Ταμείο Ανάκαμψης - Αυτός ο άγνωστος

Άρθρο του Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη 

Ταμείο Ανάκαμψης - Αυτός ο άγνωστος
4'

Για πολλούς μήνες ακούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες να μιλούν για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επιφύλαξη που διατυπώσαμε πολλές φορές αντιμετωπίστηκε υπερφίαλα από την Κυβέρνηση. Για να δούμε όμως τι πραγματικά ετοίμασε η Κυβέρνηση για αυτή την «τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει».

Ακολουθώντας μια φοβική διαδικασία συζήτησης στη Βουλή και στην κοινωνία, αποκαλύπτεται πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης κοιτά το παρελθόν και όχι το μέλλον και τις προκλήσεις που φέρνει, ενώ έρχεται να τροφοδοτήσει την υπάρχουσα παραγωγική δομή και όλες τις παθογένειές της, υποκρύπτοντας πελατειακή διαχείριση πόρων από γνωστούς και φίλους.

Το πρόγραμμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους. Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται.
Η άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ στον διάλογο με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για το Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αδιαφορία της να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών. Ενισχύει το μοντέλο της «Ελλάδας των δύο ταχυτήτων».

Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω.

Το πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έπρεπε να είναι το καταστάλαγμα ενός ανοιχτού εθνικού διαλόγου, τόσο με όλα τα πολιτικά κόμματα, όσο και με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Γιατί μόνο με την συνεργασία όλων θα πετύχουν οι στόχοι: Η παραγωγική ανασυγκρότηση, η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή, η οριστική έξοδος από την κρίση.

Η Κυβέρνηση δεν το έπραξε γιατί δεν είχε εξαρχής την πρόθεση να το πράξει. Η ενημέρωση της Βουλής δεν έγινε στη βάση το συνολικού σχεδίου αλλά μιας επιλεκτικής παρουσίας του. Κυρίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι το κείμενο που ήρθε στη Βουλή είναι παρουσίαση και όχι ολόκληρο το πρόγραμμα, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει. Στην Βουλή ήρθε ένα κείμενο 200 σελίδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Νοέμβριου την 50σέλιδη έκθεσης ιδεών του κ. Σκυλακάκη, η οποία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια περιγραφή των Πυλώνων και των αξόνων του Προγράμματος χωρίς περιγραφή επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και κατανομή πόρων. Τελικά και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, κατέθεσε το τελικό σχέδιο 4104 σελίδων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση κανείς.

Συνεπώς η δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε ήταν εντελώς προσχηματική. Για αυτό άλλωστε κατέληξε σε φιάσκο. Μόλις 45 σχόλια υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω του ιστότοπου της διαβούλευσης, (όσα σε άλλες περιπτώσεις είναι τα σχόλια στη Διαβούλευση για ένα άρθρο νομοσχεδίου). Ενώ οκτώ γραπτές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων της ΟΚΕ της ΓΣΕΕ και της απεστάλησαν εγγράφως στο Υπουργείο Οικονομικών, μόνο πέντε. Δηλαδή καταγράφηκαν 45 σχόλια και 8 γραπτές αναπόφευκτα γενικόλογες προτάσεις για το Σχέδιο που θα αλλάξει τη χώρα. Την απαξίωση όμως της διαδικασίας την προκάλεσε η Κυβέρνηση με το γονατογράφημα που έβαλε για διαβούλευση και όχι οι πολίτες που δεν καταδέχτηκαν να τοποθετηθούν.

Αλλά ακόμα και αυτή προσχηματική διαβούλευση αγνοήθηκε στην ουσία. Η έκθεση
διαβούλευσης αναφέρει ότι «δυστυχώς ικανός αριθμός προτάσεων και ιδεών που
κατατέθηκαν είναι σε πρώιμο στάδιο μελετητικής ωριμότητας. Γεγονός που καθιστά
δυσχερή την συμπερίληψή τους στο Σχέδιο, διότι δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας ως
προς τους στόχους και τα ορόσημα που αυτό θέτει και, συνεπώς, όπως αναλυτικά
εξηγήθηκε, απαιτείται ικανή ωριμότητα των δράσεων κατά τον χρόνο κατάρτισης του
Σχεδίου ή τουλάχιστον επαρκής πιθανολόγηση για την πιθανότητα έγκαιρης ολοκλήρωσής τους». Άρα επικράτησε το δόγμα «Ό,τι προτείνουν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς είναι ανώριμο. – ό,τι προκρίνει το Μαξίμου ώριμο».

Με βάσει τα παραπάνω υπάρχει βάσιμος φόβος ότι η χώρα θα θυσιάσει και πάλι την αξιοποίηση στο βωμό της απορρόφησης. Και δυστυχώς θα μιλάμε για μια πραγματικά χαμένη ευκαιρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή