Κορονοϊός: Πώς το «Πορτογαλικό θαύμα» μετατράπηκε σε εφιάλτη;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Πορτογαλία, είχε εξαιρετικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του covid 19.Θεωρήθηκε, μάλιστα, ως ένα από τα ''success story'' της Ευρώπης - Γράφει η Ιωάννα Λιούτα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Μέρα25

Κορονοϊός: Πώς το «Πορτογαλικό θαύμα» μετατράπηκε σε εφιάλτη;
3'

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Πορτογαλία, είχε εξαιρετικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του covid 19.Θεωρήθηκε, μάλιστα, ως ένα από τα ''success story'' της Ευρώπης, με όλο το 2020 να είναι υπό έλεγχο. Στις γιορτές, οι περιορισμοί χαλαρώνουν και ο τουρισμός ανοίγει χωρίς έλεγχο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό, ξεπέρασε όχι μόνο τον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά εκτινάχθηκε στην κορυφή της κατάταξης παγκοσμίως...

Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Πορτογαλία κατέγραψε 5.576 θανάτους από covid 19, σε σύγκριση με 6.972 σε ολόκληρο το 2020. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, πολλαπλασιάστηκε κατά 242% τον Ιανουάριο. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, σε σημείο που να στήνονται τέντες έξω από τις κλινικές, για να προχωρήσουν στην διαλογή των ασθενών. Ασθενείς περιμένουν έως και 12 ώρες, σε παρατεταγμένα ασθενοφόρα, έξω από τα νοσοκομεία, για να αδειάσει κάποιο κρεβάτι. Οι ΜΕΘ ξεχειλίζουν και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην παροχή οξυγόνου. Η Κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική καταστροφή, άνευ προηγουμένου στην χώρα, έκανε διεθνή έκκληση για βοήθεια.

Η Κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, παίρνοντας θάρρος από τα λιγα κρούσματα του Δεκεμβρίου, αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα, για να δουλέψει η αγορά των Χριστουγέννων και να μετριαστούν οι ζημιές των επιχειρήσεων. Αγνόησε τις ανακοινώσεις της Μ.Βρετανίας, έξι μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν μια πιο μολυσματική μετάλλαξη του ιού, εξαπλώθηκε στην νοτιοανατολική Αγγλία.

Πορτογάλοι φοιτητές, στην Μ.Βρετανία, επισκέφθηκαν τις οικογένειες τους στην εορταστική περίοδο, μεταφέροντας και τον μεταλλαγμένο ιό, σε μία εορταστική ατμόσφαιρα όπου έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί των κοινωνικών αποστάσεων και οι πολίτες έχουν ξεχυθεί στις αγορές.

Η άφιξη, επομένως, του ταχέως μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, από την Μ.Βρετανία και η χαλάρωση των εορτών, κατηγορούνται για τα εκρηκτικά ποσοστά των λοιμώξεων στην Πορτογαλία. Άραγε φταίει μόνο αυτό ή μήπως και η αποδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας! Η σοβαρή έλλειψη επενδύσεων στο σύστημα υγείας της χώρας, η έλλειψη χρηματοδότησης στα χρόνια των μνημονίων και της ασφυκτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα,κυρίως στις χώρες του Νότου, αποδυνάμωσαν την αντοχή τους και η πανδημία έφερε με τραγικές συνέπειες στην επιφάνεια, όλες τις παθογένειες τους.

Η Πορτογαλία, τις καλές επιδόσεις στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταξύ άλλων, τις πέτυχε καθυστερώντας 120.000 χειρουργικές επεμβάσεις και περισσότερες από 10 εκατομμύρια ιατρικές εξετάσεις. Οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, δίνουν μια άνιση μάχη, με λιγοστά μέσα. Τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται τεράστια πίεση. Ουρές ασθενοφόρων έξω από τα νοσοκομεία, αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια ασθενών και συγγενών, είναι η εικόνα της Πορτογαλίας σήμερα.

Τα νοσοκομεία στην Ιβηρική χώρα, όπως και στην Ελλάδα, λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων και της υποχρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Είναι η χώρα με τις λιγότερες ΜΕΘ ανά κάτοικο στην Ε.Ε. Η σκληρή λιτότητα, γερμανικής εμπνεύσεως, άφησε βαρύ το στίγμα της στην Δημόσια Υγεία. H έλλειψη υποδομών και υγειονομικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τις λαθεμένες επιλογές διαχείρισης της κρίσης, οδήγησαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.

* Η Ιωάννα Λιούτα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Μέρα25

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή