Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί η Covid 19 είναι μια καλή άσκηση για το μέλλον…
Τα συστήματα υγείας δεν ήταν έτοιμα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους επιδημίας. Δεν ήταν έτοιμα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε σε καμία χώρα της υφηλίου. Η εξέλιξη της covid 19 είναι μια μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για όλα τα κράτη. Μια άσκηση με… πραγματικά πυρά αν μπορούμε να μιλήσουμε με πολεμικούς όρους. - Του Κώστα Τσιτούνα
Οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές, οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, η ανασφάλεια μεγάλη… Θα καταφέρουν τα εμβόλια να προσφέρουν ανοσία στην κοινότητα; Κι αν ναι, πόσο θα κρατήσει; Και τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να εξαφανιστεί ο ιός; Απαντήσεις εύκολες σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν.
Μπορεί να ανακοπεί η ταχύτητα μετάδοσης; Δύσκολα… Προσφέρει κάτι το lockdown στην ανάσχεση του ιού; Αξιόλογοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η καραντίνα δεν είναι λύση. Είναι απλά ένα μέτρο για να κερδηθεί χρόνος. Πίστωση χρόνου δηλαδή μέχρι να επιτευχθεί η μελέτη και η παραγωγή των εμβολίων, αλλά και η παραγωγή σχετικών φαρμάκων.
Μια συζήτηση με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Κούβελα είναι χρήσιμη για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρη η υφήλιος πιάστηκε στην κυριολεξία στον… ύπνο.
Οι απόλυτοι αριθμοί τόσο των κρουσμάτων, όσο προφανώς και των νεκρών τρομάζουν. Πρόσφατα ο κ. Κούβελας τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο προβλέπει περίπου 15.000 νεκρούς από covid για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι και μόνο στο άκουσμά του αυτός ο αριθμός προκαλεί σοκ.
Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση. Η θνησιμότητα του ιού σύμφωνα με τους επιστήμονες αγγίζει το 0,15%. Άρα για ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων πολιτών, αν υποθέσουμε ότι θα μολυνθούν όλοι, το χειρότερο σενάριο προβλέπει περίπου 15.000 νεκρούς.
Σημειώνουμε παράλληλα, για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους και μια σύγκριση, ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στην χώρα μας περίπου 120.000 συμπολίτες μας. «Η θνητότητα του κορονοϊού είναι 0,15% συνεπώς στο ανώτατο σημείο της επιδημίας θα χάσουν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι. Αυτές θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουμε δεν έχουμε εμβόλιο», είπε στον Alpha 989 ο κ. Κούβελας μιλώντας στον Κώστα Τσιτούνα και στη Βίκυ Καρατζαφέρη. Το κακό βεβαίως είναι ότι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού είναι σε επίπεδα της τάξης του 80% και 90%. Η ύπαρξη πανδημιών είναι ένα θέμα που μόλις άνοιξε, υπό την έννοια ότι τα συστήματα υγείας των κρατών δεν είχαν ποτέ εξετάσει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
Αξίζει μόνο να φανταστούμε αν ο Covid 19 δεν είχε θνητότητα 0,15%, αλλά είχε τη θνητότητα του Έμπολα. Τρομάζουμε και μόνο στην σκέψη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλούσαμε για «μακελειό».
Μέγα πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Κούβελα είναι ότι δεν υπάρχει ορθή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και σε άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου. Οι ταχύτητες με τις οποίες μετακινούνται οι άνθρωποι ανά την υφήλιο έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο με αποτέλεσμα οποιαδήποτε ασθένεια να μεταφέρεται από την μια άκρη της γης στην άλλη σε χρόνο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι υποδομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι ανύπαρκτες. Η έννοια του «οικογενειακού γιατρού» που είναι ίσως ότι πιο σημαντικό στην δημόσια υγεία, δεν έχει εφαρμοστεί, τουλάχιστον στην χώρα μας. Εξειδικευμένα νοσοκομεία ειδικών παθήσεων (π.χ. Λοιμωδών) δεν υπάρχουν, κι αν υπήρχαν έκλεισαν. Πώς είναι δυνατόν να θες να αντιμετωπίσεις επιδημία και να νοσηλεύεις τα κρούσματα σε Γενικά νοσοκομεία;
Θυμίζουμε ότι οι Κινέζοι το πρώτο πράγμα που έκαναν με την εμφάνιση της νόσου ήταν να φτιάξουν νέα νοσοκομεία μόνο για κορονοϊό για να μην έρχονται σε επαφή οι ασθενείς της Covid 19 με άλλους ασθενείς.
To συμπέρασμα είναι ότι με τις πανδημίες δεν θα τελειώσουμε εύκολα και η χώρα χρειάζεται θωράκιση όχι μόνο για την covid 19… Χρειάζεται θωράκιση για να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr