Ελλάδα Παντού
Της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Παρά τις δυσκολίες, τους περιορισμούς, τα μέτρα που επιβάλλει η αντιμετώπιση της Πανδημίας, η Ελλάδα γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια και υπερηφάνεια τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επαναστασης με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την Ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Το διήμερο των εκδηλώσεων, 24 και 25 Μαρτίου, κορυφώθηκε με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το πρωί της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.
Με τις γαλανόλευκες σημαίες να κυματίζουν από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Μα και σε ολόκληρο τον κόσμο να υπάρχουν χώρες που τιμούν μαζί μας την ελευθερία και «ντύνουν» με τη σημαία μας ιστορικά κτίριά τους. Με τον πλανήτη να στρέφει τα μάτια του στη χώρα μας. Ο συμβολισμός της επετείου μεγάλος, αφού είναι γιορτή της Δημοκρατίας και της ομοψυχίας. Η επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821 έγινε την ημέρα του Ευαγγελισμού, όχι τυχαία, αφού οι πρόγονοί μας είχαν ισχυρή πίστη.
Με αυτή την πίστη έδωσαν όρκο στο Θεό: «ελευθερία ή θάνατος». Έχοντας επίγνωση των συνεπειών των πράξεων τους προχώρησαν στον αγώνα τους με ομοψυχία και ενότητα και κατάφεραν ένα θαύμα δεδομένων των συνθηκών, των δυνάμεων και δυνατοτήτων που διέθεταν. Και κατάφεραν να μας χαρίσουν μια ελεύθερη πατριδα. «Ως μία βροχή έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί μας και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση…». Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στην Επανάσταση πέθαναν άσημοι και πένητες. Αυτοί ήταν οι αγωνιστές της ελευθερίας μας.
Μια ελευθερία που τα τελευταία, δύσκολα χρόνια αμφισβητήσαμε. Οι αγωνιστές για την ελευθερία του γένους και της πατρίδας διέθεσαν τον χρόνο, τις περιουσίες ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Μαθαίνοντας οι σύγχρονοι Έλληνες από τα λάθη του παρελθόντος, και εμπνεόμενοι από την μεγαλοσύνη των ηρώων υπάρχει ελπίδα να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αρκεί να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να μάθουν την ιστορία αυτού του τόπου και όχι να την κρύβουμε σαν τρομαγμένα ανθρωπάκια, όπως τον λύχνον υπό τον μόδιον. Οι ηγέτες τις Ελλάδας οφείλουν να διατηρήσουν ζωντανή την ταυτότητά μας, τις αξίες μας, την ομοψυχία και ενότητα του λαού και με εθνική υπερηφάνεια και αισιοδοξία η Ελλάδα να μπει στον τρίτο αιώνα της ζωής της.
*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών