«Όργιο» φοροαποφυγής από τον κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος
Πίσω από το «τερατώδες» σε μέγεθος κερδοσκοπικό fund του γνωστού Τζορτζ Σόρος κρύβεται ένα οργανωμένο σχέδιο φοροαποφυγής, για το οποίο, όμως, ο ουγγρο-αμερικανός μεγιστάνας καλείται τώρα να πληρώσει έναν επίσης «τερατώδη» φόρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
ΣΧΕΔΟΝ Η ΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ
Η περιουσία του Τζορτζ Σόρος υπολογίζεται σχεδόν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντάς του την 23η θέση στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Σχεδόν τα μισά, όμως, προέρχονται από αναβαλλόμενους φόρους, η καταβολή των οποίων «αναβάλλονταν» επί δεκαετίες.
«Ο Τζορτζ Σόρος αρέσκεται να λέει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου του, όμως, προέρχεται από την καθυστέρηση στην καταβολή τους. Την ώρα που καθιερωνόταν ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ο 84χρονος δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιούσε ένα «παραθυράκι» του νόμου, το οποίο του επέτρεπε να αναβάλλει τη φορολόγηση σε αμοιβές από πελάτες του και τις οποίες επανεπένδυε στο fund του, που συνέχιζε να μεγαλώνει αφορολόγητο.
Στο τέλος του 2013, ο Σόρος -μέσω του Soros Fund Management- είχε συσσωρεύσει 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας χρήση της αναβαλλόμενης φορολόγησης, σύμφωνα με τις ιρλανδικές αρχές» αναφέρει το Bloomberg.
«Ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε το 1973 αυτό που θα εξελισσόταν στο «Quantum Endowment Fund» με έδρα τις τότε ολλανδικές Αντίλλες, διαθέτοντας 12 εκατ. δολάρια από κυρίως Ευρωπαίους επενδυτές. Αμέσως, άρχισε να επανεπενδύει σχεδόν το σύνολο του μεριδίου του από τα κέρδη των πελατών. Όταν ίδρυσε το fund, η αμερικανική νομοθεσία δεν εμπόδιζε τους διαχειριστές κεφαλαίων να καθυστερούν την αποδοχή των αμοιβών από τους πελάτες και να αφήνουν τα χρήματα στα funds, για να αυξάνονται αφορολόγητα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελούσε λύση για τα funds με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς αν οι διαχειριστές δεν έπαιρναν την αμοιβή τους, το ποσό δεν μπορούσε να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα των πελατών τους».
Έτσι, άρχισε να γιγαντώνεται το σύστημα της φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών. Το φαινόμενο αυτό πήγε να αντιμετωπίσει ο νόμος του αμερικανικού Κογκρέσου το 2008, εξαιρούσε όμως τις εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι οποίες υπάγονταν σε τοπική φορολογία. Μία εβδομάδα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Τζορτζ Σόρος εξαγόρασε μία νέα εταιρεία στην Ιρλανδία, στην οποία μετέφερε από το Quantum Endowment, τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους.
Θεωρητικά, η νέα εταιρεία του Σόρος με το όνομα «Quantum Endowment Ireland» υπαγόταν σε φόρο επιχειρήσεων 25%. Στην πράξη, όμως, από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι το τέλος του 2013, πλήρωσε στις ιρλανδικές φορολογικές αρχές μόλις 962 δολάρια για καθαρό εισόδημα 3.851 δολαρίων, μετά τη διανομή 7,2 δισ. δολαρίων λειτουργικών εσόδων στους επενδυτές ως κέρδη από ομολογίες. Τις περισσότερες από αυτές τις ομολογίες κατείχε το φορο-απαλλαγέμνο Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος «Open Society Foundations», για τον ύποπτο ρόλο του οποίου σε μία σειρά από χώρες σε κρίση -όπως στην Ουκρανία- πολλά έχουν γραφτεί. «Τον περασμένο χρόνο, ο Σόρος έκλεισε την Quantum Ireland και μετέφερε τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους σε νέα εταιρική οντότητα στα νησιά Cayman» σημειώνει το Bloomberg.
Όταν το αμερικανικό Κογκρέσο έκλεισε το νομικό «παράθυρο» το 2008, κάλεσε τους διαχειριστές των hedge funds να πληρώσουν φόρους αθροιστικών κερδών μέχρι το 2017. Για την περίπτωση του Σόρος, ο φορολογικός λογαριασμός ανέρχεται σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, δεν αποκλείεται ο διεθνής κερδοσκόπος, ο οποίος έχει τζογάρει με δραματικές συνέπειες και τεράστια κέρδη για τον ίδιο πάνω στην υποτίμηση της αγγλικής λίρας το 1992 και πολλά λέγονται για ενδεχόμενη κερδοσκοπική εμπλοκή του στη μνημονιακή τραγωδία της ελληνικής οικονομίας, να βρει άλλους τρόπους φοροαποφυγής. Η φορολογική δικαιοσύνη, για την οποία συχνά-πυκνά μιλά, σημαίνει στη δική του περίπτωση τεράστιες αφορολόγητες δωρεές, ύψους 8 δισ. δολαρίων όπως ο ίδιος είχε γράψει το 2011, στο δικό του «φιλανθρωπικό» ίδρυμα.