«Κληρονομιά» 500 εκατομμυρίων μέσω... αδερφικής αντιδικίας
Ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας Αγγελόπουλου διαχειρίστηκαν τη διεκδίκηση της περιουσίας που δημιούργησαν οι πρόγονοί τους είναι γνωστός και έχει αποτελέσει μέγα θέμα που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί το πανελλήνιο η μεταξύ τους, δικαστική διαμάχη.
Εκείνο που ουδέποτε φαίνεται να έχει απασχολήσει, ωστόσο, είναι το... παρασκήνιο γύρω από την όλη διαδικασία, με την οποία οι αδερφοί, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, υιοί του Κωνσταντίνου, έγιναν αποδέκτες μιας τεράστιας κληρονομιάς.
Το Newsbomb.gr φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας την ένορκη βεβαίωση του μάρτυρος Νικολάου Φαρμάκη, οικονομολόγου, εκπροσώπου και προσωπικού συνεργάτη του αείμνηστου Παναγιώτη Θ. Αγγελόπουλου, παππού των σημερινών ιδιοκτητών της Χαλυβουργικής και της ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Ο Νικόλαος Φαρμάκης στην κατάθεσή του στις 21 Μαρτίου 2008, στον συμβολαιογράφο Αθηνών Θεόδωρο Κωνσταντίνου Λιακάκο, μετά από κλήση του δικηγόρου Νικόλαου Γοργία, ο οποίος είχε αναλάβει την εξεύρεση συναινεσιακών λύσεων μεταξύ των δύο αδελφών (Κωνσταντίνου και Θεόδωρου) στην από 17-1-1997 αντιδικία τους, προέβη σε μια σειρά αποκαλύψεων.
Αποκαλύψεων για την ολοκλήρωση της αντιδικίας ανάμεσα στα δύο αδέρφια και τα κεκτημένα της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός και της Χαλυβουργικής.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νικόλαος Φαρμάκης:
«Ο δικηγόρος Νικόλαος Γοργίας εις το πλαίσιο των ενεργειών του εξευρέσεως συναινεσιακών λύσεων μεταξύ των δύο αδελφών σε μια «αγωνιώδη προσπάθεια» από 17-1-1997 στην αρχή της αντιδικίας ως γράφεται επί λέξει εις την γνωστοποιηθείσα, που έδωσε ο κύριος Γοργίας, εις εμέ διάταξη αρχειοθετήσεως της κ. Εισαγγελέα Αθηνών, Αδειλίνη, έγραψε και απέστειλε εκτός, τα κατά Θεοδώρου, περίπου, εάν ενθυμούμαι καλώς, 770 (επτακόσιες εβδομήνtα) σελίδες επιστολών και εξωδίκων προς τον υπ' εμού εκπροσωπούμενο, κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο, πατέρα των δύο αντιδίκων και στη συνέχεια συνέγραψε και κατέθεσε κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, 4 (τέσσερις) αγωγές κατά Θεοδώρου, λόγω, ως ισχύζετο ο εντολέας του μη τηρήσεως των συμφωνιών που ακολουθούσε την παραίτηση από κάθε αγωγή συνολικού αιτούμενου ποσού 687.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, εκτός της 4ης αγωγής, αιτούμενος Λογοδοσία για σαράντα τέσσερις (44) Εταιρείες του «Ομίλου Αγγελόπουλου». Εθνικότητας Ελληνικής, Ελβετικής, Λιχτενστάιν, Λιβερίας. Μετέπειτα ως πληροφορήθηκα συνεργάστηκε για συγγραφές αγωγών δισεκατομμυρίων μαζί με άλλο δικηγόρο».
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως έχει η συνέχεια της ένορκης βεβαίωσης του μάρτυρος Νικολάου Φαρμάκη, για το αποτέλεσμα που είχαν οι ενέργειες αυτές: «Σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα του συνόλου αυτών των ενεργειών του και των καταρτισθέντων συμφωνιών αρχής του 2000, ήτο να του παραδοθούν, καθόσον ενθυμούμαι, ενεργώντας για λογαριασμό του πελάτου του Κωνσταντίνου, από τα χέρια μου και κατ' εντολή και του αντιδίκου του Θεοδώρου, του πατρός Παναγιώτου και μετά το θάνατο αυτού και της μητρός αυτών Ελένης:
α) Μετρητά (σε τραπεζική επιταγή) περί τα 145 έως 150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
β) 100 έως 150 χιλιάδες μετοχές UBS.
γ) Το σύνολο του εταιρικού κεφαλαίου της εις Ελλάδα Χαλυβουργίας (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.).
δ) Το σύνολο του εταιρικού κεφαλαίου της εις Ελβετίας πλησίον Ζυρίχης Χαλυβουργίας (FERROWHOLEN).
ε) Εκτός της λήψεως των ιδιοκτησιακών εγγράφων 4 εμπορικών πλοίων και 1 (ενός) πρόσθετου εμπορικού πλοίου, συνολικής αξίας των ανωτέρω (α,β,γ,δ,ε) με τις τότε αξίες, 400 έως 450 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
στ) Το νομικό Πρόσωπο (Establisment) CASSIDRA, κατόπιν εκπληρώσεως των υποχρεώσεών του».
Από τους ισχυρισμούς και μόνο του Νικόλαου Φαρμάκη, προκύπτει μια περιουσία που αγγίζει ή ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο ίδιος -συνεχίζοντας την κατάθεσή του- αναφέρει ότι: «όταν μεταβίβασα την ιδιοκτησία της Cassidra εις ΚΑ με 75 εκατομμύρια δολάρια -σκεφτείτε χωρίς να έχω ουδεμία υποχρέωση εις αυτήν τη μεταφορά- δεν είχα υποχρέωση να δηλώσω ότι ήμουνα επίσης ο protector της Cassidra ότι εγράφετο στο καταστατικό αυτού του Νομικού Προσώπου τα οποία παρέδωσα».
Ο Φαρμάκης μιλά ξεκάθαρα για μεταφορά κεφαλαίων από τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, πατέρα των σημερινών ιδιοκτητών της Χαλυβουργικής και του Ολυμπιακού, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι το 1998 στερούταν αξιόλογης περιουσίας.
Και δικαιολογημένα προκύπτουν τα προς διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές ζητήματα, αν όλη αυτή η διαδικασία της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει δηλωθεί στο ελληνικό δημόσιο, έχει φορολογηθεί ή αν έχει μεταβιβαστεί μέσα από... αφορολόγητες δωρεές.
Διαβάστε επίσης:
Ένας... τραπεζίτης για ένα δισ. ελβετικά φράγκα!
Η ευχαριστήρια επιστολή στον παππού τους για τη δωρεά 9.200.000 δολαρίων ΗΠΑ