Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άθληση
Του Γιάννη Καπαγερίδη - Onsports.gr
Οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες «Κεραυνός» δίνουν συχνά τη δική τους μάχη για να υπερασπίσουν ένα σπουδαίο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό του να μπορούν να αθλούνται και δη αξιοπρεπώς.
Ένα δικαίωμα όμως που καταστρατηγείται δραματικά πριν ακόμα έρθουν τα χρόνια της κρίσης που πρόσφεραν στην οργανωμένη Πολιτεία, δηλαδή τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους φορείς τους, το άλλοθι να εκφράσουν την ... πρόθεση τους για αδιαφορία για αυτούς τους συνανθρώπους μας που ονομάζουμε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αλλά αυτοί είναι εκεί, για να αντισταθούν και να υπερασπίσουν ότι μπορούν να ..διασώσουν για να εκφράζονται μέσω των σπορ.
Η κατάσταση σ' ότι αφορά στον ειδικό αθλητισμό είναι απλά στα όρια της ...απελπισίας όπως ομόφωνα καταγγέλλουν τόσο ο πρόεδρος και ψυχή του συλλόγου Νίκος Δαπόλας όσο και ο προπονητής των ομάδων του goalball Αντώνης Ανάστος.
Goaball: Ένα σπορ για άτομα με προβλήματα στην όραση
Ο τελευταίος είναι από τους πρώτους στη χώρα μας που έχουν μπει στην όλο και αυξανόμενη διεθνώς οικογένεια του εν λόγω σχεδιασμένου για τυφλούς αθλητές σπορ. Επινοήθηκε το 1946 από το Αυστριακό Χανς Λόρενζεν και τον Γερμανό Σεπ Ράιντλ σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα και στη χώρα μας «εισήχθη» στις αρχές της νέας χιλιετίας.
Σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ομοσπονδίας παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18μ. x 9μ. Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ. Η μπάλα ζυγίζει 1,25kg και η περιφέρεια της είναι περίπου 76cm. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.
Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.
Απλά αξιοθαύμαστοι ...ήρωες ζωής
Στο ραντεβού μας μαζί τους στο κλειστό των εγκαταστάσεων των ΤΕΦΑ Αθηνών όπου βρήκαν εν μέσω μόνιμων «τρικυμιών» λιμάνι, αλλά υπό συνθήκες που κάνουν δύσκολη την ανταπόκριση τους στις απαιτήσεις του σπορ, τα κορίτσια και οι άνδρες κάθε ηλικίας που έχουν επιλέξει να εκφραστούν μέσω αυτού οι προσπάθειες τους αναμφίβολα προκαλούν δέος. Ασφαλώς και είναι μία περίτρανη απόδειξη πως αποτελούν δίχως υπερβολή αφανείς ήρωες της ζωής.
Αυτοί κάνουν ότι μπορούν για την πιο αξιοπρεπή συμμετοχή τους στα σπορ και η Πολιτεία ότι περνά από το χέρι της για να τους κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη.
Παρόλα αυτά οι ίδιοι μέσω ενός από τους παλαιότερους διεθνείς αθλητές, Γρηγόρη Τάτση και τη «νεοσύλλεκτη» και νεότερη της γυναικείας ομάδας Αντριάνας Σαμουίλη καταθέτουν την υποδειγματική στάση της σπουδαίας από κάθε άποψη αθλητικής τους, ξεχασμένης από το κράτος, οικογένειας και φανερώνουν αξιοζήλευτες αρετές και στάσεις απέναντι όχι μόνον στα σπορ αλλά και την ίδια τη ζωή εν γένει.