Ακυρώθηκε πρόγραμμα - σκάνδαλο, «δωρεά» στον «εθνικό εργολάβο»

Ένα τεράστιο πρόγραμμα για ανέργους, που ουσιαστικά αποτελούσε χρηματοδότηση κατά παραγγελία γνωστής κατασκευαστικής εταιρίας ακυρώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Ακυρώθηκε πρόγραμμα - σκάνδαλο, «δωρεά» στον «εθνικό εργολάβο»
3'

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 112 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το περιστατικό καταδεικνύει πως κατάφερναν οι... γνωστοί εργολάβοι να παίρνουν όλα τα έργα και όλα τα προγράμματα του κράτους.

Το πρόγραμμα voucher (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας) του ΟΑΕΔ συνολικού κόστους 112 εκατ. ευρώ που αφορούσε 16.620 δικαιούχους ανέργους ηλικίας 29 - 64 ετών και απευθυνόταν σε τρεις κλάδους επιχειρήσεων ήταν «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του «εθνικού εργολάβου» και δωράκι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία είναι πως ενώ το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για να εφαρμοστεί στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας: τουρισμό, ενέργεια, αγροτική παραγωγή, οι άνεργοι κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο στον τομέα των κατασκευών.

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρηματολογώντας για την ανάκληση του προγράμματος και διευκρινίζοντας ότι θα επανασχεδιαστεί σημειώνει:

1. Στην προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.

Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι δεν ήταν ενταγμένος στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα την στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα στους κλάδο διαχείρισης αποβλήτων και στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

2. Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι μόλις το 25% του κονδυλίου θα κατέληγε στους ανέργους – ωφελούμενους, όταν το υπόλοιπο 75% θα πήγαινε στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Πιο συγκεκριμένα οι ωφελούμενοι θα εισέπρατταν ποσό 1.600 ευρώ μικτά, μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, ωστόσο στα ΚΕΚ, για κάθε άνεργο, θα δινόταν ποσό 5.400 ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλα παρόμοια προγράμματα η αναλογία ήταν η ακριβώς αντίστροφη. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα επιταγής εισόδου για ανέργους, πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ, ηλικίας 18 – 24 ετών, από το σύνολο του κονδυλίου που έχει εκταμιευθεί για την υλοποίησή του, το 69% θα καταλήξει σε ανέργους και το 31% σε ΚΕΚ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το όφελος για τα ΚΕΚ κυμαίνεται από 1.600 έως 2.000 ευρώ ανά άνεργο.

3. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις διάρκειας 300 ωρών και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων. Ταυτόχρονα, υπήρχε η δέσμευση 25% όσων θα είχαν εκπαιδευτεί να προσληφθεί για τουλάχιστον δύο μήνες, με ελάχιστες αποδοχές τα 25 ημερομίσθια ανά μήνα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή