Πόσα έχει μαζέψει το δημόσιο από τις «χρυσές μίζες»;

Οι διαδρομές πίσω από τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών ήταν και παραμένουν θολές. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι οι δικαστικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να ξετυλίξουν το κουβάρι.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ

Από αυτή την προσπάθεια προέκυψαν και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που επέστρεψε χθες στα δημόσια ταμεία ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης κατηγορούμενος για τις υποθέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων TorM1 και των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson.

Τα ποσά που επιστρέφουν οι εμπλεκόμενοι στο πάρτι των εξοπλιστικών συγκεντρώνονται σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ικανοποιητικό, με δεδομένο τον τεράστιο όγκο χρημάτων που διακινήθηκαν επί σειρά δεκαετιών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εκτός από τα 4,5 εκατ. ευρώ που επεστράφησαν πρόσφατα, εντοπίστηκαν μέσα από την ανάκριση και δύο νέες offshore μέσω των οποίων διακινήθηκε μέρος του μαύρου χρήματος των εξοπλιστικών. Και στις δυο εταιρείες διαχειριστής ήταν ο Γ. Καμάρης.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που εξ αρχής στοχοποίησε τον πρώην Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, ισχυριζόμενος πως δύο εταιρίες, η CLAVIS και η Highwood από όπου φαίνεται να πέρασαν μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα εξοπλιστικά ήταν συμφερόντων Σμπώκου.

Τα ίδια ακριβώς ισχυρίστηκε και στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράττη εις την οποία έδωσε πάλι ως διαχειριστή τον Σμπώκο για τις δυο νέες εξωχώριες εταιρείες.

Από την άλλη μεριά ο Σμπώκος αρνείται τα πάντα. Στην απολογία του για τα ραντάρ της Ericsson και τα αντιαεροπορικά OSA -AKM, ο Σμπώκος πέταξε το μπαλάκι στον Καμάρη και ισχυρίστηκε: «Χαρακτηριστικό είναι και καταδεικνύει τις αντιφάσεις του μάρτυρα-κατηγορούμενου Γ. Καμάρη ότι, σε ανύποπτο χρόνο, την 27-10-2014 σε συμπληρωματικό του υπόμνημα ενώπιον του ανακριτή Γ. Μαλλή για την υπόθεση των TOR M1, δηλώνει ότι «ουδέποτε υπήρξα θεματοφύλακας κανενός. Ούτε φυσικά του Ιωάννη Σμπώκου»!Επίσης στην από 26-2-2013 ένορκη κατάθεσή του στον ανακριτή Γ. Μαλλή αναφέρει ότι «εγώ (Καμάρης) υπήρξα δικαιούχος μόνο της CLAVIS και όχι άλλων εταιρειών».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Καμάρης δεν έχει αποκαλύψει μέχρις στιγμής μόνος του καμία από τις «αμαρτωλές» off shore των οποίων φαίνεται ως διαχειριστής, άλλά όλες εντοπίστηκαν από την ανάκριση. Μάλιστα, μόνο όταν γινόταν αυτό τις αποδεχόταν, υποστηρίζοντας σε όλες τις περιπτώσεις ότι ανήκουν στον Γ. Σμπώκο και πως τις άνοιγε κατόπιν δικού του αιτήματος προκειμένου να τον εξυπηρετήσει λόγω φιλικών και οικογενειακών σχέσεων που διατηρούσαν από το 1980...

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε μία από τις καταθέσεις του: «Το 1999, ο Σμπώκος μου ζήτησε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποια εταιρία στην οποία θα είμαι δικαιούχος, την οποία θα χρησιμοποιούσε κάποιος φίλος του επιχειρηματίας, τον οποίο εγώ δεν γνώριζα. Εγώ ρώτησα ποιος είναι αυτός και τι χρήματα θα έβαζε στο λογαριασμό της εταιρείας που θα ήμουν δικαιούχος και μου απάντησε να μην ανησυχώ καθόλου, ότι είναι έντιμος και θα χρησιμοποιούσε τους λογαριασμούς αποκλειστικά για να τοποθετήσει χρήματα με νόμιμη προέλευση. Έτσι μετά από αυτά και λόγω της φιλίας μας του είπα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την εταιρία μου CLAVIS...».

Πόσα χρήματα έχει επιστρέψει ο Καμάρης

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας μέχρι σήμερα έχει επιστρέψει στο κράτος περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από λίγες μέρες, έδωσε τη συναίνεσή του να κατατεθούν τα περίπου 4,5 εκ. ευρώ που βρέθηκαν σε αυτές, στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδας που έχει δημιουργηθεί για τις «μίζες».

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, τροφοδοτείται από την επιστροφή ποσών που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του ελληνικού Δημοσίου, μίζες δηλαδή που έχουν λάβει κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως είναι οι «αμαρτωλές» προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο λογαριασμός των «μιζών» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 50 εκ. ευρώ.

Πρώτος μάλιστα τον εγκαινίασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος θυμίζουμε ότι επέστρεψε συνολικά τότε 10,3 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι όπως:

- Ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, που εμπλέκεται στα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD, ο οποίος έδωσε 2,5 εκ. ευρώ.

- Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

Τα χρήματα του εν λόγω λογαριασμού πάντως πιάνουν τόπο αφού «κλείνουν τρύπες» που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους ή κάλυψη προγραμμάτων για την παιδεία.

Να επισημάνουμε ότι τα χρήματα που μπαίνουν στον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν πρόκειται να επιστραφούν στους κατηγορούμενους ακόμη κι αν οι τελευταίοι αθωωθούν.

Παράλληλα, ο νόμος για τη διαφθορά δίνει ισχυρό κίνητρο για όλους όσοι προσφέρονται να επιστρέψουν χρήματα και προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για όσους δώσουν πίσω τα κλεμμένα, ακόμη και πριν την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας σε δεύτερο βαθμό.

Σχετικές ειδήσεις