Η Ελλάδα -επιτέλους- παράδειγμα προς μίμησιν

Το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγες φορές έχουμε διαβάσει αναφορές στον ξένο Τύπο για την Ελλάδα και πώς οι Έλληνες καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και η πανδημία να μην εξαπλωθεί στην χώρα μας.
ASSOCIATED PRESS
2'

Τελευταίο παράδειγμα το εκτενές άρθρο του ιστορικού αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ, το οποίο φιλοξένησε για πολλές ώρες ως κεντρικό, κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα έχει έναν γηρασμένο πληθυσμό και εύθραυστη οικονομία. Πώς ξέφυγε από τα χειρότερα του κορονοϊού μέχρι τώρα;».

Όσο κι αν οι Έλληνες αρεσκόμαστε να μας αποθεώνουν, το άρθρο δεν φιλοξενεί διθυραμβικά σχόλια. Είναι η επιτομή της καταγραφής των γεγονότων.

Η κεντρική ιδέα του άρθρου αφορά στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε lockdown όσο πιο γρήγορα γίνεται, πολύ γρηγορότερα απ’ ότι άλλες χώρες, όταν ακόμη είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζοντας τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης είδε τα δεδομένα. Η Ελλάδα είχε μόλις 5 μονάδες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού όταν η Γερμανία είχε σχεδόν 30.

Η απόφαση ήταν αναπόφευκτη και κάπως έτσι, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους Έλληνες πολίτες, φτάσαμε να έχουμε συγκριτικά με άλλες χώρες ελάχιστες απώλειες και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Κάτι που πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο, έχει να κάνει με την αναφορά στις δομές μεταναστών. Το άρθρο του ΤΙΜΕ αφιερώνει μεγάλο μέρος του στο ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην μεταδοθεί ο κορονοϊός στις δομές αυτές, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον περιορισμό της εξάπλωσης… αδύνατο.

Σε κάθε περίπτωση οι ολοένα και αυξανόμενες αναφορές του διεθνούς Τύπου στην περίπτωση της Ελλάδας ως case study αποτελούν για εμάς μήνυμα ελπίδας για το μέλλον. Σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Από κοντά μας έχουν φύγει 120 άνθρωποι. Αυτοί είχαν συγγενείς, φίλους, παιδιά και αδέλφια οι οποίοι πενθούν για την απώλειά τους και δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την ανθρώπινη ύπαρξη ως αριθμό.

Αυτό που μπορούμε, όμως, να κάνουμε, είναι να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες για κάτι που κάναμε εμείς. Όχι για κάποιον ψευτοτσαμπουκά αλλά για ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα που προήλθε μετά από συλλογική προσπάθεια και οργανωμένο σχέδιο.

Αν μη τι άλλο αυτά πρέπει να αποτελούν παρακαταθήκη για την πορεία και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την όποια δυσκολία μας εμφανιστεί ξανά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στο γραφείο του Μητσοτάκη η εισήγηση της task force για την επιστροφή στην κανονικότητα