Όπου οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες…
Η θέση της γυναίκας βελτιώθηκε διεθνώς, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες αποδεικνύουν έμπρακτα, με τη λαμπρή σταδιοδρομία τους και τα επιστημονικά και πολιτικά αξιώματα που κατακτούν και επιτυχώς υπηρετούν, ότι οι γυναίκες δεν έχουν τίποτε να «ζηλέψουν» σε προσόντα από τους άνδρες: οι ευκαιρίες τους έλειπαν – και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να τους λείπουν.
Οι Ελληνίδες ειδικά το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά σε διεθνές επίπεδο, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα παραδείγματα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που έφτασε στην τελική τριάδα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΟΟΣΑ, της καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου κ. Φωτεινής Παζαρτζή που εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ και της κ. Μαριαλένας Τσίρλη που έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φυσικά, στο εσωτερικό της χώρας, συμπληρώνει ένα έτος θητείας στην προεδρία της Δημοκρατίας η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ οι γυναίκες έχουν κατακτήσει βουλευτικές θέσεις και υπουργικούς θώκους, αλλά και την προεδρία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Πίσω από τα θετικά αυτά βήματα βρίσκεται μια μακρά ιστορία προσπάθειας και αγώνων για την κατάκτηση της ισότητας, όπως αποδεικνύεται από την ίδια τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Η επιλογή της ημερομηνίας της ανατρέχει σε μία πορεία των εργαζομένων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη, ο εορτασμός της όμως είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γυναικών στον ίδιο τομέα στην ίδια πόλη το 1908. Η ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 από τους σοσιαλιστές των ΗΠΑ, για να αναδειχθεί τελικά σε Διεθνή Ημέρα με την αιγίδα του ΟΗΕ το 1975.
Με τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας τιμάται η μεγάλη ιστορική διαδρομή των γυναικείων αγώνων, αλλά και – ακόμη σημαντικότερο- υπογραμμίζονται τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ανά τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια γυναίκες είναι αποκλεισμένες από την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανέλιξη και τη συμμετοχή στα κοινά, ενώ σε πολλές χώρες υπόκεινται σε ωμή βία, ενδοοικογενειακή και δημόσια.
Έχουν περάσει 26 χρόνια από τη Διακήρυξη του Πεκίνου του 1995, όταν 189 χώρες έθεσαν δώδεκα βασικούς στόχους για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μόρφωση και εισόδημα, η διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής τους και το δικαίωμα να ζουν σε κοινωνίες χωρίς βία και δυσμενείς διακρίσεις, και –παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο- οι ανισότητες παραμένουν. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η ισότητα απέναντι στον νόμο έχει από χρόνια κατακτηθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς οι ανισότητες στην πράξη – με ενδεικτικά παραδείγματα τη μεγαλύτερη ανεργία των γυναικών και το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές τους είναι μικρότερες από των ανδρών.
Τα προβλήματα ήταν εμφανή στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που γενικά πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, αποτελεί δε μείζον ερώτημα το πώς θα επηρεαστούν οι γυναίκες από την κρίση της πανδημίας. Δέκα Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμαναν το πρόβλημα με κοινό τους άρθρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας ότι η μελλοντική οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση πρέπει να σταθεί ιδιαίτερα στην αναγνώριση και ανάδειξη των γυναικείων δυνατοτήτων.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται η αμείωτη συνέχιση των προσπαθειών και των αγώνων όλων μας, γυναικών και ανδρών, για την κατοχύρωση της αληθινής ισότητας και την κάμψη όσων φυλετικών στερεοτύπων εξακολουθούν να υποβάλλουν τις γυναίκες σε απαράδεκτες δοκιμασίες ή και μόνο να τις θέτουν μπροστά σε «αόρατα» ανεπίσημα εμπόδια. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα γιορτής. Αλλά και μέρα συνειδητοποίησης των αγώνων που ακόμη απαιτούνται για να κατακτήσουν οι γυναίκες πραγματική ισοτιμία και σεβασμό.
*H Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος – τ. Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Μέλος Δ.Σ του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων - Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.) στις εκλογές 2019.