Όραμα και αλληλεγγύη απαιτούν οι πολίτες από τους ηγέτες της ΕΕ.
Ο διάλογος για το «Μέλλον της Ευρώπης» είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα κράτη-μέλη και συνάμα ευκαιρία για να εκφραστούν απόψεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδέα.
Η έναρξη του διαλόγου τον προσεχή Μάιο, συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρόταση πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, επί Γαλλικής Προεδρίας.
Σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν τα Εθνικά Κοινοβούλια και ειδικότερα η Ελληνική Βουλή, στον πανευρωπαϊκό διάλογο για την νέα πορεία που θα χαραχθεί.
Τους 6+1 άξονες της εθνικής συμμετοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,
Οι άξονες της Ελληνικής πρότασης περιλαμβάνουν: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την έρευνα και την καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα.»
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες στη διάσκεψη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η «διάσκεψη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν τη συζήτηση τόσο ως κράτος όσο και ως κοινωνία, αφενός για να επιβεβαιώσει τη θέση της στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στη θεσμική εμβάθυνση της ΕΕ του αύριο».
Αναλύοντας την ελληνική συμμετοχή, ο ΑΝΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι κεντρικό στοιχείο θα είναι μια εθνική διαβούλευση, τα πορίσματα της οποίας θα επεξεργαστεί ακαδημαϊκή επιτροπή σοφών (Advisory Group) σε συνεργασία με την ομάδα έργου και διυπουργικού συντονισμού (Task Force) του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την ευθύνη του ιδίου.
Στόχος της διαβούλευσης είναι να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην άρθρωση προτάσεων από πολίτες για τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ε.Ε, εισάγοντας στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και κινητοποιώντας τους πολίτες μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» (bottom-up process).
Την ελληνική πρόταση, ενόψει της διάσκεψης για το «Μέλλον της Ευρώπης», παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σε τηλεδιάσκεψη, με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ και τους κάλεσε να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής.
Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω της πανδημίας και στην πρωτόγνωρη απόφαση να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση της νεολαίας, καθώς πρόκειται για «την επόμενη γενιά ανθρώπων που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να στρώσουμε το έδαφος πάνω στο οποίο θα δουλέψουν και θα διαπρέψουν».
Η Ελλάδα κινείται σε σταθερές ευρωπαϊκές βάσεις και προετοιμάζεται ενεργά για την συζήτηση που ανοίγει για την Ευρώπη του μέλλοντος. Οι πολίτες απαιτούν αλληλεγγύη, σταθερότητα, ασφάλεια και ταχύτατη υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται.
Οι ηγεσίες των κρατών-μελών καλούνται να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις και να δώσουν όραμα στις αποφάσεις τους.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.