Ελλάδα και Γαλλία ενδυναμώνουν την εικόνα της ΕΕ

Η Ελλάδα διεκδικεί και πετυχαίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μακρόν - Μητσοτάκης
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ALAIN JOCARD / POOL
4'

Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια δημιουργεί μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ δύο εταίρων στην ΕΕ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ενισχύει τους δεσμούς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπάρχει σαφής αναφορά στις αρχές που πρεσβεύει η Ελλάδα, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και συμβατότητα με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron τόνισε : «Οι υπουργοί των δυο χωρών υπέγραψαν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια. Πρόκειται για μια συμφωνία που αποτελεί τον καρπό μακρόχρονων εργασιών που εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και μιας σχέσης που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Είναι στην πραγματικότητα η κατάληξη της κοινής διακήρυξης του Ιουνίου του 2008 σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και της ελληνογαλλικής διακήρυξης της 23ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση. Είναι όμως κυριότερα ο καρπός των τελευταίων 18 μηνών και των εντατικών εργασιών, από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που οδήγησε τη Γαλλία να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2020, οδηγώντας στη συνέχεια σε στρατηγικές συζητήσεις το περασμένο καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Ajaccio και, τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στη Μασσαλία, όσο και στην Αθήνα για το MED9. Οι συζητήσεις μας εντατικοποιήθηκαν και οδήγησαν στη σημερινή θετική κατάληξη.»

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε: «Η εταιρική αυτή σχέση εκφράζει την κοινή μας βούληση να επεκτείνουμε και να εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας βάσει των κοινών μας συμφερόντων και της πραγματικής αλληλεγγύης που ενδυναμώνει τους δεσμούς μας. Δεσμοί που συνεισφέρουν στην προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των δύο Κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στις περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Η συμφωνία επιτρέπει την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που αντανακλάται έμπρακτα στην ελληνική απόφαση για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, και, με τη σημερινή σας ανακοίνωση κύριε Πρωθυπουργέ, τριών φρεγατών Belh@rra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στο Lorient – μαρτυρώντας την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της σχέσης μας. Παράλληλα, θα φροντίσουμε μαζί για την εντατικοποίηση των συνεργασιών αυτών στο βιομηχανικό πεδίο, ενισχύοντας από τη μια τις βιομηχανικές μας συνεργασίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας από την άλλη.»

Ο κ. Macron είπε ότι δεν έχω την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2020 ήταν η Ελλάδα αυτή που συμπεριφέρθηκε επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω πως είναι ευρωπαϊκό μας καθήκον να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε κράτος -μέλος, και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020. Αυτό θεσπίζουμε με αυτήν την στρατηγική εταιρική σχέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια ταραχώδη περιοχή, με μείζονες ενεργειακές και γεωπολιτικές προκλήσεις, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τη Γαλλία. Είναι λοιπόν εύλογο να βοηθούμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη φιλία μας και την ευρωπαϊκή ανεξάρτητη εδαφική ακεραιότητα.

Να μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.»

Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα, τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Ελλάδα με έξυπνο και στρατηγικό τρόπο δημιουργεί συγκλίσεις στη διπλωματία της και πετυχαίνει την αναβάθμιση της σε όλα τα επίπεδα.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή