Τι συμβαίνει με την Πανγαία - Ποια η σχέση με την Deutsche Bank;
Φως στην πώληση της Πανγαίας, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας σκοπεύει να ρίξει η Δικαιοσύνη αφού με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τις συνθήκες και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά πούλησε τη θυγατρική εταιρεία ακινήτων της τράπεζας σε εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων.
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 161 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ – ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
της Μαρίνα Πρωτονοταρίου
Τα ερωτήματα για την πώληση της Πανγαίας είναι πολλά. Πώς δηλαδή μια εταιρεία που ιδρύθηκε επί τούτου, η Invel, κατάφερε καταβάλλοντας 161 εκ. ευρώ να αποκτήσει ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και να λάβει εξόχως χαμηλότοκο δάνειο από την Εθνική, το οποίο και θα αποπληρωνόταν... από την ίδια την τράπεζα.
Ειδικότερα, το 66% της Πανγαία πουλήθηκε αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά, τα 421 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Ιnvel ως δάνειο από τον ίδιο τον πωλητή, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα.
Το δάνειο στην Invel δόθηκε από την Εθνική με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και συγκεκριμένα με 2,7%, τη στιγμή που η Εθνική χορηγούσε επιχειρηματικά δάνεια με επιτόκιο 6%, ενώ η ίδια είχε δανειστεί (τον Απρίλιο του 2014) με επιτόκιο 4,5%. Mάλιστα η αποπληρωμή του δανείου....θα πραγματοποιηθεί από τα εξασφαλισμένα μισθώματα 70 εκ. που καταβάλλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της!
Η Invel, εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ για την απόκτηση της Πανγαία κατέβαλε σε μετρητά 161 εκατ. ευρώ, ενώ εισέφερε σε είδος για αύξηση κεφαλαίου ακίνητα στην Ιταλία, τα οποία αποτιμήθηκαν 73 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική, από την πλευρά της, εισέφερε κι αυτή για την ίδια αύξηση κεφαλαίου ακίνητα αξίας 72 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή οι Ιταλοί απέκτησαν το 66% της εταιρείας με χαμηλότοκο δάνειο από την Εθνική, δίνοντας μετρητά 161 εκατ. και ακίνητα αξίας 73 εκατ., ενώ η τράπεζα περιορίστηκε στο 34% της Πανγαία και εισέφερε ακίνητα αξίας 72 εκατ.
Το δάνειο, δόθηκε με εξασφάλιση τις μετοχές της Πανγαία που πέρασαν στην κυριότητα της Invel. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι για τον αγοραστή μειώθηκαν σημαντικά, καθώς, στη χειρότερη περίπτωση, περισσότερο από τα 2/3 του τιμήματος δεν βαρύνουν τα συμφέροντα του Μπένι Στάινμετζ.
Η πώληση της Πανγαία, που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014, και προκάλεσε σάλο και πολλές ερωτήσεις που κατατέθηκαν ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ποια είναι η Πανγαία, θυγατρική της Εθνικής
Η Πανγαία, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκουν 269 εμπορικά ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μισθωμένα από την τράπεζα.
Ήταν η εταιρεία που κατείχε όλα τα ακίνητα της Εθνικής, με εξαίρεση το ιστορικό κτίριο της Αιόλου. Συνολικά διαχειρίζεται ακίνητα που καλύπτουν 700.000 τ.μ. σε όλη την Ελλάδα. Επίσης πέρυσι απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, σε χαμηλή τιμή 14 ακίνητα συνολικής επιφανείας 134.716 τμ, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της.
Κατά περίεργο τρόπο πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Πανγαία ήταν και παραμένει από το 2013 ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε τον παρατηρητή του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι!
Μάλιστα, το 2013 είχε δημιουργηθεί τεράστιος σάλος με την τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ. Πρωτόπαππας παραμένει εκ των στενών συνεργατών του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Οι περίεργες συμπτώσεις γύρω από την Πανγαία
-Η Εθνική Τράπεζα δεν διενήργησε διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής της, αλλά προχώρησε απευθείας στη συμφωνία με τον Ισραηλινό επιχειρηματία και το επιτελείο του χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ανταγωνιστικών προσφορών.
-Η Invel είναι μια νέα εταιρεία χωρίς ιστορικό ανάλογων deals.
-Τα στελέχη της Invel η οποία και δημιουργήθηκε για την υλοποίηση αυτού του deal είναι οι Chris Papachrostophotou, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani και Julien Abollo εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι ήταν μέχρι πρότινος μεγαλοστελέχη της Deutsche Bank και της θυγατρικής της PREER Opportunistic Investment.
Επενδύει στα καλά ακίνητα σε τιμές κρίσης - Προσβλέπει σε λεφτά από το Χρηματιστήριο
Πολλαπλάσια των 161 εκ. ευρώ που επένδυσε η Invel στην Πανγαία με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων για περαιτέρω επενδύσεις.
Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα σχεδίαζε την κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. λίγο πριν εκπνεύσει το 2014, ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην αναβολή του σχετικού σχεδιασμού μέχρι νεωτέρας. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει λάβει προθεσμία έως το φθινόπωρο του 2015 για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να πετύχει και μέσω της αξιοποίησης του «κελύφους» της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ.
Η Εθνική Πανγαία στοχεύει στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ διεθνώς και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας.
Ήδη, το τελευταίο διάστημα προχώρησε στην ολοκλήρωση μιας σειράς συμφωνιών, που προηγήθηκαν βέβαια της προκήρυξης των εκλογών. Μία από τις πιο πρόσφατες κινήσεις αφορούν την απόκτηση κτιρίου γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 23. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 4.300 τ.μ. το οποίο στεγάζει το Ινστιτούτο Θερβάντες, που θα παραμείνει στο κτίριο ως μισθωτής.
Άλλη κίνηση της εταιρείας στο ιστορικό κέντρο είναι η απόκτηση του ακινήτου της εταιρείας Φωκάς στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα. Εκτός όμως από τα ακίνητα πέριξ του Συντάγματος, το τελευταίο διάστημα η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ απέκτησε και τέσσερα ακίνητα του ομίλου Μαρινόπουλου σε Μαρούσι, Ίλιον, Αγρίνιο και Κατερίνη, αντί τιμήματος ύψους 66,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο συνολικής επιφάνειας 83.000 τ.μ., στο οποίο θα παραμείνει ως μισθωτής η ομώνυμη αλυσίδα λιανικής πώλησης.