Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα

Άρθρο του Γιάννη Τασιούλα, μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη 
4'

Στις αρχές του 2000, σε περίοδο μεγάλης τότε ανάπτυξης, προωθήθηκαν μέτρα που χτύπησαν την κοινωνική ασφάλιση, έβαλαν τις βάσεις για την ελαστικοποίηση της εργασίας, χειροτέρεψαν τις εργασιακές σχέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι «αναγκαία» για την θωράκιση και ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη ταυτόχρονα κυοφορούσε τις αιτίες εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης που εκδηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Στην 10ετη περίπου καπιταλιστική κρίση, από όλες τις κυβερνήσεις αυτής της περιόδου, εφαρμόστηκαν νέα αντεργατικά μέτρα με μειώσεις μισθών, συντάξεων, πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, άλλαξαν προς το δυσμενέστερο οι όροι δουλειάς των εργαζομένων με την εφαρμογή των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Τα μέτρα αυτής της περιόδου με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ψηφίστηκαν, λανσαρίστηκαν από τις κυβερνήσεις εκτός από «αναγκαία» και ως «προσωρινά»…

Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο σε ισχύ, με θριαμβολογίες τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ για «οριστική λήξη των μνημονίων» και «επιστροφή στην κανονικότητα», προωθήθηκαν και προωθούνται νέα αντεργατικά μέτρα που συνδέονται με βασικές καταχτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, για τα οποία χρειάστηκαν σκληροί και αιματηροί αγώνες για να γίνουν πραγματικότητα.

Το δικαίωμα της αμοιβής στην εργασία, του σταθερού ωραρίου, το 8ωρο, το δικαίωμα της απεργίας, της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων και της λειτουργίας των συνδικάτων τους χωρίς την παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας, μπαίνουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο του αντεργατικού σχεδιασμού.

Ο κοινός παρανομαστής όλων των αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ είναι η προσφορά στην μεγαλοεργοδοσία φθηνής έως τζάμπα εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα κατασταλτικοί νόμοι απέναντι στους αγώνες ώστε να διευκολύνεται η μεγαλοεργοδοσία να εντείνει την εκμετάλλευση.

Οι κάλπικες υποσχέσεις του υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης για συμψηφισμό της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης με ρεπό ή με 4ημερη εργασία δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Η μεγαλοεργοδοσία δεν έχει ευαισθησίες. Ούτε την υπερωριακή απασχόληση θα πληρώνει, ούτε ρεπό θα δίνει. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι το μάτι που κλείνει η κυβέρνηση στην μεγαλοεργοδοσία για να προχωρήσει σε ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση.

Το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των αγώνων και των διεκδικήσεων τους που με μια φωνή όλες οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει. Τώρα παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο την Πέμπτη 27 Μάη στην Αθήνα στην πλ. Συντάγματος στις 7:30μμ και σε όλη την χώρα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει διορθώσεις, εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο προσκλητήριο μάχης που απευθύνουμε. Μαζί να αγωνιστούμε για την ανατροπή του αντεργατικού σχεδιασμού, του αντεργατικού οπλοστασίου.

Μαζί να προετοιμάσουμε μέσα στα συνδικάτα την απεργιακή απάντηση και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα.

Ο καπιταλισμός δεν θα σταματήσει να γεννά βαρβαρότητα.

Η ελπίδα βρίσκεται στην προοπτική του αγώνα που θα φέρει βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Στον αγώνα που θα γεννάει νικηφόρα αποτελέσματα για το σήμερα και το αύριο της ζωής των εργαζομένων, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, με την εργατική τάξη να κουμαντάρει τον πλούτο που παράγει για την ικανοποίηση των αναγκών της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία