«Μαύρο» πολιτικό χρήμα: Ανώνυμες δωρεές τέλος προς τα κόμματα
«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΘΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Ενδεικτικά, με την υπ' αριθμόν 7/2016 γνωμοδότησή της η Αρχή επισημαίνει: «Η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανώνυμων δωρεών είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν προσβάλλει το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων / δωρητών, εφόσον α) ο περιορισμός στο ως άνω δικαίωμα εξυπηρετεί έναν συνταγματικά προβλεπόμενο σκοπό (άρθρο 29 παρ. 2 του Σ), β) προβλέπεται σε ρητή διάταξη τυπικού νόμου (ν.3023/2002) και γ) τηρείται η αρχή της αναλογικότητας κατά την υποκείμενη σε οριακό δικαστικό έλεγχο κρίση του νομοθέτη».
Η Αρχή επισημαίνει, μάλιστα, ότι μόνον εφόσον πληρούνται οι παραπάνω συνθήκες μπορεί ο νομοθέτης να καθιερώσει το στοιχείο της ανωνυμίας, όταν υπάρχουν δωρεές μικροποσών προς τα πολιτικά κόμματα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι «δωρητές» και όλα τα ποσά θα πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά.
Όμως, γιατί ξαφνικά τέτοια σπουδή από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα αυτό; Πριν από τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με νομοθετική πρωτοβουλία που προτίθενται να αναλάβουν από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την ιδιωτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Ενδεικτικά, η Αρχή ρωτήθηκε αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το νόμο η απόλυτη κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω ανώνυμων δωρεών, ακόμη και μικρών ποσών που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, ιδίως αν τεθούν περιορισμοί στη δυνατότητα αυτή.
Ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ…
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο προς αντικατάσταση του νόμου 4304/2014 για το πολιτικό χρήμα, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr στις 2 Δεκεμβρίου 2016, είχε καταστεί «κενό γράμμα», με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Διαβάστε εδώ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το Newsbomb.gr
Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, οι ποινές που προβλέπονται για κάθε παράβαση είναι συγκεκριμένες και ποικίλουν: Από την κατάσχεση των ποσών που δεν έχουν δηλωθεί νομίμως, από την παρακράτηση της κρατικής επιχορήγησης για τα κόμματα και της βουλευτικής αποζημίωσης για τους βουλευτές, ακόμη και την ποινή φυλάκισης και για χορηγούς και για χορηγούμενους και για ελεγκτές.
Παράλληλα, στον ίδιο νόμο αναφέρεται η υποχρέωση της Βουλής να διαδραματίζει ρόλο ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω της δημιουργίας επίσημης ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, στην οποία θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και ενημέρωση του συνόλου των πολιτών για τα οικονομικά πεπραγμένα των κομμάτων. Όμως, όλα αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά και η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια παραμένει ακόμα υπό κατασκευή.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
Σημειώνεται δε πως η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Επομένως, τίθενται τα εξής ερωτήματα: Θα την υιοθετήσει πλήρως η κυβέρνηση ή θα είναι απλώς ακόμη ένα πυροτέχνημα περί «Τάξεως και Ηθικής»;
Η Βουλή θα κάνει, επιτέλους, το καθήκον της, κρατώντας πλέον ονόματα, διευθύνσεις και ποσά, ώστε να κλείσει μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής πολιτικής σκηνής;
Το Newsbomb.gr αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής. Και να είναι βέβαιοι όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη διαδικασία πως η σιωπή ή η αντίστοιχη αδιαφορία σε ένα μείζον ζήτημα διαφάνειας είναι συνώνυμα εγκληματικής πράξης.