Όλα για τα λεφτά: Στην Ευρώπη της Μέρκελ ο Ερντογάν είναι… επενδυτής

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν βρίσκει έδαφος να ξεδιπλώσει το όραμά του περί Γαλάζιας Πατρίδας ωσάν νέος Μωάμεθ ο Πορθητής είναι πολλοί.
AP
7'

Ο βασικότερος όλων είναι οι αγαστές εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία, αλλά και οι διαχρονικά ιστορικοί δεσμοί που έχουν οι Τούρκοι με την πατρίδα της Καγκελαρίου. Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και μελετώντας τους μπορεί κανείς να διαπιστώσει για ποιο λόγο η Ευρώπη δίνει συνεχώς πίστωση χρόνου στον Τούρκο Πρόεδρο να αλωνίζει μόνος του στη Μεσόγειο.

Το σύνολο του εμπορίου Γερμανίας-Τουρκίας ανέρχεται σε $36 δισ. σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ UN Comtrade, για το έτος 2019 πρώτη στη λίστα με τις χώρες-προορισμούς των τουρκικών εξαγωγών είναι η Γερμανία με εξαγωγές ύψους 16.6 δισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (11.2 δισ. δολάρια) και τρίτο το Ιράκ (10,2 δισ. δολάρια).

Η Γερμανία, με εξαγωγές ύψους 19.2 δισ. δολαρίων, βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά και στη λίστα με τους κορυφαίους εξαγωγείς προς την Τουρκία, καταλαμβάνοντας, έστω και με βραχεία κεφαλή από την τρίτη Κίνα, τη δεύτερη θέση.

Γερμανία και Τουρκία έχουν αδιαμφισβήτητα μία στιβαρότατη εμπορική συνεργασία.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου Τουρκίας - ΕΕ (που είναι και αδασμολόγητο) ανέρχεται σε € 140 δισ. περίπου (εισαγωγές και εξαγωγές από €68 δισ. σχεδόν ισοσκελισμένα).

Η ΕΕ απορροφά το 83% της παραγωγής αυτοκινήτων της Τουρκίας η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της σε οχήματα κάτι που αντιπροσωπεύει το 24% των εισαγωγών της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία.

Μεταξύ 2003-2018 σε συνολικά $209δισ. ξένων επενδύσεων από μόνο $15 δισ. μεταξύ 1973-2002 με την ΕΕ να αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό κοντά στο 70%. Η Ολλανδία ήταν η βασική προέλευση με το 15,7% των εισροών (εδώ βέβαια πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι πολλές επενδύσεις γίνονται μέσω εταιριών κελύφων στην Ολλανδία για φορολογικούς σκοπούς όπως και για το Λουξεμβούργο από όπου προέρχεται το 6,2%) και ακολουθούν ΗΠΑ 7,7%, Κράτη του Κόλπου με 6,8%, ΗΒ 6,6%, Ισπανία και Γερμανία με 6,1%. Ανερχόμενο και το ποσοστό από το Αζερμπαϊτζάν τελευταία που ανέρχεται στο 4,2% πάνω από την Ρωσία με 4,1%. Από το σύνολο των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία, το 24% κατευθύνθηκε στην βιομηχανία το 11,7% στην ενέργεια και στις τράπεζες/χρηματοοικονομικά το 34%.

Η Τουρκία λειτουργεί ως παραγωγική βάση για πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες ή βιομηχανίες που εξάγουν στην ΕΕ παρέχοντας χαμηλότερου κόστους εργατικό δυναμικό ενώ δεν υπόκεινται τους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό με ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μπορεί να εξάγει αδασμολόγητα στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον ότι και οι δύο αυτοί τομείς έχουν εφαρμογή σε αμυντική βιομηχανία όπου οι ίδιες εταιρείες που παράγουν ιδιωτικά οχήματα παράγουν και στρατιωτικά/τεθωρακισμένες, οι εταιρείες ηλεκτρικών όπως η Vestel (drone και συστήματα), αλλά και τα ναυπηγεία της που αποτελούν ισχυρή δύναμη στις κατασκευές και στις επισκευές. Επίσης παράγει υφάσματα και ρούχα (σημαντική κλωστοϋφαντουργία), χάλυβα και τρόφιμα. Και φυσικά έχει σημαντικό τουρισμό, κυρίως στα παράλια της Μ. Ασίας που δημιουργεί περί το 6% του ΑΕΠ της απευθείας. Αυτό είναι μικρότερο ποσοστό από την Ελλάδας αλλά με περισσότερους τουρίστες και υψηλότερη μέση δαπάνη από ότι στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό επενδυτή για την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη κι όχι έναν εν δυνάμει «πειρατή» ή κατακτητή.

