Η υποκρισία γύρω από τη Μόρια

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να στιγματίσει τον βίο της για τα επόμενα χρόνια. Εάν δεν προλάβει να κάνει κάτι…
ΙΝΤΙΜΕ NEWS
3'

Τα νησιά βρίσκονται σε οριακή κατάσταση ενώ και οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν απηυδήσει να παραμένουν στις δομές που σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες είναι άσχημες, ειδικά τώρα τον χειμώνα. Τα τελευταία 24ωρα είδαμε επεισόδια, χημικά και μία γενικευμένη αναστάτωση η οποία έχει -και- υποδαυλιστεί από τους τοπικούς παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ενώ κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, υπάρχουν κάποιες γενικές αλήθειες που επικρατούν στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν όλο αυτό το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το προηγούμενο διάστημα. Από την μία η πτώση της τουριστικής κίνησης αντισταθμίστηκε έστω πρόσκαιρα από την εισροή χρήματος από τις ΜΚΟ, τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες και από την άλλη χτίστηκαν πολιτικές καριέρες με μόνο αφήγημα αυτό.

Το πρώτο είναι απλό. Οι τουρίστες μπορεί να μειώθηκαν, στα νησιά πήγαν όμως εργαζόμενοι των ΜΚΟ, των κοινοτικών φορέων, βλ. Frontex και ορισμένοι πρόσφυγες/μετανάστες που έχοντας χρήματα κατάφεραν να επιβιώσουν. Από την άλλη το κράτος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών κοινωνικών μισθώνοντας ολόκληρα ξενοδοχεία για να μένουν οι αλλοδαποί μην αφήνοντας έτσι τις δομές αυτές στο έλεος της αναδουλειάς.

Το δεύτερο ωστόσο είναι αυτό που κρύβει κινδύνους γιατί έχει να κάνει με την κοινή γνώμη. Είναι δεδομένο -και στα νησιά γνωστό- πως πολλοί βρέθηκαν σήμερα να πολιτικολογούν έχοντας χτίσει την καριέρα τους πάνω στην εξαθλίωση των μεταναστών. Και φυσικά άλλοι, ηγήτορες των συνδυασμών τους εκμεταλλεύτηκαν για να προσελκύσουν ακροδεξιές ψήφους ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν εξέφραζαν τέτοιο λόγο. Η υπόθεση με τον σταυρό στην Λέσβο ο οποίος δήθεν γκρεμιζόταν για να μην θίγονται οι μετανάστες είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Για τους μη γνωρίζοντες, ακροδεξιά γκρουπούσκουλα σήκωσαν δίχως οικοδομική άδεια ένα μεγάλο κατασκεύασμα σε σχήμα σταυρού το οποίο κατέβηκε μετά από παρεμβάσεις των αρχών γιατί πολύ απλά δεν έπρεπε να έχει ανεγερθεί… Τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ολόκληρες ομάδες ατόμων προσέγγιζαν πολιτικά αγανακτισμένους από το μεταναστευτικό πολίτες για να πάρουν ψήφους στις δημοτικές εκλογές. Ήταν οι ίδιοι που χτυπούσαν μετανάστες και αποθέωναν άλλους οι οποίοι πυροβολούσαν στο ψαχνό για δυο κοτόπουλα…

Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Η υπόθεση της Μόριας είναι πολιτικό case study αφού η αντιπολιτευτική ρητορική παραμένει ίδια ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εν προκειμένω η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει λύση στο πρόβλημα αλλάζοντας το ένα σχέδιο μετά το άλλο σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μην στιγματιστεί επικοινωνιακά από το μεταναστευτικό.

Το αν θα το καταφέρει είναι στο δικό της το χέρι. Αν αποτύχει, όμως, αυτήν την φορά η δυσαρέσκεια δεν θα είναι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα η οποία φιλοξενεί σιγά σιγά ολοένα και περισσότερους μετανάστες. Και καλά κάνει εδώ που τα λέμε…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Βγήκαν από την ταβέρνα για τσιγάρο και έπαθαν σοκ όταν γύρισαν στο τραπέζι τους

Σχετικές ειδήσεις