ΝΔ και Ανάπτυξη: Δύο διαχρονικά αντίθετες έννοιες

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις τελευταίες εκλογές υποσχόμενη στον ελληνικό λαό πως θα φέρει στη χώρα ανάπτυξη - Γράφει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης 

ΝΔ και Ανάπτυξη: Δύο διαχρονικά αντίθετες έννοιες
4'

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις τελευταίες εκλογές υποσχόμενη στον ελληνικό λαό πως θα φέρει στη χώρα ανάπτυξη. Ανάπτυξη με μεγαλύτερους ρυθμούς από το 2,8% και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά μάλιστα από μία δεκαετή σχεδόν περίοδο ύφεσης και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας στη φτωχοποίηση και ανάγκασε χιλιάδες νέους επιστήμονες να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Ανάπτυξη την οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε, χαρακτηρίζοντάς την ως αναιμική.

Μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η προεκλογική της αυτή δέσμευση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα σύνθημα κενό περιεχομένου. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έφερε στη χώρα ανάπτυξη, αλλά κατάφερε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2019, πολύ πριν την πανδημία. Το χειρότερο δε, είναι ότι διαπιστώνεται μια εκκωφαντική ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ορισμένες εστώ βελτιώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης στον αναπτυξιακό τομέα συνιστά η πλήρης ανικανότητά της να αξιοποίησει ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης που βρήκε έτοιμο, το πρόγραμμα Φιλόδημος για τους ΟΤΑ.

Ο Φιλόδημος αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018. Χάρη σε αυτό, κατέστη επιτέλους δυνατόν να εκκινήσουν έργα δισεκατομμυρίων στους δήμους όλης της χώρας και ιδίως της περιφέρειας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκμεταλλευόμενη ταμειακά διαθέσιμα τα οποία λίμναζαν για χρόνια στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αλλά και μια εξαιρετικά προνομιακή γραμμή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κατά γενική ομολογία καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό αφενός έδινε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου έδινε εμπροσθοβαρή ώθηση στην ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια, μέχρι τουλάχιστον η χώρα να βγει από το καθεστώς αυξημένης επιμελητείας και την υποχρέωση για συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων έως το 2024.

Αντί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει τον Φιλόδημο, επέλεξε, δια μέσω του αρμόδιου τότε υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, αρχικά να τον απαξιώσει και αμέσως μετά να τον εξαγγείλει εκ νέου, μετονομάζοντάς τον σε πρόγραμμα “Αν. Τρίτσης”, κρατώντας ωστόσο την ίδια χρηματοδότηση και τα ίδια χαρακτηριστικά. Το μόνο που κατάφερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, μέσα από μια σειρά λαθών και παλινωδιών, ήταν να σταματήσει την εξέλιξη του προγράμματος, να χαθούν δύο πολύτιμα χρόνια και μια σειρά ώριμων έργων υποδομής των δήμων να έχουν παγώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Από τις πρώτες κινήσεις της νυν ηγεσίας του ΥΠΕΣ προκύπτει πως, αν και έχει αναγνωρίσει τα τεράστια σφάλματα των προκατόχων της, ούτε αυτή έχει κατανοήσει τη δομή και τον μηχανισμό του προγράμματος, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να χάνεται χρόνος. Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αδυνατεί να προσφέρει οιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν γνωρίζει καν τον μηχανισμό λειτουργίας των αναπτυξιακών λογικών. Παραμένει προσκολλημένη σε παλαιοκομματικού τύπου αντιλήψεις και είναι προσανατολισμένη σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών, κατά τις οποίες τα πελατειακά συμφέροντα κυριαρχούσαν.

Το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι το πώς οι γαλάζιοι δήμαρχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, πώς θα ευνοηθούν τα δικά τους παιδιά και με ποιον τρόπο θα υπάρξει χρηματοδότηση ημετέρων. Είναι δυστυχώς περίπου βέβαιο ότι επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Φιλόδημος, αντί να αποτελέσουν μέσω της ωρίμανσης των έργων “γέφυρες”, προκειμένου να αντληθεί το σύνολο των κονδυλίων που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποτελέσουν μία ακόμα μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, όπως τόσες και τόσες έχουν διαχρονικά σπαταλήσει οι κυβερνήσεις της δεξιάς.

*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου αν συνεχίσουμε έτσι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή