Η Ευρώπη, μέσω Μακρόν, αποκτά νέο ρόλο

Το έναυσμα για μια «νέα πορεία» ξεκίνησε από τον Γάλλο Πρόεδρο.
2'

Η προσωπικότητα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν θα δώσει το έναυσμα για την «νέα πορεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

Η Σύνοδος G7, η συνεννόηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και η ηγετική του στάση στα καίρια θέματα της ΕΕ, δίνουν μια άλλη δυναμική στη συνοχή και στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, προκειμένου η απόφαση στη G7 , να προσφέρει συνδρομή στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με τον Μακρόν, έχουν γίνει επαφές, υπάρχει συμφωνία και οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις. Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν διάφορες "οπτικές" μεταξύ των ηγετών επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζονίας, που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία».

Ωστόσο ο κ. Μακρόν έστειλε το μήνυμα ότι «το διακύβευμα για αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με τη βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο, ώστε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναδάσωση».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα ώστε να αποτραπεί μια ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες. «Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να υπάρξουν αληθινά κίνητρα, να ενισχυθεί η ανάπτυξη», είπε αναφερόμενος στα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία όπως είπε ωθούν τις χώρες με περιθώριο ελιγμών βάσει του προϋπολογισμού τους να επενδύσουν στην παιδεία και στη λήψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ευρώπη καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και να διαμορφώσει μια «σύγχρονη ατζέντα» για το μέλλον του πλανήτη. Η έλλειψη ηγεσιών σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, αμβλύνεται από την παρουσία του κ. Μακρόν.

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος