Το πετυχημένο real estate των Ψυχάρηδων...

Τα όσα θα διαβάσατε παρακάτω δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η ιστορία ενός κτηρίου που άλλαζε χέρια με τους πιο απίθανους τρόπους που μόνο μια εκσυγχρονιστική – σοσιαλιστική κυβέρνηση σε συνεργασία με έναν δημοσιογραφικό όμιλο θα μπορούσε να πετύχει. Τι ακριβώς συνέβη με το κτήριο που στέγαζε τις υπηρεσίες του ΔΟΛ; Η τράπεζα που έβγαλε στο σφυρί το κτήριο πριν λίγα χρόνια, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, το ξαναγόρασε με τυμπανοκρουσίες εν μέσω μνημονίου επί Γεωργίου Παπανδρέου! Τόσο απλά...

Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που στην Ελλάδα κυριαρχούσε η πλασματική ευημερία του χρηματιστηρίου και της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το περιβόητο κτήριο επί της οδού Μιχαλακοπούλου στέγαζε τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και ήταν ιδιοκτησίας της Εθνικής Τραπέζης.

Το 2001 ιδρύεται η εταιρεία «Μιχαλακοπούλου Κτηματική Τουριστική ΑΕ» και υπό την αιγίδα της Εθνικής Τράπεζας ανακοινώνεται το εγχείρημα ενός φιλόδοξου project στο πλαίσιο του οποίου - υποτίθεται - ότι θα αξιοποιούνταν το κτήριο – φιλέτο της οδού Μιχαλακοπούλου που της άνηκε.

Όλοι πίστεψαν ότι η Εθνική θα προχωρούσε σε τουριστική αξιοποίηση του κτηρίου, ενόψει των χιλιάδων επισκεπτών που θα κατέφθαναν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το 2002 και επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Ανάπτυξης, τα σχέδια της «Μιχαλακοπούλου Κτηματική Τουριστική ΑΕ» αλλάζουν. Το φιλέτο της Μιχαλακοπούλου δεν γίνεται ξενοδοχείο.

Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από την Κτηματική Τουριστική και δεν είναι άλλες από τις κατασκευαστικές Ερμής και ΓΕΚ που έσπαγαν όλα τα limit ups στο χρηματιστήριο, αποφασίζουν να το πουλήσουν στον ΔΟΛ. Το τίμημα; 24.781.245,00 ευρώ!

Τον Μάρτιο του 2003 το κτήριο περνάει στα χέρια του «Συγκροτήματος» και γίνεται στρατηγείο του μεγαλοεκδότη.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι πιο ενδιαφέρουσα. Είμαστε στο 2010. Τα ηνία της χώρας κρατά η «νέα διακυβέρνηση» του Γιώργου Παπανδρέου. Του ανθρώπου που τα έβαλε με την διαπλοκή και σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπλοκή τον πολέμησε. Ειδικά ο ΔΟΛ.

Δείτε όμως πώς πολέμησε την διαπλοκή ο Γιώργος Παπανδρέου:

Τον Μάιο του 2010 και ενώ η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων, ο ΔΟΛ ανακοινώνει την πώληση του «φιλέτου της Μιχαλακοπούλου». Πώληση και επανεκμίσθωση σε τράπεζα, για να καλυφθούν οι ανάγκες δανεισμού του ομίλου. Το τίμημα; Πρωτοφανές! 26 εκατομμύρια Ευρώ!

Ο ΔΟΛ δηλαδή δεν έχασε ούτε ευρώ από την ολιγοετή κατοχή του κτηρίου, παρά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, ειδικά τέτοιας αξίας. Διότι αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό ακριβώς ήταν το τίμημα της αγοράς το 2003. Προσέξτε λοιπόν τι συνέβη: Ενώ στη χώρα είχε ξεκινήσει η εσωτερική υποτίμηση με το real estate να έχει στην κυριολεξία βυθιστεί, ο Σταύρος Ψυχάρης κατάφερε να πουλήσει στην ίδια εταιρεία από την οποία αγόρασε το κτήριο με μεγαλύτερο τίμημα από την τιμή που αγόρασε ο ίδιος.

Το πήρε 24.781.245,00 ευρώ και το πούλησε 26 εκατομμύρια.

Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ο νέος αγοραστής του κτηρίου που προέβη σε αυτή την «τολμηρή» επένδυση... ήταν η εταιρεία Leasing της Εθνικής Τραπέζης!

Τυχαίο;

Δηλαδή η τράπεζα που έβγαλε στο σφυρί το κτίριο πριν λίγα χρόνια επί Άκη Τσοχατζόπουλου, το ξαναγόρασε με «τυμπανοκρουσίες» εν μέσω μνημονίου επί Γεωργίου Παπανδρέου και στη ίδια τιμή!

Μιλάμε για την πιο σοσιαλιστική επένδυση που θα μπορούσε να γίνει ποτέ.

Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι ότι ο ΓΑΠ κατακεραύνωνε τον ΔΟΛ εκείνη την περίοδο γιατί του ζητούσε δάνειο 10 εκατ. ευρώ μέσω της Εθνικής Τράπεζας και ο Γιώργος δεν ήθελε να το δώσει. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...

Συμπέρασμα: Ο Ψυχάρης έχει πολύ μεγάλη ικανότητα στο real estate.

ΥΓ 1: Για να μην ξεχάσουμε (επειδή πολλές φορές οι ειδήσεις γράφονται στο τέλος), διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες ΓΕΚ και Ερμής ήταν ο υιος του κύριου Σταύρου, Παναγιώτης Ψυχάρης.

YΓ 2: Εκτός από τον υιο Ψυχάρη, στα Δ.Σ. των συγκεκριμένων κατασκευαστικών ήταν κι άλλοι πασίγνωστοι επιχειρηματίες τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί με διάφορες υποθέσεις... αλλά ας μην επεκταθούμε...

Πηγή: Olympia.gr

Σχετικές ειδήσεις