Δεν αρκεί μόνο η επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία

Το μεσημέρι της Τρίτης, η είδηση της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τάραξε τα νερά της… λιμνάζουσας επικαιρότητας.
INTIME NEWS
2'

Σε μία ώρα δύσκολη, όπως αυτή όπου η Τουρκία περιδιαβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, τρομοκρατεί την Κύπρο, μας ενημερώνει πως η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ και ανακαλύπτει σύνορα με τη Λιβύη, η στήριξη εξ Αμερικής, της οποίας μάλιστα ηγείται μία ξεκάθαρα φιλοτουρκική κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό να προσέρχεται κοντύτερα στις ελληνικές θέσεις ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ. Πόσο πολύ μας αναβαθμίζει μία τέτοια κίνηση;

Η διεθνής διπλωματία δεν μπορεί να αναλύεται μέσα από το πρίσμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε της καφενειακής συζήτησης. Πρέπει να αντιληφθούμε πρώτα, τι σκέφτεται η άλλη πλευρά.

Η Τουρκία επί δεκαετίες, γαλουχεί τον λαό της με το παραμύθι πως η Ελλάς είναι το χαϊδεμένο παιδί των μεγάλων δυνάμεων. Πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ στηρίζουν όσο μπορούν την χώρα μας προκειμένου να μας συντηρούν ως αντίβαρο απέναντι στα προαιώνια δίκαια του τουρκικού έθνους στην περιοχή.

Εντάξει, βάζοντας αυτόν τον παράγοντα στην εξίσωση, τότε μία επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ κι ας είναι η πρώτη μετά από 44 χρόνια προς Έλληνα πρωθυπουργό, δεν προκαλεί δέος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι κοινή παραδοχή πλέον πως για περισσότερο από μία δεκαετία, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και νωρίτερα, η χώρα μας είχε επιλέξει να είναι απούσα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας. Είτε για λόγους επικοινωνιακούς, είτε για λόγους σχέσεων με τα αραβικά έθνη, η Ελλάδα αγνόησε τον ρου της Ιστορίας και απέτυχε να απλώσει δίχτυ διπλωματικής επιρροής στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επειδή, όμως, η φύση απεχθάνεται τα κενά, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλεύτηκε την περίοδο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης και εφάρμοσε -κυριολεκτικά- επί χάρτου τα επεκτατικά και αναθεωρητικά νεοοωθμανικά της σχέδια.

Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα να προσπαθεί να κυνηγήσει τις εξελίξεις. Δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση, δεν φταίει ούτε η προηγούμενη που δεν βρεθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Φταίει πως για πολλά χρόνια δεν καταφέραμε να επιβάλλουμε αν όχι την άποψή μας, τουλάχιστον μία κατάσταση στην οποία η άποψη της Ελλάδας θα πρέπει να ακούγεται σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πώς αλλάζει τώρα αυτή η κατάσταση; Σίγουρα όχι με μικροπολιτικού τύπου ανακοινώσεις των κομμάτων για το ποιος φταίει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Από το παραλήρημα Ερντογάν στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν – Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις

Σχετικές ειδήσεις