστήματος παρακολούθησης με την κωδική ονομασία BOSS (βιομετρικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης), με άλλοθι την προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να εντοπίζει τους τρομοκράτες-καμικάζι αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η αμερικανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας ανέλαβε το 2010 να δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο επιτρέπει τη σάρωση του πλήθους με κάμερες και την αυτόματη αναγνώριση με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά τους (απόσταση ματιών, μέγεθος μύτης, τρόπος βαδίσματος, ήχος φωνής κ.α.).
Με το δεδομένο αυτό οδηγούμαστε σε μία βιομετρική ταυτότητα που θα υπάρχει για τον κάθε άνθρωπο στην οποία θα είναι καταγεγραμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και της καθημερινής συμπεριφοράς μας, π.χ το γέλιο, οι γκριμάτσες του προσώπου, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, πώς θα είμαστε με μουστάκι ή χωρίς αυτό, με γυαλιά ή χωρίς αυτά.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα η πειραματική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, μέσω του εθνικού προγράμματος «Ασφαλείας και ανακλήσιμες βιομετρικές ταυτότητες για χρήση σε περιβάλλοντα διάχυτης νοημοσύνης» ή εν συντομία «βιοταυτότητα».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 591.365 ευρώ, χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω του ΕΣΠΑ και οι δοκιμές του πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S TELEMATICS Α.Ε.
Η ημερομηνία έναρξης του έργου «βιοταυτότητα» ήταν η 3η Μαΐου 2011, αλλά μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκε το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, πλέον όλοι μας μπαίνουμε σε ένα κεντρικό υπολογιστή, που θα περιέχει την ιδιαίτερη συμπεριφορά του καθενός, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις συνήθειές του, ούτως ώστε με τη χρήση των στοιχείων αυτών να διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός καταζητούμενου, ακόμη κι αν έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.
Φυσικά δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν ότι αυτή η μέθοδος του «Μεγάλου Αδελφού» χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του Μαζιώτη, αλλά στελέχη των ελληνικών και ξένων υπηρεσιών δίωξης τρομοκρατών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Μαζιώτης συνελήφθη και γιατί είχε μπει στο μάτι του «Μεγάλου Αδελφού».
Διαβάστε επίσης:
Αυτή είναι η 25χρονη αστυνομικός που έγινε η «σκιά» του Μαζιώτη
Αυτός είναι ο ειδικός φρουρός που τραυμάτισε ο Μαζιώτης
Οι New York Times για τη σύλληψη Μαζιώτη
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο Μαζιώτης (pics&vid)
Σύλληψη Μαζιώτη: Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο τρομοκράτης (pics)
Σύλληψη Μαζιώτη: Στο πεζοδρόμιο η περούκα του τρομοκράτη (pics)
Σύλληψη Μαζιώτη: Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας στο newsbomb.gr (vid)
Σύλληψη Μαζιώτη: ΜΑΤ και αντιτρομοκρατική στο Μοναστηράκι (pics)