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να κρατάει κλειστά τα στόματα όλων, αφού αγοράζει τα πάντα από τους πάντες. Ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας οπλικά συστήματα από ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσει κανέναν.

Την ίδια ώρα όπως έχουμε γράψει πολλές φορές ο Ερντογάν απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια του σόου που πραγματοποίησε πάνω στο πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής ο Ερντογάν προειδοποίησε μάλιστα τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «αν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! Δηλαδή ή θα στηρίξει η Ευρώπη την Τουρκία ή θα διαλυθεί η ΕΕ! Αυτό το μήνυμα έστειλε στην Ευρώπη ο Ερντογάν και με τη σημαία του Οθωμανικού στόλου ανά χείρας και εδώ δεν άνοιξε ρουθούνι.

Οι ενδείξεις όλες συγκλίνουν δυστυχώς στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα στο Αιγαίο θα υπάρξει σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας.

Έτοιμος να βγάλει το Γιαβούζ στο Αιγαίο – Το ORUC REIS ακούμπησε τα 12 ν.μ.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εκτός από το Oruc Reis ο Ερντογάν θα βγάλει στο Αιγαίο και γεωτρύπανο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ανάλυση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να φέρει στην περιοχή του Καστελορίζου, όπου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό, και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για πραγματικές ή εικονικές γεωτρήσεις. Θα πρόκειται αναμφίβολα για μια ακραία κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που θα αναγκάσει την Ελλάδα να απαντήσει επιχειρησιακά.

Χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου το ORUC REIS κόντεψε να σπάσει τα 12 ναυτικά μίλια παίζοντας σε τεντωμένο σχοινί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Προς ώρας όμως η μόνη άμεση και έντονη αντίδραση στην παράνομη διεύρυνση της θαλάσσιας τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο προέρχεται από την ελληνική πλευρά.

Οι Ευρωπαίοι και ιδίως οι Γερμανοί, οι οποίοι πρωτοστατούν στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία έχουν αποφύγει να σχολιάσουν έστω τη νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται ως εξαπατημένοι από τη στάση της Τουρκίας και τις υποσχέσεις Ερντογάν που δεν τηρήθηκαν από την Άγκυρα.

Την ίδια μέχρι στιγμής στάση σιωπής κρατούν και οι Αμερικανοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη δήλωση της ρωσικής πρεσβείας που μίλησε ευθέως για το δικαίωμα της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται μόνο για το «μπαγιόκο», για τον «παρά» με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Και προφανώς δεν μπλοφάρει. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να μπει στο «παιχνίδι». Αν πάλι δεν μπει, θα κινηθεί στην λογική «θα πέσω, αλλά θα σας πάρω όλους μαζί μου». Για την ακρίβεια ήδη κινείται πάνω σε αυτό το μοτίβο. Αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική του.

Το λέει περίπου ξεκάθαρα αν και κανείς δεν θέλει να το ερμηνεύσει σωστά: «Ή θα με βάλετε στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων ή δεν θα δουλέψει κανένας».

Στο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με τίτλο: Πόλεμος στο Αιγαίο: «Θα σας πάρω όλους μαζί μου» το δόγμα Ερντογάν, αναλύσαμε λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος παίζει κορώνα – γράμματα την ειρήνη στο Αιγαίο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr