#Βγαίνουμε_Έξω

Έφτασε για την Ελλάδα η στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την Τρίτη 28 Απριλίου, καθώς οι αριθμοί νέων κρουσμάτων βαίνουν μειούμενοι. Η Κυβέρνηση πήρε πρωτοφανή μέτρα και οι πολίτες επέδειξαν εξαιρετική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
INTIME NEWS
3'

Στην παρούσα φάση οι ζωές των πολιτών σε όλο τον κόσμο έχουν «πατήσει παύση». Στην Ελλάδα γνωρίζουμε κατά κάποιο τρόπο το χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης, παρότι ακόμα ισχύει ο κατ’ οίκον περιορισμός μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, εξόδους και Εκκλησίες, συχνά υπό ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια για το μέλλον, με νέες πρακτικές εργασίας και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Ο φόβος για την υγεία δίνει τη θέση του στον φόβο για κρίση στην οικονομία, παγκόσμια, εθνική, οικιακή. Οι Έλληνες πολύ περισσότερο από άλλους λαούς ανησυχούμε για την επόμενη μέρα. Οι μνήμες από την δεκαετία 2010-2019, η λιτότητα, οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η ανεργία, είναι νωπές στη μνήμη μας, με αποτέλεσμα η αγωνία για μια χαμένη δεύτερη ευκαιρία της Ελλάδας να μεγαλώνει, καθώς ο τουρισμός, η εστίαση και το εμπόριο θα υποστούν ισχυρό πλήγμα. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ την περίοδο της κρίσης ήταν ουσιαστική, ενώ στη παρούσα χάνεται και δυστυχώς δεν είναι η μόνη.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας. Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, το ψήγμα της αισιοδοξίας επιμένει: σε 5 χρόνια από τώρα, η κατάσταση της οικονομίας θα είναι καλύτερη εκτιμά η πλειονότητα (41%), ενώ οι 6 στους 10 περίπου δηλώνουν ότι οι Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα εθνικά προβλήματα, τελικά θα τα καταφέρουμε. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα καλά νέα από την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας ενισχύουν την αισιοδοξία για αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσα στον επόμενο μήνα κατά 14 μονάδες συγκριτικά με τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το ποσοστό των αισιόδοξων στο 44%. Η αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης κινήθηκε από την αρχή της κρίσης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και παραμένει: οι θετικές κρίσεις για τη στάση της αγγίζουν το 76%. Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης χαρίζει σημαντικό κεφάλαιο για τον χειρισμό της δύσκολης οικονομικής περιόδου που ακολουθεί. Ο πρωθυπουργός χαίρει της θετικής γνώμης του 60% της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της εκλογικής της επιρροής, καταγράφοντας σημαντική διαφορά, άνω των 18 μονάδων, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και καθαρή υπεροχή στην παράσταση νίκης. Σε ερώτηση της ίδια έρευνας «αν είμαστε έτοιμοι για τη νέα κανονικότητα»; Περίπου 4 στους 10 συμπολίτες μας θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους συνήθειες, ακόμη και αν τα μέτρα αρθούν πλήρως, χωρίς αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.

Το #μένουμε_σπίτι υπήρξε αφορμή για εμπειρίες πρωτόγνωρες για πολλούς. Οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Η πατρίδα μας έγινε παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πίστη στο κράτος, τις αξίες και τους θεσμούς ανανεώθηκε. Η πορεία ανάκαμψης της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι σκληρή, θα έχει διάρκεια, θα απαιτήσει νέα αποθέματα αντοχής, αλλά είναι εφικτή. Ευθύνη κάθε ηγεσίας είναι να μετουσιώσει την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας σε αναπτυξιακή παρακαταθήκη.

*Η κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων.