Βόμβα Φαλσιανί: Η τρόικα επιβλήθηκε για να σωθεί η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Ο Ερβέ Φαλσιανί, ο πρώην εργαζόμενος της τράπεζας HSBC από τον οποίο διέρρευσαν τα απόρρητα στοιχεία 100.000 τραπεζικών λογαριασμών και με βάση αυτά συντάχθηκαν οι αντίστοιχες λίστες –λίστα Λαγκάρντ όπως ονομάστηκε στην Ελλάδα- μίλησε για τις αποκαλύψεις που περιέχονται στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera», ο Φαλσιανί κατονομάζει τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, ως έναν από τους ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι «πιέσεων, «εκβιασμών» και «δούναι και λαβείν» γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τον Ερβέ Φαλσιανί, είναι ότι το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτας Παπανδρέου, περιέχεται στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς φέρεται να διατηρούσε καταθέσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα.
Το γεγονός αυτό φέρεται να γνώριζε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και κατά τον κ. Φαλσιανί ενδέχεται να το χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης στον Γιώργο Παπανδρέου, στις διαπραγματεύσεις του 2011 μεταξύ τρόικας και Ελλάδας για το «πρόγραμμα διάσωσης».
«Η συγκεκριμένη λίστα στην Ελλάδα εξαφανίστηκε» αναφέρει ο Φαλσιανί στο βιβλίο του, παρουσιάζοντας και άλλες περιπτώσεις «εκβιασμών», όπως υποστηρίζει, σε αντίστοιχες υποθέσεις στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαργαρίτα Παπανδρέου φέρεται να εμπλέκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Το Δεκέμβριο του 2012, οι εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Βήμα της Κυριακής» είχαν υποστηρίξει ότι στη δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που συνέταξαν και διαβίβασαν στη Βουλή οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, περιέχεται το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, το συγκεκριμένο όνομα συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, έπειτα από την ένορκη κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλου, ο οποίος ενώπιον των δύο οικονομικών εισαγγελέων υποστήριξε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη «λίστα Λαγκάρντ» στην υπηρεσία του, δύο διευθυντές του ανέφεραν το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου ως της γυναίκας-μυστήριο με καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ.
Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και η Μαργαρίτα Παπανδρέου διέψευσαν τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «χυδαία επιχείρηση συκοφάντησης». Μάλιστα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου προχώρησε σε μπαράζ αγωγών, εναντίον όσων την ενέπλεξαν στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για «κατεστημένα συμφέροντα», που «άνανδρα, με ψέματα, επιχείρησαν να αμαυρώσουν το όνομά μου και το όνομα Παπανδρέου».
Μερικούς μήνες αργότερα, το ΣΔΟΕ δήλωσε ότι από την έρευνα των υπηρεσιών του Σώματος «δεν υπάρχει» το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη γνωστή λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα το όνομά της ως δικαιούχου ή έχει προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει το όνομά της. Το έγγραφο υπέγραφε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Στασινόπουλος, και κατατέθηκε στο πλαίσιο εκδίκασης αγωγής της κ. Παπανδρέου σε βάρος στελεχών του ΣΔΟΕ και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας Παπανδρέου να μπει τέλος στη φημολογία, η υπόθεση τώρα ανοίγει πραγματικά. Από τη μια, έρχεται το βιβλίο του Ερβέ Φαλσιανί, οι αποκαλύψεις του οποίου αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στη χώρα.
Αν αποδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τις αποφάσεις του καταδίκασε τον ελληνικό λαό στην κόλαση του ΔΝΤ και των μνημονίων, διαπραγματευόταν όχι για το συμφέρον της χώρας του, αλλά της οικογένειάς του, τότε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πρέπει να πέσει βαρύς.
Αν η τρόικα επιβλήθηκε στην Αθήνα για να διασωθεί όχι η χώρα αλλά η Μαργαρίτα Παπανδρέου, όπως αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, και υποθηκεύθηκε το μέλλον των επόμενων γενιών, θα πρέπει να απαντηθεί και από την εξεταστική επιτροπή που θα συστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, για το μνημόνιο. Η ιστορία μόλις άρχισε.