O κορωνοϊός δοκιμάζει τη δημοκρατία μας

Ποιος θα το φανταζόταν; Τα όσα ζούμε αυτές τις ημέρες είναι βγαλμένα από ταινία φαντασίας. Έρημοι δρόμοι, οι πολίτες στραβοκοιτάζουν όποιον φτερνίζεται, ειδικοί με στολές ψεκάζουν τους δρόμους και η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης στην καθημερινότητά μας για να μην διαδοθεί περαιτέρω ο κορωνοϊς.

O κορωνοϊός δοκιμάζει τη δημοκρατία μας
INTIME NEWS
3'

Στο δυστοπικό αυτό παρόν, εμείς οι Έλληνες, ως πολίτες, τι κάνουμε πέρα από το να τρολάρουμε στα social media και να τσακωνόμαστε για το εάν πρέπει να κοινωνήσουμε; Απέναντι σε κάθε δογματισμό και εμμονή, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τους επιστήμονες στον δύσκολο αυτό δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Δεν μπορούμε να θυσιάζουμε την δημόσια υγεία ούτε στον βωμό της θρησκευτικής εμμονής αλλά ούτε και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Υπάρχει σε αυτήν την εικόνα μία ακόμη πτυχή που αφορά στην ευθύνη μας και ίσως ορισμένοι δεν έχουμε σκεφτεί. Εάν αποτύχουμε ως δυτικός πολιτισμός να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, κινδυνεύουμε να δούμε την Δημοκρατία μας να κλυδωνίζεται. Και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζουμε.

Βλέποντας τις εικόνες επιβολής του κινεζικού καθεστώτος στην Κίνα προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση, γίνεται σαφές πως τα απολυταρχικά καθεστώτα επιδεικνύουν διαχρονικά καλύτερα, καλύτερα αντανακλαστικά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις, γιατί δεν έχουν ενδοιασμούς να προσβάλουν την υπόσταση του ανθρώπου. Έτσι, καθίσταται ξεκάθαρο πλέον πως εάν η Δύση αποτύχει να διαχειριστεί την κρίση αυτή, ένας νέος κόσμος, σαφώς διαφορετικός από αυτόν που ζούμε σήμερα, θα έχει γεννηθεί την επόμενη ημέρα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Εν αρχήν, ότι η Δύση, θα έχει αποτύχει να υπερασπιστεί τις βασικές αξίες πάνω στις οποίες δόμησε τον πολιτισμό της. Η προστασία του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό στον άνθρωπο θα έχει υποκύψει όχι στην κιμαδομηχανή ενός φονικού πολέμου αλλά ενός βιολογικού κινδύνου ο οποίος θα έχει φέρει στην επιφάνεια μία λανθασμένη εικόνα ότι η Δημοκρατία και η ανεκτικότητα είναι αποδοτικές σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση εκτός αυτής της έκτακτης ανάγκης.

Η ειρήνη και ο εφησυχασμός θα έχουν μετατραπεί σε κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και υγεία και κατ επέκταση την ίδια την ευημερία του λαού. Ο κόσμος θα απονομημοποιήσει την ευημερεύουσα Δημοκρατία ως ένα σύστημα που δεν μπόρεσε να προστατευτεί. Ειδικότερα οι νεότερες γενιές που επιδεικνύουν μία ανεκτικότητα στην αποσιώπηση, στην λογοκρισία και στην ελεύθερη έκφραση στον βωμό της πολιτικής ορθότητας, είναι πιθανό να μετατραπούν στους θιασώτες της ανθρώπινης αποξένωσης.

Όχι, δεν πρέπει να στοχοποιηθεί καμμία κοινωνική ομάδα. Ίσα ίσα, πρέπει να προστατευθούν όλες. Πρέπει όμως να προστατευθεί και η Δημοκρατία μας και πέραν των κινήσεων της πολιτείας, οφείλομε και εμείς ως πολίτες να δείξουμε την απαραίτητη ευαισθησία και ευγένεια. Προφύλαξη και σεβασμός στον συνάνθρωπο. Σεβόμαστε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: «Βόμβα» από Έλληνα επιστήμονα για την θνησιμότητα του ιού

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή