ΗΠΑ και ΚΙΝΑ μετρούν δυνάμεις: Ο νέος ψυχρός πόλεμος και οι ισορροπίες του τρόμου

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και G7 για πρώτη φορά μιλούν τόσο ανοικτά για συστημικό κίνδυνο της Κίνας. 
AP Photo
7'

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από τα στενά όρια ενός «εμπορικού πολέμου». Οι ΗΠΑ επιχειρούν να στήσουν ένα ευδιάκριτο μέτωπο κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και σε αυτό το παιχνίδι θέλουν συμμάχους παλαιούς και νέους παίκτες, ακόμα και τους περιφερειακούς.

Για να το καταφέρουν, θα συμμαχήσουν ακόμα και με το διάβολο, ενώ δεν θα διστάσουν να χτυπήσουν την Κίνα όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα.

Θα θέσουν ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα καταναγκαστικής εργασίας, ζητήματα που άπτονται της Δημοκρατίας.

Είναι ικανοί να επαναφέρουν το φόβο της Κομμουνιστικής απειλής που στο παρελθόν διόγκωσε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο μιας και ο τελευταίος λειτουργεί, τουλάχιστον προσώρας, υπερ της Κίνας.

Πίστωση χρόνου και ανασύνταξη δυνάμεων με όλους, ακόμα και με τους μεσαίους περιφερειακούς παίκτες: Τουρκία, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ κλπ…

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να χτίσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους μεσαίους παίκτες, μια Συμμαχία με την Ε. Ε. κι ένα μορατόριουμ ησυχίας με τους Ρώσους.

«Με τους φίλους κοντά και με τους εχθρούς ακόμα πιο στενά». Αυτή είναι μια στρατηγική να βάλουν ένα εμπόδιο στον Δρόμο του Μεταξιού που αργά και σταθερά εδώ και χρόνια χτίζει η Κίνα της οποίας το ΑΕΠ κοντεύει να συντρίψει τα πάντα.

Οι Κινέζοι εμφανίζουν παράσταση νίκης και προς το παρόν επιλέγουν μόνοι τους, τους συμμάχους τους.

Η Ελλάδα σε αυτό το γεωστρατηγικό σκάκι λίγα πράγματα μπορεί να επηρεάσει. «Όταν χτυπιούνται τα βουβάλια, τα βατράχια συνήθως δεν μιλούν».

Η χώρα μας δεν επιλέγει στρατόπεδο, ούτε κλείνει πόρτες. Επιχειρεί να είναι συνομιλητής με όλους και να δείχνει ότι είναι μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής, αφού στα υπόλοιπα είναι δύσκολο να έχει κάποιο λόγο…

Πάμε τώρα στο ζουμί των εξελίξεων που ξεκινά και απο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και από τους G7.

Για πρώτη φορά, οι ηγέτες του G7 στην Κορνουάλη αναφέρθηκαν στην Ταϊβάν και την ανάγκη εξάλειψης της καταναγκαστικής εργασίας. Διόλου τυχαίο.

Οι ηγέτες των πιο πλούσιων δημοκρατιών του G7 προειδοποίησαν την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αθέμιτες οικονομικές πρακτικές - δημιουργώντας την ισχυρότερη συλλογική προειδοποίηση που έστειλε ποτέ η ομάδα, στο Πεκίνο από την άνοδο του Προέδρου Xi Jinping στην εξουσία (σχεδόν πριν από μια δεκαετία) μέχρι σήμερα.

Θυμίζω ότι το τελικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής του G7, αναφέρεται άμεσα σε μια σειρά αμφισβητούμενων ζητημάτων που προκαλούν αναταραχή στο Πεκίνο: από την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, έως τις τάσεις επέκτασης στην Ταϊβάν και τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στο Σινγιάνγκ.

