Καθεστώς Ερντογάν: Απείλησε, εγκλωβίστηκε, απομονώθηκε! Καταδικασμένο να ηττηθεί

Πώς να μιλήσεις με τους «Γκρίζους Λύκους»; Η αδύναμη διπλωματία της Τουρκίας και οι στοχευμένες κινήσεις της Ελλάδας
AP Photo/Burhan Ozbilici
5'

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Χώρας μας τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από μία αλλοπρόσαλλη προσέγγιση. Από τη μία, μέσω των κυβερνητικών αξιωματούχων της μας προσκαλεί «ευγενικά» σε ένα διάλογο και από την άλλη οι ίδιοι αξιωματούχοι απειλούν ότι θα μας «θάψουν στο χώμα» όπως πριν από έναν αιώνα.

Οι τελευταίες δηλώσεις μάλιστα, ανήκουν στον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος στο σχήμα που κυβερνάει την Τουρκία, υποτίθεται είναι ο μετριοπαθής της παρέας! Ο άλλος είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πολιτικός μέντορας της υπερεθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, των “Γκρίζων Λύκων.” Ο τελευταίος, προφανώς στενοχωρημένος από την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατύπωσε με δηλώσεις την επιθυμία του για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αποτυπώνοντας γλαφυρά τη ρητορική που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη γείτονα.

Αυτή η κατάσταση έκανε τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να παραδεχτεί ότι η διπλωματία που ασκεί η χώρα του είναι αδύναμη. Μία δήλωση που μέσα από το σχεδόν απόλυτα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση της γείτονος, απηχεί τις πολλές πλέον φωνές για αποτυχημένο χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ερντογάν – Μπαχτσελί.

Συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου έκανε αυτή τη δήλωση αναφερόμενος στη τακτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η χώρα του απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή η τακτική έχει απομονώσει την Τουρκία, αφήνοντάς την με ελάχιστους συμμάχους και υποχρεωμένη κάτω από τη διεθνή πίεση να κάνει «άτακτη» υποχώρηση, όπως αυτή της απομάκρυνσης του ερευνητικού πλοίου πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας για δήθεν προγραμματισμένη «συντήρηση». Είναι πλέον σαφές και συζητείται έντονα στην Τουρκία ότι η συνεχής δημιουργία εχθρών στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου έχει γύρει την πλάστιγγα στο διπλωματικό πεδίο υπέρ της Ελλάδας και όχι μόνον, ή στην καλύτερη περίπτωση κανένας από τους διεθνείς δρώντες, δεν κατανοεί το «δίκαιο» της Τουρκίας.

Γιατί όμως η Τουρκία είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στην δημιουργία εχθρών και συνασπισμών εναντίον της, ενώ υποτίθεται έχει «όλα τα δίκια με το μέρος της»; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο συνασπισμός που κυβερνάει σήμερα τη γείτονα, έχει προκύψει από έναν συμβιβασμό του Ερντογάν για να καταφέρει να γραπωθεί στην εξουσία. Έναν επώδυνο, όπως αποδεικνύεται, συμβιβασμό που τον έχει εγκλωβίσει σε ακραίες ρητορικές στην προσπάθεια του να ικανοποιεί και το ακροδεξιό πλέον ακροατήριο της συγκυβέρνησης. Ένα ακροατήριο που γοητεύεται όταν αναμοχλεύονται μνήμες του υποτίθεται ένδοξου παρελθόντος, όπως η πρόσφατη πρωτοφανής παρέλαση μίσους της νεολαίας του Μπαχτσελί στην Σμύρνη με ευθείες απειλές εναντίον της Χώρας μας και συγκεκριμένα την ανυπόστατη και εντελώς ανεδαφική αίτηση “απελευθέρωσης” των Δωδεκανήσων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι του, ο ακροδεξιός Μπαχτσελί ένιωσε την ανάγκη να ανεβάσει τους τόνους, επαναφέροντας την παλαιότερη πρόταση του για την θανατική ποινή. Η εν λόγω πρόταση που απ’ ότι φαίνεται έχει απήχηση σε μέρος της κοινής γνώμης, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το πολιτικό ήθος και την αντίληψη που έχουν οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει με τις αξίες και αρχές δικαίου του σύγχρονου κόσμου.

Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το πολιτικό ήθος της απέναντι πλευράς με την οποία καλούμαστε σήμερα να διεξάγουμε έναν καλόπιστο διάλογο. Μία πλευρά που ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και αυταρχισμού. Μιας πλευράς που δεν διστάζει να φανατίσει το κοινό της για διεκδικήσεις που έχει εγείρει μονομερώς και που δεν εδράζονται σε καμία έννοια δικαίου, απέναντι σε μία χώρα που αποδεδειγμένα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα. Μία Ελλάδα, που διαπνέεται από τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, απέναντι στους νοσταλγούς της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μία Ελλάδα που επιθυμεί τον ειλικρινή διάλογο εντός συμφωνημένου πλαισίου και όχι το παζάρεμα ανατολίτικου τύπου εν είδει παζαριού της Καισάρειας με την επίφαση του “καζάν – καζάν”.

Η Χώρα μας έχει τηρήσει σταθερή στάση από την αρχή της κρίσης. Και αυτό της έδωσε σήμερα το πλεονέκτημα να υποστηρίζει αποφασιστικά τις θέσεις της απέναντι σε μία Τουρκία απομονωμένη στο διεθνές πεδίο και με έντονη κριτική στο εσωτερικό της.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι χειρισμοί της Χώρας μας είναι σωστοί και επιτυχημένοι σε όλα τα επίπεδα. Από το πολιτικό όπου καταφέραμε να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεων και να πάρουμε στο πλευρό μας υπερδυνάμεις όπως τη Γαλλία, μέχρι το στρατιωτικό όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτέλεσαν με άριστο τρόπο την αποστολή τους και αντιμετώπισαν δυναμικά όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας, αποκτώντας ταυτόχρονα το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Η Ελλάδα έχει τονίσει επανελειμένα και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η μοναδική διαφορά προς επίλυση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, σε έναν διάλογο που θα διεξαχθεί βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο, στον αλληλοσεβασμό και στις αρχές της καλής γειτονίας. Καλό θα ήταν λοιπόν, οι Ερντογάν και Μπαχτσελί να αφήσουν τις επικίνδυνες ρητορικές που έχουν υιοθετήσει προς τέρψη του εσωτερικού τους ακροατηρίου και να ανοίξουν τα αυτιά τους στις «υγιείς» απόψεις, οι οποίες τον τελευταίο καιρό παρά το αδυσώπητο κυνήγι που υφίσταται η ελευθερία της έκφρασης στη γειτονική χώρα, έχουν μετατραπεί από ψίθυροι σε δυνατές φωνές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως για καταλήψεις: Οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν με μαθήματα τις αργίες και τα Σάββατα