Υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο: Οι τρεις «συμπτώσεις» και η δυναμική απάντηση της Ελλάδας

Τα περιστατικά που πέρασαν στα... ψιλά και αποκαλύπτουν τα «βρώμικα» σχέδια της Άγκυρας - Πώς το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο: Οι τρεις «συμπτώσεις» και η δυναμική απάντηση της Ελλάδας
6'

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση», αποφαίνεται το γνωστό σε όλους μας γνωμικό. Πώς αλλιώς μπορεί να ιδωθούν τα τρία συνεχόμενα ναυτικά ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών;

Πρώτα το ναυάγιο του σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά της Χάλκης που εγκαταλείφθηκαν από το πλήρωμα του, όπου η τουρκική ακτοφυλακή κατά την προσφιλή της τακτική, παρεμπόδισε τις ελληνικές δυνάμεις διάσωσης που προσέτρεξαν άμεσα στο σημείο για να περισυλλέξουν τους ναυαγούς. Η πρόκληση των Τούρκων ήταν τόσο οξεία που έφθασαν στο σημείο να “τυφλώσουν” με τους προβολείς τους το ελικόπτερο SUPER PUMA που συνέδραμε στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι κατά τ’ άλλα «ανθρωπιστές» γείτονές μας οι οποίοι έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μία εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω fake news για δήθεν κακομεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, σκόπιμα εμπόδισαν την επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων, στην οποία κάθε λεπτό κωλυσιεργίας μπορεί να αποβεί μοιραίο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα γνωστά και ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Η συνέχεια όμως του περιστατικού ήταν εξίσου ύποπτη, καθώς το τουρκικών συμφερόντων πλοίο ALEXANDRA A, το οποίο έπλευσε στην περιοχή του συμβάντος για να συνδράμει στη διάσωση των ναυαγών, αγνοώντας τις εκκλήσεις των πλοίων της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού, προτίμησε να παραδώσει τους δεκαεννέα μετανάστες που διέσωσε στην τουρκική ακτοφυλακή. Πώς είναι δυνατόν ένα εμπορικό πλοίο που πλέει σε περιοχή ευθύνης του Ελληνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να καλείται από τα πλοία της Ελληνικής Ακτοφυλακής να συνδράμει σε συμβάν διάσωσης ναυαγών και εκείνο “αυθόρμητα” να τους παραδίδει στην αντίστοιχη τουρκική; Μήπως προφανώς δρούσε κατόπιν εντολών;

Μια μέρα μετά το ομολογουμένως «περίεργο» αυτό γεγονός, το επίσης τουρκικών συμφερόντων πλοίο MESSILA προσάραξε ανατολικά της Τήλου χωρίς να επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Αν μη τι άλλο, προκαλεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι το συμβάν προκλήθηκε χωρίς να συντρέχουν λόγοι συνδεδεμένοι με τον καιρό ή μηχανική βλάβη.

Οι συνειρμοί, χωρίς βέβαια να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι θα υπάρξει ανάλογη εξέλιξη με την κρίση των Ιμίων είναι αρκετοί. Και τότε η κρίση είχε ξεκινήσει όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο FIGEN AKAT, το οποίο είχε προσαράξει στην Ανατολική Ίμια, αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από το λιμεναρχείο Καλύμνου υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή ευθύνης.

Η τριλογία των «συμπτώσεων» όμως ολοκληρώθηκε με ένα ακόμα περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στην ίδια γεωγραφική περιοχή που έλαβαν χώρα και τα δύο προηγούμενα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο έπλεε νοτιοανατολικά της Ρόδου και μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες εξέπεμψε σήμα κινδύνου, που ευτυχώς για τους επιβαίνοντες που εγκαταλείφθηκαν και αυτοί από το πλήρωμα του, με την έγκαιρη επέμβαση των ελληνικών σωστικών μέσων διεσώθησαν και μεταφέρθηκαν ασφαλώς στη Ρόδο.

Μπορεί τα τρία περιστατικά, αν ιδωθούν καλόπιστα να θεωρηθούν μεμονωμένα και τυχαία. Σε μία περίοδο όμως που η γείτονα κορυφώνει τις προκλήσεις εναντίον της Χώρας μας, η οπτική του τυχαίου θα πρέπει να διατηρείται με επιφύλαξη, αν όχι να εγκαταλειφθεί τελείως.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά και πηγάζουν από δεδομένα αδιαμφισβήτητα. Το ότι συνέβησαν την συγκεκριμένη περίοδο με μια ακόμη ελληνοτουρκική κρίση σε πλήρη εξέλιξη και σε συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανεδαφικών τουρκικών αξιώσεων, η ύπαρξη καλών καιρικών συνθηκών στην περίπτωση του MESSILA και η έντονη αμφισβήτηση της ελληνικής περιοχής δικαιοδοσίας έρευνας και διάσωσης που έφθασε μέχρι και στο σημείο παρεμπόδισης της διάσωσης των ναυαγών, είναι τουλάχιστον ύποπτα. Όπως βέβαια υποψίες προκαλεί και η ενεργή εμπλοκή στα συμβάντα πλοίων αποκλειστικά τουρκικών συμφερόντων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου αποτελεί εμπορικό σταυροδρόμι από το οποίο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πλοία διαφόρων εθνικοτήτων και συμφερόντων. Μια ακόμη σύμπτωση; Μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις της. Το επιχείρησε ανεπιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, διαπιστώνεται όμως και από τις μετέπειτα ενέργειές της ότι δεν έχει κρύψει στο συρτάρι αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας πτυχές του επονομαζόμενου σχεδίου Suga, στο οποίο προβλεπόταν και η ανάμειξη Τούρκων ψαράδων στην διαμόρφωση ενός πολωμένου κλίματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ιδιαιτέρως σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που κατά την τουρκική θεώρηση δεν έχουν παραχωρηθεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα.

Η τουρκική «βεντάλια» αμφισβητήσεων έναντι της Χώρας μας άλλωστε περιλαμβάνει και τα όρια της ελληνικής περιοχής έρευνας-διάσωσης η οποία έχει θεσμοθετηθεί από τη Σύμβαση του Σικάγο και συμμορφώνεται με τις συστάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Τα διαδοχικά αυτά συμβάντα αποτελούν άραγε μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου; Και αν ναι, έπονται και άλλα ανάλογα στο άμεσο μέλλον;

Σε κάθε περίπτωση η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του ΓΕΕΘΑ και των αρμόδιων αρχών έδωσε την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που στοιχημάτιζαν σε ολιγωρία του Πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ένα είναι βέβαιο: η ετοιμότητα του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης της Χώρας μας σε κάθε μήκος και πλάτος του FIR Αθηνών και η έγκαιρη και ισχυρή παρουσία των αεροναυτικών μας μέσων σε κάθε ναυτικό ή αεροπορικό συμβάν, υποχρεώνει τους εμπνευστές τέτοιων “συμπτώσεων” να το ξανασκεφτούν σοβαρά πριν τις επιχειρήσουν και να κατανοήσουν ότι το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, θυσιάζοντάς τες εν αδίκω στο βωμό των παράλογων και ιδιοτελών επιδιώξεών τους. Το κάνουν εξάλλου και στα άλλα σημεία ενδιαφέροντός τους στη γειτονιά μας. Κοντινά τους, αλλά και λίγο πιο μακρινά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή