Tο έγκλημα, η τιμωρία και η δικαίωση
Η ποινή φυλάκισης 26 μηνών με τριετή αναστολή που επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου στον πρόεδρο, αλλά και στελέχη της εταιρείας για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση, επιβεβαίωσε όχι μόνο τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και τις καταγγελίες των κατοίκων του νησιού. Παρά τις πιέσεις, τις απειλές, αλλά και το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που δημιούργησαν ορισμένοι, ειδικά όσο πλησίαζε η ημέρα της δίκης, στο newsbomb συνεχίσαμε τη δημοσιογραφική έρευνα και αποκαλύψαμε καρέ καρέ τον τρόπο με τον οποίο ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ρυπαίνει τη Μήλο. Καταγράψαμε βίντεο - ντοκουμέντο που έδειχναν πώς η «S&B» ρίχνει τον περλίτη στη θάλασσα, παρουσιάσαμε συγκλονιστικές εικόνες από το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, μελέτες – σοκ καθηγητών πανεπιστημίου και επιθεωρητών περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγειά, αλλά και συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων. Οι αποκαλύψεις μας αναδημοσιεύθηκαν σε μεγάλες εφημερίδεςτης χώρας, έγιναν βασικό θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ προβλήθηκαν με καυστικό τρόπο ακόμη και από σατιρικές εκπομπές και λίγο αργότερα έφτασαν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Αποστολή στη Μήλο
Το newsbomb βρέθηκε στη Μήλο για να καταγράψει το οικολογικό έγκλημα. Το πρώτο βήμα της έρευνάς μας ήταν να πάμε στις περιοχές Τσιγκράδο και Βούδια, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της «S&B» και να ελέγξουμε τις καταγγελίες. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πώς οι αγωγοί της εταιρείας «ξερνούν» χιλιάδες τόνους βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα. Ειδικότερα, στο Τσιγκράδο καταγράψαμε ένα βίντεο – ντοκουμέντο, που δείχνει το νερό με τον υπέρλεπτο περλίτη να καταλήγει στη θάλασσα μέσα από έναν αγωγό, που ξεκινάει από το εργοστάσιο της «S&B».
Μαζί μας στην αυτοψία ήταν ο κ.Μανώλης Δρούγκας, τέως διευθυντής του εργοστασίου. Όπως κατήγγειλε στην κάμερα του newsbomb, η «S&B» ρίχνει τα βιομηχανικά απόβλητα στη θάλασσα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ.Δρούγκας, η θάλασσα στην περιοχή είναι ακατάλληλη για μπάνιο και όποιος βουτήξει, το κάνει με δική του ευθύνη.
Ιδού και η απόδειξη. H θάλασσα θυμίζει περισσότερο βούρκο από τη διάχυση των βιομηχανικών αποβλήτων.
Καρέ καρέ το έγκλημα σε υποβρύχια λήψη
Αίσθηση προκάλεσε και η υποβρύχια λήψη που πραγματοποίησε η κάμερα του newsbomb στο σημείο εκβολής του αγωγού. Κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας κυριολεκτικά δεν βλέπεις ούτε τη μύτη σου, εξαιτίας της έντονης θολερότητας.
Πλησιάσαμε σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο του οικολογικού εγκλήματος. Το νερό με τον περλίτη κυριολεκτικά τρέχει σαν βρύση σε μία φυσική σπηλιά, καταλήγοντας στη θάλασσα.
Οι καταγγελίες
Οι εικόνες αυτές ήταν χρόνια γνωστές στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Ελάχιστοι, όμως, είχαν το θάρρος να τις καταγγείλουν, πληρώνοντας το προσωπικό κόστος. Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Στυλιανίδη, μόνιμου κάτοικου της Μήλου και γραμματέα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΜILOS SOS».
Ο κ.Στυλιανίδης δήλωσε θύμα της ανεξέλεγκτης διάχυσης των βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα από την «S&B». Όπως κατήγγειλε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο newsbomb, ένα μπάνιο παραλίγο να του στοιχίσει ακόμη και την όρασή του. Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου του 2007, κολύμπησε στην παραλία Φυριπλάκα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο όπου ο αγωγός ρίχνει τον υπέρλεπτο περλίτη. Όπως υποστήριξε, το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να του βγάζουν τον περλίτη από τα μάτια με το τσιμπιδάκι, ενώ χρειάστηκε ακόμη και χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην υγεία του!
Ο κ.Στυλιανίδης δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Όταν συνήλθε από την περιπέτεια της υγείας του, υπέβαλλε μήνυση για σωματική βλάβη κατά τον προέδρου της «S&B» Οδυσσέα Κυριακόπουλου και άλλων στελεχών της εταιρείας.
Όμως, η περιπέτεια μόλις είχε αρχίσει για τον κ.Στυλιανίδη. Το πρόβλημα στα μάτια του αντί να ξεπεραστεί, άρχισε να επιδεινώνεται, όπως υποστήριξε στη μήνυσή του. Μάλιστα, ήταν μόλις ένα από τα εκατοντάδες φερόμενα θύματα της εταιρείας. Στο Κέντρο Υγείας της Μήλου καταγράφονταν κάθε χρόνο μέχρι και 500 εισαγωγές ασθενών με περλίτη στα μάτια!
Οι εκθέσεις – σοκ των καθηγητών Πανεπιστημίου
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους κατηγορουμένους για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Την ίδια ώρα έρχονται στο «φως» έρευνες – σοκ, για τις επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας στη Μήλο από πνευμονοπάθεια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί δραματικά. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κα Αθηνά Λινού, που ήταν μάρτυρας στη δίκη, μίλησε στην κάμερα του newsbomb.
Καταδικαστική για την βιομηχανία ορυκτών ήταν και η κατάθεση του καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Βασίλη Τσελέντη, που υποστήριξε, ότι οι αποθέσεις του περλίτη στη θαλάσσια περιοχή έχουν προκαλέσει την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.
Ακόμη και η έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που παρήγγειλε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, γύρισε μπούμερανγκ για τον βιομήχανο. Αντί να τον βγάλει «λάδι», όπως ήλπιζε, επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες και τις μελέτες που περιέγραφαν την οικολογική καταστροφή. Όπως αποκάλυψε το newsbomb, στο Τσιγκράδο και τα Βούδια, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της «S&B», οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ διαπίστωσαν υψηλή θολερότητα στη θέση εκβολής του αγωγού υπερλέπτων περλίτη, ενώ δεν κατάφεραν να πάρουν δείγμα, αφού άντεξε στη διάτρηση!
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε υγειονομική διάταξη στις 22-9-2011, με την οποία υποχρεώνει τους αρμόδιους φορείς να επιβάλουν «α) στη ρυπογόνο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη νήσο Μήλο, την ταφή όλων των μορφών αποβλήτων που προκύπτουν από την εξορυκτική δραστηριότητά της σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, β) τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων περιβαλλοντικών μετρήσεων σε όλους τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου εκτελούνται εργασίες εξόρυξης, διασφαλίζοντας την αυξημένη συχνότητα ελέγχων κατά τις περιόδους που πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, γ) τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων περιβαλλοντικών μετρήσεων σε χώρους αναψυχής, όπως για παράδειγμα σε παραλίες και λοιπές τοποθεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος».
Θύμα αυτής της κατάστασης είναι και ο κ. Ιάκωβος Δρούγκας, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια ζει σε... λατομείο. Το σπίτι του βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της «S&B» στα Βούδια. Τα φορτηγά της εταιρείας πραγματοποιούν ρίψεις από ύψος των επεξεργασμένων ορυκτών, με αποτέλεσμα να σηκώνεται σύννεφο σκόνης από μπετονίτη, που εισέρχεται στο σπίτι, κάνοντας αδύνατη την κατοίκησή του. Ο κ. Δρούγκας προσέφυγε κατά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου και της «S&B» και δικαιώθηκε.
Η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του newsbomb, αλλά και τον πολυετή αγώνα των κατοίκων της Μήλου. Ο πρόεδρος της S&B Οδυσσέας Κυριακόπουλος και τα στελέχη του Βιδάλης, Τσοντάκης και Κεφάλας καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση και υποβάθμιση περιβάλλοντος με την επιβαρυντική περίσταση της πρόκλησης κινδύνου ζωής ή βαριάς σωματικής βλάβης. Ποινή 18 μηνών φυλάκισης και 9.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία επιβλήθηκε στα επίσης στελέχη Ευσταθιάδη και Χατζηπαρασκευά. Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι και με τη σφραγίδα του νόμου ρυπαντής της Μήλου. Πλέον καλείται να σταματήσει να ρυπαίνει το νησί, αλλά και να επαναφέρει το βυθό της θάλασσας στην προτέρα κατάσταση. Είναι υποχρεωμένος να το πράξει, δίνοντας μερικά ψίχουλα από τα εκατομμύρια ευρώ που έχει κερδίσει από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα κέρδη του ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85%. Και φυσικά, να μην το πράξει με τα χρήματα από τους μισθούς των εργαζομένων, προχωρώντας σε απολύσεις και μάλιστα εκδικητικές, όπως κυκλοφορούν φήμες στο νησί. Το newsbomb θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης...