Η αισιοδοξία για τον τουρισμό και οι προκλήσεις

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και από τη πορεία του, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πού θα κάτσει η… μπίλια σε ό,τι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η αισιοδοξία για τον τουρισμό και οι προκλήσεις
2'

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων για το φετινό καλοκαίρι.

Φυσικά η φετινή χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητες της λόγω της πανδημίας, ωστόσο το γεγονός ότι έχει αρχίσει κάτι να κινείται στο μέτωπο των προκρατήσεων, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για πολύ καλύτερη τουριστική χρονιά σε σχέση με τη ν περυσινή.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού, ενώ και οι θεσμικοί φορείς θεωρούν εφικτό τα τουριστικά έσοδα να αγγίξουν το 40% με 50% του 2019.

Μάλιστα στην μελέτη «Μακροοικονομικές τάσεις – Προκλήσεις & καταλύτες για την ανάκαμψη το 2021», οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν ότι η «πιθανότητα θετικής έκπληξης με τριψήφια αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά το 2021 δεν είναι καθόλου αμελητέα, ωστόσο, οι πρώτες σαφείς ενδείξεις θα καθυστερήσουν να φανούν, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες αποθαρρύνουν τις προκρατήσεις».

Με το αισιόδοξο σενάριο η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν εφέτος να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, τα 11,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 17,7 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.

Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα, η οποία στην τρέχουσα συγκυρία ποντάρει και ορθώς στην ισχυροποίηση του τουριστικού brand της χώρας. Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας αλλά και των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε ο τουρισμός μπορεί να πάει πολύ καλύτερα από αυτό που αναμένεται.

Πάντως οι τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων που πραγματοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί καταδεικνύουν πως τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός θα ανακάμψει σημαντικά και μπορεί να καταγράψει εκ νέου κέρδη ρεκόρ.

Για τη φετινή χρονιά οι επαγγελματίες του κλάδου ποντάρουν πολλά στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αλλά και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δεδομένου πως υπάρχουν εκτιμήσεις για επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Η μάχη θα είναι σκληρή, καθώς οι ανταγωνιστές της Ελλάδας, όπως οι χώρες της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και της Ισπανίας θα παλέψουν, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Τρέχει» η επιχείρηση «Ελευθερία»: Παίρνουμε τις ζωές μας πίσω με γοργούς ρυθμούς

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή