«Τρομοκρατία» στα ΕΛΠΕ του Λάτση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Συγκεκριμένα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 240 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 (146 εκατ. ευρώ), ενώ τα Κέρδη 9μηνου διαμορφώθηκαν στα 575 εκατ. ευρώ, με τα capital controls να μην έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του ενεργειακού ομίλου, τον οποίο ελέγχει με 42% ο όμιλος Λάτση (η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου είναι στο 35%).
Παρά την υψηλή κερδοφορία του ομίλου –που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλοθι για περιστολή εργατικού κόστους-, και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, ότι «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία», μετά το εγκληματικό –όπως έχει χαρακτηριστεί- εργατικό δυστύχημα του περασμένου Μαΐου, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επιχείρηση τρομοκράτησης εναντίον τους.
Με αφορμή την ετήσια ανανέωση σύμβασης των εργαζομένων στο κλιμάκιο συντήρησης –κρίσιμου πόστου για την ασφάλεια- των ΕΛΠΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας τόνιζε:
«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την ετήσια ανανέωση σύμβασης των συναδέλφων μας στο κλιμάκιο συντήρησης στα ΕΛΠΕ, διαπιστώσαμε ότι παίζεται ξανά εις βάρος τους το γνωστό παιχνίδι τρομοκρατίας που στήνουν οι εργολάβοι, μαζί με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Υπενθυμίζουμε στους υποψήφιους "κεφαλοκυνηγούς" ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την παραγωγική διαδικασία και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μετρούν τα κεφαλιάτικα από το δικό μας τον ιδρώτα.
Αυτοί που μαζί με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τις κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας στο εργοδοτικό έγκλημα στο τελευταίο shut down, έχουν το θράσος να απειλούν ότι θα πετάξουν στην ανεργία, θα πειράξουν εργατικά δικαιώματα και συμβάσεις εργασίας, που με αγώνες των εργαζομένων έχουν κατακτηθεί.
Το Συνδικάτο Μέταλλου Αττικής καλεί τους συναδέλφους μεταλλεργάτες να μη δεχτούν την τρομοκρατία, να καταγγέλλουν κάθε τέτοιο γεγονός. Να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο όχι μόνο για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα που με αγώνες έχουμε κατακτήσει, όπως είναι οι σημερινές συνθήκες εργασίας μας μέσα στο εργοτάξιο, αλλά για να περάσουμε στην αντεπίθεση και να διευρύνουμε με νέες κατακτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα μέσα στο χώρο εργασίας (ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και επικινδυνότητας), που πρέπει μέσα από συλλογικές διαδικασίες να επιβάλουμε με τον αγώνα μας να λυθούν.
Προειδοποιούμε τους εργολάβους και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ ότι θα μας βρουν μπροστά τους στα σχέδιά τους να μας κάνουν σκλάβους του 21ου αιώνα. Δεν δεχόμαστε καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία».
Η καταγγελία αυτή έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης από τα ΕΛΠΕ, του τραγικού δυστυχήματος στον Ασπρόπυργο τον περασμένο Μάιο, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων εργαζομένων. Η διοίκηση του ομίλου έθεσε σε διαθεσιμότητα, μέχρι την οριστικοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας και έως 6 μήνες, πέντε εργαζόμενους, εκ των οποίων οι δύο στελέχη, και ανακοίνωσε πως προχωρά στην υιοθέτηση ολικού συστήματος ασφαλείας. Παράλληλα, το μάνατζμεντ Λάτση μοίρασε υποσχέσεις ότι «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή ολιγωρία σε θέματα ασφάλειας στην εργασία, διασφαλίζοντας το ύψιστο αγαθό, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», καθώς και προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων.
Από τότε οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια δεν πήραν τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης –και δικαιώθηκαν ένα μήνα μετά. Όπως σημείωνε η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, «η εργοδοσία παραβλέπει επιδεικτικά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη δική της απόφαση για πετσόκομμα του οργανογράμματος την τελευταία 5ετία, τη μείωση του προσωπικού σε όλα τα τμήματα» και παράλληλα «ανακοινώνει ότι τέθηκαν στη διάθεση της εταιρείας πέντε εργαζόμενοι (...)". Εμείς λέμε ότι η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρείας φορτώνει ολοκληρωτικά την ευθύνη σε μερικούς άμεσα εμπλεκόμενους με το δυστύχημα, βγάζοντας λάδι την ίδια την διοίκηση της εταιρείας». «Εμείς θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των μέτρων ασφαλείας, ο έλεγχος και η τήρησή τους είναι κύρια ευθύνη της εταιρείας (...) η εταιρεία εμφανίζεται να αγνοεί την εντατικοποίηση της εργασίας (...) Όλα αυτά, όπως έχουμε ξανατονίσει, έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας της εταιρείας...».
Η διοίκηση Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια μείωσε τον αριθμό των μόνιμων εργαζομένων κατά 29%, από το 2007 μέχρι το 2013, και παράλληλα αύξησε το ποσοστό του προσωπικού που εργάζεται με άλλες μορφές εργασίας. Παρά την αύξηση της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, εντάθηκε η εργολαβοποίηση, με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από «φθηνούς» εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Τα σωματεία επανειλημμένα έχουν καταγγείλει ότι η εταιρεία, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, έχει προχωρήσει στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας, με σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος Λάτση είχε και άλλο πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα, το 1992, όταν στο τότε ιδιωτικό διυλιστήριο του ομίλου στην Ελευσίνα, είχαν χάσει τη ζωή τους 15 άτομα. Η τραγωδία είχε αντιμετωπιστεί ως «ατύχημα» και ουδείς είχε τιμωρηθεί από την εργοδοσία.
«Το "ατύχημα" ήταν ένα έγκλημα του Λάτση» ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του Θοδωρή Πατσατζή στο rproject.gr για την τραγωδία του περασμένου Μαΐου. «Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνουν οι εργολάβοι, δουλεύουν χωρίς να εφαρμόζεται κανένα σχεδόν μέτρο ασφαλείας, σε 12ωρες και 16ωρες βάρδιες και με ελάχιστα διαλείμματα (...) Στο συγκεκριμένο ατύχημα παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς και δεν υπήρχε σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ενώ κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι στοιβάχτηκαν σαν ζώα σε έναν από τους χώρους στάθμευσης των εγκαταστάσεων, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν. Όταν κατάφεραν και άνοιξαν μία από τις εξόδους, προκειμένου να διαφύγουν, το προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων τους κυνήγησε για να τους πάρει τις κάρτες εισόδου. Κι όλα τα παραπάνω ενώ μιλάμε για ένα χρυσοφόρο όμιλο πολύ περισσότερο μετά την συγχώνευση με την Πετρόλα του Λάτση».
Το πόρισμα, πάντως, αναμένεται από τις αρμόδιες Αρχές και θα έχουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του.