Ζητά επίσης μια νέα διεθνή μελέτη για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα και αντιπαρατίθεται στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ένα παγκόσμιο έργο ανάπτυξης υποδομών, προσφέροντας εναλλακτική λύση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι χώρες του G7 ισχυρίζονται πως θα προσφέρουν στις εμπλεκόμενες χώρες, υπό μορφή λιγότερο επιθετικών δανείων και καλύτερων στάνταρ για το μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το έγγραφο μαρτυράει μια περαιτέρω σύμπλευση των ΗΠΑ και της Ευρώπης προκειμένου να αντισταθμίσουν καλύτερα την οικονομική και πολιτική άνοδο της Κίνας.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, μεταξύ άλλων καλώντας την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με το Σιντζιάνγκ καθώς και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», αναφέρουν οι ηγέτες σε κοινή δήλωση τους, υπενθυμίζοντας στην Κίνα την δέσμευση της να τιμήσει το πλαίσιο: «μία χώρα, δύο συστήματα», όταν ανέλαβε τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ από τους Βρετανούς το 1997.

Τώρα, οι χώρες του G7 επιχειρούν να πλήξουν ρητά την Κίνα στα πιο ευαίσθητα θέματα της.

«Υπογραμμίζουμε την σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των διασυνοριακών θεμάτων», ανέφεραν οι ηγέτες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αναφέρονται απευθείας στο μέλλον του αυτοδιοικούμενου νησιού - το οποίο η Κίνα θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς της - καθώς η αεροπορική δύναμη του Πεκίνου προκαλεί στρατιωτική ένταση στην περιοχή.

Ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Κίνας είναι επί του παρόντος, οι εκτεταμένες αναφορές ότι το Πεκίνο ανάγκασε τον εγκλεισμό τμημάτων του μειονοτικού πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή του Σινγιάνγκ, σε στρατόπεδα και καταναγκαστική εργασία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους νωρίτερα αυτό το έτος προκειμένου να προβούν σε κυρώσεις συλλογικά, κατά της Κίνας για το θέμα.

«Ανησυχούμε για τη χρήση όλων των μορφών καταναγκαστικής εργασίας σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της κρατικά χρηματοδοτούμενης εργασίας ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων, σε τομείς όπως της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και ένδυσης», δήλωσαν οι ηγέτες, αναφερόμενοι σε βιομηχανίες εφοδιαστικής αλυσίδας που ενεργοποιούνται στο Σιντζιάνγκ.

«Συμφωνούμε όσον αφορά τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών εργασιακών προτύπων», πρόσθεσαν. Η Κίνα δεν έχει επικυρώσει συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία, ένα σημαντικό εμπόδιο στη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Ακόμη και οι δεσμεύσεις του G7 για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιείχαν έμμεσες αιχμές κατά της Κίνας. Ως μέρος της συλλογικής δέσμευσης των χωρών να παράσχουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού κατά το επόμενο έτος, οι ηγέτες του G7 φρόντισαν να σημειώσουν ότι η δωρεά δεν συνοδεύεται από προσδοκίες για ανταλλάγματα.

Χτυπούν την Κίνα ακόμα και στο θέμα του κορονοϊού. Οι ηγέτες του G7 επέμειναν σε έναν «έγκαιρο και διαφανή έλεγχο που θα διεξαχθεί από εμπειρογνώμονες και θα στηριχθεί σε επιστημονικά δεδομένα», με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και θα επεκταθεί «στην Κίνα».

Πριν από την κοινοποίηση του ανακοινωθέντος, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δήλωσε: «Πιστεύουμε πάντα πως οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, φτωχές ή πλούσιες, είναι ίσες και ότι οι παγκόσμιες υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαβούλευσης από όλες τις χώρες. Οι μέρες που οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν περάσει εδώ και καιρό».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατέστησε σαφές ότι το σχέδιο ενίσχυσης των επενδύσεων του G7 στην Αφρική έχει ως στόχο την ανάσχεση της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου, λέγοντας σε συνέντευξή της στο Euronews: «Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους εταίρους μας, ότι οι επενδύσεις δεν συνοδεύονται από δεσμεύσεις σε αντίθεση με αυτές της Κίνας».

Χωρίς να ονομάσει χώρες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρόσθεσε: «Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι ανοιχτές κοινωνίες αντιμετωπίζουν πίεση από αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η πρόκληση μας ώθησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κατά τη διάρκεια του G7».

Είναι προφανές ότι η βεντάλια ανοίγει και μια νέα «ψυχρόπολεμική» περίοδος ανοίγει η οποία θα επιφέρει αναταράξεις στην λεγόμενη Ευρασία…

Άλλωστε αιώνες τώρα, όλα σε αυτή την γειτονιά γίνονται.