AUKUS: Ιδού γιατί έφυγαν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν - Ο νέος ψυχρός πόλεμος
Καταλάβατε τώρα γιατί οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν και έστρεψαν την προσοχή τους στην περιοχή μεταξύ Κίνας και Ινδίας; Η μετατόπιση του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος από την Μ. Ανατολή στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού είναι μια πραγματικότητα που τινάζει στον αέρα τις παλιές ισορροπίες στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ και το νέο καθεστώς του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η μεγάλη απειλή είναι αυτή την στιγμή η Κίνα, αλλά και η Ινδία, οι οικονομίες των οποίων ισχυροποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Παράλληλα είναι προφανές, ότι η συμφωνία AUKUS (Australia, UK, USA) αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε δείχνει ξεκάθαρα το τραγικό έλλειμα πολιτικής βαρύτητας της Ε.Ε. στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Η Ε.Ε. για όσους δεν θέλουν να το πιστέψουν, είναι στα… αζήτητα.
Επί της ουσίας δηλαδή δεν είναι μόνο τα 30 – 40 δισεκατομμύρια δολάρια που χάνουν οι Γάλλοι από τα πυρηνικά υποβρύχια που ήταν έτοιμοι να πουλήσουν στους Αυστραλούς και τώρα τη δουλειά την πήραν οι Αμερικανοί. Το μέγα ζήτημα είναι ότι ο αγγλοσαξωνικός άξονας κινείται πλέον αυτόνομα, μην υπολογίζοντας ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την Ε.Ε. ως πολιτικό σχηματισμό.
Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν που εξερράγη όταν έμαθε όλο το παρασκήνιο που γινόταν πίσω από την πλάτη του μεταξύ των Αμερικανών, των Βρετανών και των Αυστραλών, έβαλε στο τραπέζι δυο σημαντικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τις εξαγγελίες για ευρωπαϊκό στρατό και στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Προφανώς και θα τα θέσει στην επόμενη Σύνοδο, πλην όμως δεν έχουν καμία τύχη και αυτό το ξέρει ο κ. Μακρόν. Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ένας πολιτικός γίγαντας με πύλινα πόδια, αφού ούτε στρατό έχει, ούτε ενέργεια. Αυτές οι συνθήκες δεν αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη.
Ο κ. Μακρόν παίζει το δικό του παιχνίδι προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή και όχι τα συμφέροντα της Ένωσης. Κοινώς, επειδή τα πράγματα είναι εξόχως ρευστά, όλοι θα κινηθούν πάνω στη λογική ο «σώζον εαυτό σωθήτω». Συνεπώς, δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν στο τέλος ο Μακρόν τα «βρει» με τους Αμερικανούς, που είναι και το πιθανότερο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι, τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα, την ώρα που συγκρούονται τα βουβάλια. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Και βεβαίως δεν χρειάζονται λάθη, που ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε απομόνωση από ισχυρούς παίκτες της περιοχής. Λάθη που κάναμε στο παρελθόν και διαρρήξαμε τις σχέσεις μας με τους Ρώσους για παράδειγμα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μυτιλήνη: Μετέφερε 4,5 κιλά κοκαΐνης με «ξεκάρφωμα» τον 11χρονο γιο της και σφραγίδα «Dior»
Κορονοϊός: Mε πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς;
Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση: Οι ανακοινώσεις, η υποχρεωτικότητα και τα «καυτά» ερωτήματα