Ο δρόμος για καλύτερα Πανεπιστήμια είναι πλέον νόμος

Άρθρο της Έλενας Ράπτη για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια 
2'

Πριν λίγες ημέρες η βουλή ψήφισε έναν νέο νόμο για την παιδεία. Νομοθέτησε την ανάγκη για συνολικά πιο ποιοτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και για μια μεγάλη αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου. Η σχέση δράσης και αντίδρασης ενεργοποιήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο πολιτικά με δύο τρόπους.

Με την αντιπολίτευση να μένει για μια ακόμη φορά πίσω καταδικάζοντας κάθε πρόοδο. Και με λίγους αρνητές διαδηλωτές με εμφανές ιδεολογικό πρόσημο να αγωνίζονται στους δρόμους για να μείνει το ελληνικό πανεπιστήμιο πίσω. Γιατί εδώ και χρόνια, η πραγματικότητα των πανεπιστημίων είναι λιγότερο στις αίθουσες και περισσότερο στα δελτία ειδήσεων.

Φοιτητές που «γερνούν» χωρίς να χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα που απέκτησαν στα 18 τους, πρυτάνεις που προπηλακίζονται και απειλούνται, λεηλασίες, εξωπανεπιστημιακοί μόνιμοι κάτοικοι των ιδρυμάτων, αίθουσες σε κακή κατάσταση, φοιτητές που φοβούνται να πάνε από τη βιβλιοθήκη στη στάση του λεωφορείου, υπόγεια με λαθραία τσιγάρα, συνθήματα και βρωμιά σε τοίχους, πόρτες, γραφεία, εργαστήρια και όπου αλλού περισσέψει μπογιά.

Τι από τα παραπάνω είναι αυτό που κάποιοι δε θέλουν; Σε ποιον αρέσει αυτό το πανεπιστήμιο; Ποιον τελικά εξυπηρετεί; Ποιον ενοχλεί η φύλαξη των χώρων, το να μπαίνει κάποιος στους χώρους του πανεπιστημίου μόνο με την επίδειξη της άδειας εισόδου που θα του χορηγεί το ίδρυμα; Ποιον ενοχλεί που δε θα υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές», αλλά φοιτητές που αγωνίστηκαν, διάβασαν, πέρασαν και τιμούν τις σπουδές τους, όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο; Ποιον ενοχλεί που θα σταματήσουν να εισάγονται αυτοί που γράφουν μονάδα; Και ποιον ενοχλεί που οι σχολές πρέπει επιτέλους να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να διαχειριστούν αντί να το ρυθμίζει η πολιτεία αποκλειστικά και ως μέσο πολιτικής επιρροής, δηλαδή καλή είναι η κυβέρνηση που τους περνάει όλους;

Δυστυχώς η αντιπολίτευση έχασε την ευκαιρία να βάλει την υπογραφή της σε ένα νόμο που πάει την παιδεία μας ένα βήμα μπροστά. Δεν είναι η πρώτη ευκαιρία που χάνει. Ευτυχώς δεν κυβερνά, γιατί μαζί της θα έχανε και η χώρα την ευκαιρία για μια καλύτερη παιδεία.

Η Ελλάδα αλλάζει. Η κοινωνία απαιτεί αυτές τις αλλαγές. Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι αντάξιο της προσπάθειας των παιδιών που αγωνίζονται να κατακτήσουν μια θέση σε αυτό.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.