Αυτοί μας κουνάνε το δάχτυλο για την πάταξη της διαφθοράς
ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ
Της Γεωργίας Λινάρδου
«Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα, μη ζητάτε βοήθεια», δήλωνε τον περασμένο Μάιο ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο Τρισέ είναι γνωστό ότι λατρεύει την ποίηση και το χρήμα επίσης. Για πολλές δεκαετίες χειρίστηκε χρήματα της Ευρώπης, ήταν υπουργός, τραπεζίτης, σύμβουλος και γενικώς πέρασε από διάφορες υψηλές θέσεις.
Όταν, όμως, το έλεγε αυτό για τη χώρα μας, ακόμη πάνω του υπήρχε η «ρετσινιά» για το μπέρδεμα του σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη Γαλλία. Βρέθηκε ανάμεσα σε άλλους οκτώ κατηγορούμενους οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για παρανομίες στην γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais. Ο Τρισέ, βέβαια, αθωώθηκε αλλά το σκάνδαλο κόστισε στους Γάλλους φορολογούμενος περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ!
Χαζεύοντας την ιστορία του Τρισέ, απλά σκέφτομαι ότι αυτοί που κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα, όχι μόνον δεν είναι τα καλύτερα «παιδιά» της Ευρώπης, αντιθέτως μάλιστα οι πράξεις τους έχουν ζημιώσει με αρκετά δισ., ευρώ τους λαούς της Ευρώπης. Και άρα δεν ευθύνεται μόνον η Ελλάδα....
Το 2012 ένα ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Peter Doyle στην επιστολή παραίτησής του προς τον Shakour Shaalan, επικεφαλής του Δ.Σ του Νομισματικού Ταμείου, προβαίνει σε πολύ σοβαρές καταγγελίες οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το ΔΝΤ είχε εγκαίρως προβλέψει την κρίση χρέους στην Ελλάδα, αλλά την είχε αποκρύψει.
Ο ίδιος καταφέρθηκε ενάντια και στην επικεφαλής του ΔΝΤ, την Christine Lagarde. H Lagarde βρίσκεται υπό έρευνα για μία πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς -γνωστή ως σκάνδαλο Ταπί- από το ειδικό δικαστήριο της Γαλλίας (Court of Justice of the Republic). Από αυτήν την υπόθεση φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι ζημιώθηκε ο λαός της Γαλλίας με 400 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που κατέληξαν στις τσέπες του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Και αυτή η υπόθεση έχει σχέση με την τράπεζα Credit Lyonnais για την οποία ερευνάται και ο ρόλος του Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Την ώρα που το ΔΝΤ «διδασκαλεύει» χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες σε θέματα διαφθοράς, τα εσωτερικά του σκάνδαλα τα κρατάει ακόμη... αδιερεύνητα. Αίσθηση προκαλεί η υπόθεση για ένα δάνειο του Ταμείου 4,8 δισ., δολαρίων προς τη Ρωσία το οποίο κατέληξε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Διεθνείς πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα ξεκίνησε από τους Ελβετούς αλλά δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει μετά την άρνηση Μόσχας και Ουάσιγκτον να παρέχουν στοιχεία. Την υπόθεση είχε αναλάβει ο Ελβετός ανακριτής Laurent Kasper Ansermet.
Δεκάδες είναι οι υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν τόσο το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και μία σειρά φορέων και προσώπων. Πρόσωπα τα οποία πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα στην σκληρή διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στη χώρα μας.
Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο εκρηκτικός Martin Schulz, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πόσο διαφανή είναι τα οικονομικά του κυρίου Schulz; Καθόλου, απαντούν, ξένοι συνάδελφοι που γνωρίζουν αρκετά καλά τις υποθέσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν στοιχεία από μία έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Απρίλη. Σύμφωνα με αυτήν: ενώ οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν 304 ευρώ για κάθε ημέρα συμμετοχής σε επιτροπές κτλ., ο αγαπητός Martin Schulz (έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την προώθηση του ναζισμού) πληρώνεται αυτό το ποσό 365 ημέρες το χρόνο, ανεξαρτήτως αν συμμετέχει ή όχι στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Το ποσό υπολογίζεται σε 110.000 ευρώ το χρόνο.
Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovisi έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Αλήθεια, ισχύει ότι κάλυπτε τις πράξεις του καλού του φίλου Jerome Cahuzac, πρώην υπουργού Προϋπολογισμού της Γαλλίας ο οποίος έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό εν αγνοία των φορολογικών αρχών της χώρας; Γνώριζε ο κύριος Moscovisi ότι ο φίλος του διέθετε μία σειρά offshore λογαριασμών; Όταν ρωτήθηκε, πάντως, απάντησε πως: «Αυτή η κακή σαπουνόπερα πρέπει να σταματήσει πριν καταστρέψει την εικόνα της φορολογικής μας διοίκησης».
Να θυμηθούμε, όμως, και τον πολύ γνώριμο στα ελληνικά πράγματα Paul Thomsen του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι ότι το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται στα 309.000 δολάρια, αλλά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, δεν φορολογούνται. Αυτό ισχύει για όλους τους μη Αμερικανούς εργαζόμενους του ΔΝΤ. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.
Και ο ισχυρός, όμως, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής με έδρα το Λουξεμβούργο. Η μέχρι τώρα έρευνα στην πατρίδα του, τον ακουμπά ως τον υπεύθυνο (όταν εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού) για το γεγονός ότι 340 πολυεθνικές κατάφεραν να γλυτώσουν δισεκατομύρια ευρώ από φόρους.
Και ο ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi έχει βαριές σκιές στο παρελθόν του και συγκεκριμένα την περίοδο 2006-2011 όταν ήταν επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Banca Monte dei Paschi di Siena. Αραγε, διασώθηκε αυτή η τράπεζα με τα χρήματα των ιταλών φορολογούμενων πολιτών; Με ζημιές πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, στα συρτάρια της τράπεζας βρέθηκαν μυστικής οικονομικές συναλλαγές τη διετία 2006-2009! Μία από αυτές τις συναλλαγές (ύψους 1,5 δισ., ευρώ) ήταν με την Γερμανική Τράπεζα Deutsche Bank, είχε την κωδική ονομασία «Project Santorini». Ο άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο όλων των συναλλαγών ήταν ο Mario Draghi...