29 Μαΐου 1453: Κι όμως, η Κωνσταντινούπολη «φωνάζει» ρωμιοσύνη ακόμα και σήμερα

Η 29η Μαΐου αποτελεί ίσως την πιο σημαντική «ξεχασμένη» ημερομηνία στην ιστορία του λαού μας.
ASSOCIATED PRESS
3'

Ημέρα Τρίτη ήταν όταν τελικά οι Οθωμανοί υπό τον Μωάμεθ τον Πορθητή κατάφεραν και πέρασαν τα θρυλικά τείχη της Βασιλεύουσας βάζοντας τέλος σε μία χιλιόχρονη αυτοκρατορία.

Είναι αλήθεια πως την περίοδο της πτώσης η Αυτοκρατορία των Ρωμαίων (ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία όπως ονομάστηκε από τους ιστορικούς από τον 16ο αιώνα και ύστερα) μόνο αυτοκρατορία δεν θύμιζε. Η πάλαι ποτέ ισχυρότερη και πλουσιότερη πόλη σε όλο τον πλανήτη είχε μετατραπεί σε μία πόλη-κράτος με εδάφη στην Πελοπόννησο και πληθυσμό εντός των τειχών ανίκανο και να υπερασπιστεί την τύχη του. Γι’ αυτό και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου την πόλη ουσιαστικά μόνο με μισθοφόρους.

Εντάξει, τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Αυτό, όμως, που μας διαφεύγει, μιας και πλέον έχουν περάσει 567 χρόνια από τότε, είναι η διττή σημασία του γεγονότος. Σύμφωνα με μία ιστορική θεώρηση ο σύγχρονος Ελληνισμός έχει τρεις «ημερομηνίες γέννησης». Την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1024, την Άλωση του 1453 και φυσικά την Επανάσταση του 1821. Και οι τρεις ημερομηνίες αποτέλεσαν ορόσημα διαφοροποίησης και αυτοπροσδιορισμού σε σχέση με άλλους λαούς.

Από την άλλη η 29η Μαΐου του 1453 αποτελεί και ορόσημο για τους Τούρκους. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός πως μέχρι εκείνη την ημέρα οι Οθωμανοί, σαν να μην είχαν νομιμοποίηση να βρίσκονται στην περιοχή. Σε έναν βαθμό το αναγνώριζαν και το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ακόμα και σήμερα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του Ερντογάν την Πέμπτη όπου, με αφορμή τους εορτασμούς για την Άλωση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα διαβάσουμε στην Αγία Σοφία το ‘εδάφιο της Άλωσης’ και άλλες προσευχές. Με το πρόγραμμα αυτό θα βιώσουμε τη χαρά της Άλωσης μαζί με το έθνος μας. Μνημονεύουμε με σεβασμό τον σουλτάνο τον Μωάμεθ τον Πορθητή, καθώς και όλους τους μάρτυρες και ήρωές μας, που μας χάρισαν ως πατρίδα τα χώματα αυτά».

Εάν δει κανείς τον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου μία μέρα μόλις πριν την Άλωση, οι Οθωμανοί ήλεγχαν σχεδόν ολόκληρη την σημερινή Τουρκία και ολόκληρα σχεδόν τα Βαλκάνια πλην της Πελοποννήσου.

Κι όμως, η Άλωση της Πόλης είναι το ορόσημο για την αυτοκρατορία. Η Άλωση της Πόλης τους χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα. Η Άλωση μίας παρηκμασμένης, φτωχής και αποδεκατισμένης Πόλης που διοικείτο από δεισιδαίμονες και ξεροκέφαλους Έλληνες.

Καλά κάνουν οι Τούρκοι και εορτάζουν την ιστορία τους. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους ακόμα και σήμερα ως Έλληνες, είναι πως δεν εορτάζουν την ίδρυση μίας ένδοξης πόλης αλλά την κατάκτηση μίας.

Και ακόμα και σήμερα, δεν είναι τυχαίο πως το επίκεντρο των εορτασμών είναι η Αγία Σοφία και η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να την ταπεινώσουν μετατρέποντάς την ως τζαμί. Είναι και αυτό μία παρηγοριά, ο γείτονάς σου που σε ταλαιπωρεί συνεχώς, να ετεροπροσδιορίζεται μέσα από αυτά που έφτιαξαν οι προγονοί σου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Τρεις γυναίκες στο μικροσκόπιο - Εγκαύματα στο 93% του προσώπου έχει η 34χρονη