Αντιβίωση στην πανδημία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Κοινότητα

Άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της Πανδημίας 
6'

Η αντιμετώπιση της πανδημίας –αλλά και πιθανών νέων υγειονομικών κρίσεων- απαιτεί την άμεση οχύρωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, με νέες συμπληρωματικές, λειτουργικές και αποτελεσματικές δομές Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω την καθιέρωση μιας νέας, εμβληματικής, καινοτόμας, διατομεακού και διεπιστημονικού χαρακτήρα παρέμβασης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Κοινότητα.

Έχουμε πλέον ένα νέο περιβάλλον. Έχουν δοκιμαστεί οι σχέσεις των ανθρώπων και τα συστήματα Υγείας των χωρών. Η πανδημία έχει θέσει ζητήματα υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ζητήματα κοινωνικών σχέσεων και ζητήματα ανακατανομής και αξιοποίησης του παραγόμενου νέου πλούτου που προκύπτει πλέον από τη συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων σε πλατφόρμες και από τη χρήση των νέων τεχνολογιών (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη) στην παραγωγική διαδικασία. Χρέος του προοδευτικού χώρου αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, είναι να προσεγγιστεί η νέα πραγματικότητα, μακριά από ιδεοληψίες. Άλλωστε η πανδημία έδειξε ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.

Θεωρώ λοιπόν, ότι όλοι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στην υλοποίηση μίας νέας θεσμικής, διατομεακής και διεπιστημονικής παρέμβασης για την ΠΦΥ στην Κοινότητα, που θα εφαρμοστεί συμπληρωματικά στην υφιστάμενη ΠΦΥ και θα βασίζεται στους κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της Υγείας.

Προτείνω ένα σύστημα που θα στηρίζει την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την κοινωνική ευεξία και την εργασιακή υγεία. Ένα νέο σύστημα Π.Φ.Υ στην Κοινότητα, με φιλοσοφία το προλαμβάνειν και όχι το θεραπεύειν. Το νέο σύστημα θα χτίζει τους παράγοντες εξασφάλισης της υγείας και όχι της διαχείρισης της ασθένειας. Αναζητούμε ένα σύστημα διείσδυσης και στο πιο μικρό κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια και το νοικοκυριό. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μετρήσεις των δεικτών υγείας του πληθυσμού. Η νέα ΠΦΥ στην Κοινότητα θα λειτουργήσει πάνω στο τρίπτυχο «Πρόληψη, Αγωγή, Προαγωγή Υγείας».

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στον πολίτη βάσει σύμβασης του ιδιώτη ιατρού με τον ασφαλιστικό οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) του ωφελούμενου, με συνεχή και αυστηρό έλεγχο λειτουργίας του συστήματος. Το νέο σύστημα θα υπηρετήσει την πραγματική πρόληψη και θα αποτελέσει για πρώτη φορά νέα ιατρική και κοινωνική παρέμβαση στην Κοινότητα. Θα βασίζεται στην προσωπική σχέση του Ιατρού με την οικογένεια/νοικοκυριό και κατά συνέπεια θα πρέπει να κατοχυρώνεται το δικαίωμα ο ιατρός να επιλέγεται! Η οικογένεια/το νοικοκυριό ως κοινωνικό κύτταρο είναι εξ’ ορισμού υγιής/υγιές και έτσι πρέπει να παραμένει. Για το λόγο αυτό αναφερόμαστε σε σύστημα Δημόσιας Υγείας στην Κοινότητα και όχι δημόσιας κρατικής διαχείρισης νόσου, όπως η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων για συνταγογράφηση σε δομές όπως Κέντρα Υγείας κλπ.

Το νέο σύστημα ΠΦΥ στην Κοινότητα πρέπει να είναι ευρύτατα κατανεμημένο, σε κάθε γειτονιά, να μην επιβαρύνει ούτε να κουράζει τον ασφαλισμένο και κυρίως να μην επιβαρύνει την πολιτεία με δαπάνες που μπορούν προληπτικά να αποφευχθούν.

Ο πληθυσμός θα κατανεμηθεί σε επίπεδα διαμερίσματος/ενορίας, θα προκηρυχτούν οι θέσεις και ειδικότητες πρωτοβάθμιων γιατρών που χρειάζονται για μια ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγείας στην Κοινότητα και θα οριστούν οι προδιαγραφές των ιδιωτικών ιατρείων (εξοπλισμός, εργονομικές διευθετήσεις για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, κανονισμός υποχρεώσεων λειτουργίας όλου του προσωπικού). Ταυτόχρονα, θα καθορίζονται οι εφημερίες προκειμένου να υπάρχει πλήρης κάλυψη των πολιτών, σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο.

Ο νέος αυτός θεσμός θα υπάγεται διοικητικά στις ΥΠΕ. Επιστημονικά θα καθοδηγείται από τον ΕΟΔΥ. Το προτεινόμενο νέο σύστημα Προληπτικής ΠΦΥ στην Κοινότητα θα έχει αμφίδρομη δικτύωση με τις παραδοσιακές δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ), με το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (που θα πρέπει να ενισχυθεί με κοινωνικούς επιστήμονες, επισκέπτες υγείας, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργικούς, παιδοψυχολόγους, ψυχολόγους) και με τις δημοτικές επιτροπές υγείας, τα ΚΔΑΥ και τους σχολικούς νοσηλευτές.

Οι συμβάσεις των γιατρών θα καθιερώνουν ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση την αποδοτικότητά τους -εφόσον για παράδειγμα συμπληρώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο των πολιτών, αν βελτιώνουν το δείκτη υγείας στην περιοχή τους, αν μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κλπ.

Όλες οι πληροφορίες/δεδομένα θα συγκεντρώνονται αυστηρά στον ΕΟΔΥ. Χρειάζονται περίπου 7000 ιατροί. Μπορούν να προσληφθούν σε περίπου 4 μήνες. Έτσι μπορούμε, χωρίς γραφειοκρατία, να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα Προληπτικής, Διατομεακής και Διεπιστημονικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κοινότητα, δίπλα και συμπληρωματικά με το Ε.Σ.Υ. με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, ικανό να αυτοελέγχεται, να αξιολογείται ως προς τη λειτουργία του και να αντιμετωπίζει πρωτογενώς και αποτελεσματικά φαινόμενα επιδημιών και πανδημιών.

Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ/μηνιαίως. Θεωρώ ότι το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να δαπανήσει τα χρήματα αυτά είτε από τον κρατικό προϋπολογισμού είτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες στην 3η βαθμίδα, αφού πρωταρχικός στόχος είναι να κρατήσουμε υγιή και παραγωγική την κοινωνία και ως εκ τούτου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των πολιτών που εισέρχονται για νοσηλεία.

Η πρόληψη είναι επανάσταση. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών προωθεί την υλοποίηση δημόσιων προληπτικών υγειονομικών συστημάτων στην κοινότητα καλύπτοντας ένα πραγματικό κενό στα μέχρι τώρα δημόσια συστήματα υγείας.

Η απουσία προληπτικής, διατομεακής και διεπιστημονικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην κοινότητα, αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία αντιμετώπισης και αναχαίτισης επιδημιών, πανδημιών, αλλά και των ανισοτήτων που γεννούν τα φαινόμενα αυτά.

Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολιασμών και οι καθυστερήσεις παραγωγής εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των λαών χωρίς διακρίσεις, προβάλουν την αναπόφευκτή ανάγκη δημιουργίας ενός προληπτικού πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας που θα προλαμβάνει τις συνέπειες πανδημιών και επιδημιών. Η πανδημία επιβεβαιώνει σε προοδευτικούς αλλά και νεοφιλελεύθερους την ανάγκη ύπαρξης δημόσιου συστήματος Υγείας, γιατί έτσι θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, συνθήκη απαραίτητη και ικανή ώστε κάθε χώρα κρατώντας την κοινωνία της υγιή και παραγωγική να μπορέσει να ανταποκριθεί στα μεγάλα και επιπρόσθετα προβλήματα που γεννά η καταστροφική παρουσία της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων