Η «ευτυχία» του να είσαι εφοπλιστής και καναλάρχης στην Ελλάδα

Με δεντροφυτεύσεις και επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας ένας μιντιακός όμιλος εφοπλιστικής οικογένειας μπορεί άνετα να «ξεπλύνει» την οικολογική βόμβα των ναυτιλιακών του επιχειρήσεων.

Η «ευτυχία» του να είσαι εφοπλιστής και καναλάρχης στην Ελλάδα
4'

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ GALA ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Τελικά στην Ελλάδα όλα γίνονται. Μπορείς δηλαδή να κάνεις τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα και να τη γλιτώνεις με 10 δεντροφυτεύσεις. Αρκεί να έχεις κανάλια και ραδιόφωνα και να μπορείς να κλείνεις τα «στόματα».

Το «παιχνίδι» είναι γνωστό εδώ και τριάντα χρόνια. Με δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες κατάφερναν να κρύβουν όλες τις θολές ενέργειές τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν και συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές.

Η ιστορία με την περιβαλλοντική ρύπανση που προκάλεσε γνωστή εφοπλιστική οικογένεια στη Βενεζουέλα και με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι παλιά. Την υπενθυμίζουμε για να καταλάβετε ότι το θέμα είχε απασχολήσει και ξένα μέσα ενημέρωσης, αν και στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε, αφού πρόκειται για γνωστό πλοιοκτήτη με ιδιαίτερες σχέσεις με Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με παλαιότερο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της TradeWinds – μίας από τις εγκυρότερες εφημερίδες στο χώρο του εφοπλισμού – η ελληνικών συμφερόντων πλοιοκτήτρια εταιρεία καλείται να πληρώσει το πρόστιμο μαμούθ των 160 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ένα από τα πλοία της πριν από χρόνια στη λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας.

Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τα 24 εκατ. δολάρια που ήδη έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την υπόθεση, η συνολική αποζημίωση ανεβαίνει στα 184 εκατ. δολάρια, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ισοδυναμεί στο εξαιρετικά υψηλό ποσό των 44 δολαρίων για κάθε λίτρο πετρελαίου που χύθηκε στη λίμνη.

Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το πλοίο «Νήσος Αμοργός» πριν από 18 χρόνια στη Βενεζουέλα, ήταν ανυπολόγιστη και το πρόστιμο των 160 εκατ. δολαρίων, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των θαλάσσιων ασφαλίσεων.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 18 χρόνια, τον Φεβρουαρίου του 1997, στο κανάλι της λίμνης Μαρακαΐμπο, στην πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα, όταν το κύτος του «Νήσος Αμοργός» ράγισε, µε αποτέλεσμα περί τα 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου να βρεθούν στη θάλασσα.

Το επεισόδιο έμεινε γνωστό ως «Μαύρη Πέμπτη» για τη Βενεζουέλα και απείλησε να διακόψει επί μακρόν τη ναυσιπλοΐα των πετρελαιοφόρων στη λατινοαμερικανική χώρα, εξαιτίας των αντιδράσεων για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι οι ζημίες στην αλιευτική βιομηχανία ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια δολάρια αφού η αλιεία στη λίμνη μετά το ατύχημα μειώθηκε κατά 50%!!!

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα δικαστικό θρίλερ αφού η ασφαλιστική εταιρία Gard προχώρησε το 1999 στην ασυνήθιστη κίνηση να αρνηθεί να πληρώσει την αποζημίωση.

Μάλιστα, προσέφυγε κατά του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων Πετρελαϊκής Μόλυνσης, με το οποίο συνεργαζόταν έως τότε αρμονικά, ζητώντας του να συνεισφέρει περισσότερα.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα δικαστικό σήριαλ, το οποίο θεωρήθηκε διεθνές ορόσημο για το σύστημα αποζημιώσεων σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδων και σύμφωνα με το TradeWinds, απειλεί ακόμα να τινάξει στον αέρα συνεργασίες με μακραίωνη ιστορία, στον τομέα των αποζημιώσεων.

Τελικά, τα δικαστήρια της Βενεζουέλας αρνήθηκαν στον εφοπλιστή και την ασφαλιστική το δικαίωμα του περιορισμού της ευθύνης (limit liability).

Η Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας δεν εγκατέλειψε. «Κυνήγησε» την υπόθεση μέχρι τέλους και δικαιώθηκε, έστω και μετά από 18 χρόνια. Σημειώνεται ότι το «Νήσος Αμοργός» κατά την εποχή που προκλήθηκε η ρύπανση δεσμεύτηκε από τις Αρχές της Βενεζουέλας και δεν αφέθηκε ελεύθερο παρά μόνο 4 μήνες αργότερα και όταν πληρώθηκαν 7,3 εκατομμύρια δολάρια από την ασφαλιστική, ενώ ο καπετάνιος του έμεινε προφυλακισμένος για έναν χρόνο και μετά καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση.

Σύμφωνα με το TradeWinds, φαίνεται ότι το τελικό πρόστιμο καλύπτει την αποζημίωση του κράτους της Βενεζουέλας και των ψαράδων της περιοχής, ενώ περιλαμβάνει την αμοιβή του κρατικού οργανισμού προστασίας περιβάλλοντος Instituto para el Control y la Conservacion de la Cuenca del Lago de Maracaibo (ICLAM) καθώς και του Ναυτικού της Βενεζουέλας, που ανταποκρίθηκε στη διαρροή πετρελαίου του «Νήσος Αμοργός».

Όπως αναφέρει το TradeWinds, η ασφαλιστική εταιρία Gard έχει ήδη πληρώσει το μέγιστο του τμήματος που της αναλογεί για το δεξαμενόπλοιο του Έλληνα εφοπλιστή, κάτι που σημαίνει ότι οι αντασφαλιστές, κυρίως από την αγορά Lloyd’s του Λονδίνου, θα πληρώσουν τον υπόλοιπο «λογαριασμό».

Αυτά βέβαια έγιναν στη Βενεζουέλα. Στην Ελλάδα όμως όπως ξέρετε, οι νόμοι για τους εφοπλιστές δεν ισχύουν και η συνδρομή τους στα δημόσια οικονομικά περιορίζεται σε διάφορα φιλανθρωπικά gala και δήθεν οικολογικές πρωτοβουλίες…

Αρκούν 10 δεντροφυτεύσεις και κάνα - δυο εκδηλώσεις συγκέντρωσης φαγητών για τους φτωχούς για να κλείσουν τα μάτια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μόνο που τώρα πια ο κόσμος έχει καταλάβει τι συμβαίνει και τι ρόλο παίζουν οι γνωστοί καναλάρχες. Δεν πιστεύει ούτε λέξη από τις δήθεν ευαισθησίες τους και πολύ περισσότερο έχει καταλάβει πώς συντηρούν τις ναυτιλιακές τους εταιρείες, πουλώντας αέρα κοπανιστό από τα κανάλια τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή