Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Νέο καταστατικό, ίδιοι ψηφοφόροι

Κατ’ επίφαση άνοιγμα στην κοινωνία για τη διεύρυνση της βάσης των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), κάνει το σχέδιο νέου καταστατικού το οποίο προωθεί η διοίκηση Οικονομόπουλου. Κι αυτό γιατί εξασφαλίζει ότι και για τα επόμενα -τουλάχιστον- τέσσερα χρόνια, τη «μοίρα» του οργανισμού θα ορίσουν τα ήδη υπάρχοντα μέλη από το παρελθόν, με ελάχιστες αλλαγές στη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Η διοίκηση του ΕΕΣ που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουνίου και ο πρόεδρος, Νικόλαος Οικονομόπουλος, έχουν δεσμευθεί στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) πάνω σε σαφές σχέδιο δράσης. Παρά το αυστηρό χρονοδιάγραμμα και τις ρητά καθορισμένες πράξεις στις οποίες πρέπει να προβεί, η διοίκηση Οικονομόπουλου φέρεται να κινείται με δική της «ατζέντα». Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) της ΔΟΕΣ, στην επιστολή της που παρουσιάζει το Newsbomb.gr, με ημερομηνία 28/06/2018, τονίζει ότι η διοίκηση Οικονομόπουλου πρέπει να τηρήσει τα εξής συμφωνηθέντα:

- Αναθεώρηση του καταστατικού του 1965 για τον εκσυγχρονισμό του Σωματείου. Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για έγκριση του νέου καταστατικού.

- Εκτεταμένη καμπάνια για να μεγαλώσει η βάση των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

- Κάλεσμα σε νέα Γενική Συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο του 2018 για τη διενέργεια αρχαιρεσιών για Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο με το νέο καταστατικό.

Η καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΟΕΣ είναι το προφανές πρόβλημα, όχι όμως το μεγαλύτερο. Το ζήτημα είναι ότι η παρούσα διοίκηση έχει δρομολογήσει διαδικασίες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της. Το καταστατικό που προτείνει αφήνει χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλους τους εργαζόμενους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και χιλιάδες εθελοντές, επιλέγει ποιους θα κάνει αυτόματα τακτικά μέλη και θέτει περιορισμούς για τους υπόλοιπους.

Η Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το νέο καταστατικό, απαρτίζεται από ένα περιορισμένο εκλογικό σώμα από παλαιά μέλη του ΕΕΣ, κυρίως της εποχής Μαρτίνη, μέσα στο οποίο ο συσχετισμός είναι υπέρ συγκεκριμένων προσώπων. Άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπόδικου πρώην προέδρου, Ανδρέα Μαρτίνη, το αποδεικνύουν. Εφόσον, εγκριθεί το νέο καταστατικό, θα γίνουν τακτικά μέλη όλες οι διοικήσεις των Τοπικών και Περιφερειακών Τμημάτων, η πλειονότητα των οποίων έχει τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες ότι οι μετακινήσεις συνεχίζονται ακόμα και για άτομα με πολυετή υπηρεσία, κοντά στη σύνταξη!

Σύμφωνα, με τη ΔΟΕΣ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει εκτεταμένη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Όμως, ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν οι καινούριες εγγραφές, τα νέα αυτά μέλη δεν θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον του Οργανισμού αρχαιρεσίες.

Επομένως, το «κλειστό κλαμπ» που θα κληθεί να εγκρίνει το νέο καταστατικό, θα αναδείξει και την καινούρια διοίκηση, με μόνη διαφορά την προσθήκη κυρίως αυτών που έχουν τοποθετηθεί σε διοικήσεις τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει, δηλαδή, να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να γίνουν εκλογές με διευρυμένη βάση. Ταυτόχρονα, για το διάστημα αυτό η νυν διοίκηση θα έχει εξασφαλίσει «καταστατικά» την επανεκλογή της.

Αξίζει, επίσης, να θυμηθούμε τις δηλώσεις του Ανδρέα Μαρτίνη, όταν είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΕΕΣ στις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου. Τότε είχε πει ότι έχει έτοιμη πρόταση νέου καταστατικού. Η σύγκριση με το σχέδιο της διοίκησης Οικονομόπουλου θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον.

Ερώτημα αποτελεί εάν η διοίκηση Οικονομόπουλου προσπαθεί να «μπερδέψει» τη ΔΟΕΣ με την επίφαση ανανέωσης του καταστατικού ή σκοπό έχει να την φέρει προ τετελεσμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, απέφευγε μέχρι πρόσφατα να στείλει το σχέδιο καταστατικού στην Επιτροπή Συμμόρφωσης. Εξελίξεις πάντως αναμένονται σύντομα, καθώς η Επιτροπή Συμμόρφωσης της ΔΟΕΣ θα εξετάσει την πρόοδο του συμφωνημένου σχεδίου δράσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Το ζήτημα είναι να έχουν αποφευχθεί μέχρι τότε fast-track διαδικασίες, που θα υπονομεύσουν για μία ακόμα φορά του μέλλον του ιστορικού Σωματείου.