Το γερμανικό SPD και η ελληνική σοσιαλδημοκρατία: Βίοι παράλληλοι ή βίοι αντίθετοι;
Η επιτυχία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις ομοσπονδιακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου και η εξαιρετικά πιθανή επάνοδός τους στη διακυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής τον υποψήφιο και πιθανό μελλοντικό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς (Olaf Scholz) σκόρπισε τον ενθουσιασμό όχι μόνο στους Γερμανούς υποστηρικτές του SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) αλλά και στους εντός της ελληνικής επικράτειας όψιμους (;) υποστηρικτές του στο προοδευτικό τόξο με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα συμπαρασύρει μαζί του στην άνοδο των ποσοστών και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα που ασπάζονται τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το ελληνικό.
Η προσέγγιση αυτή πέρα από εξαιρετικά απλοϊκή παρακάμπτει σημαντικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν όχι μόνο τα εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά συστήματα των δύο χωρών, δηλαδή της Ελλάδας και της Γερμανίας αλλά και τις κοινωνίες τους. Το παρόν άρθρο θα επικεντρωθεί στο πρώτο κυρίως κομμάτι εστιάζοντας στις διαφορές των δύο κομμάτων που ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, δηλαδή το SPD και το Κίνημα Αλλαγής παρά την απελπισμένη και ανεδαφική προσπάθεια του Σύριζα να αναγορευθεί σε ελληνική Σοσιαλδημοκρατία από τη στιγμή που το αδερφό αριστερό κόμμα Die Linke μετά βίας πέτυχε την είσοδό του στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Το SPD με ποσοστό 25,7% έκοψε πρώτο το νήμα κερδίζοντας 5,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη επίδοση του το 2017 εκλέγοντας συνολικά 206 ομοσπονδιακούς βουλευτές. Η επιτυχία πιστώνεται κυρίως σε δύο παράγοντες: αφενός στην απόσυρση από την ενεργό πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ μετά από 16 συναπτά έτη στο τιμόνι της χώρας, οπότε και ο αντικαταστάτης της Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet) παρέμεινε στη σκιά της αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρτ που είχε θέσει η προκάτοχός του στην προεδρεία του CDU (Christlich Demokratische Union). Αφετέρου το SPD αντιλήφθηκε πολύ νωρίς την παραπάνω αδυναμία και προώθησε ως υποψήφιο Καγκελάριο τον Υπουργό Οικονομικών προερχόμενο από το SPD στην επελθούσα κυβέρνηση συνεργασίας CDU/CSU και SPD, ένα πρόσωπο με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοπιστία, το οποίο θα μπορούσε κατά ένα βαθμό να συνεχίσει με σταθερότητα στο μοτίβο που θέσπισε η Μέρκελ ως Καγκελάριος.
Επιπλέον το SPD υπέβαλε ένα σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα με έμφαση στα «μικρά και καθημερινά» που απασχολούν το μέσο Γερμανό πολίτη ποντάροντας στις αβλεψίες της διακυβέρνησης Μέρκελ τα τελευταία χρόνια, ενώ κεντρική ιδέα της καμπάνιας του Σόλτς αποτέλεσε η έννοια του «σεβασμού» (Respekt) ως συστατικό στοιχείο που πρέπει να κυριαρχεί στην κοινωνία για την καταπολέμηση κάθε είδους ανισότητας και διάκρισης ανάμεσα στους πολίτες.
Παράλληλα ρίχνοντας κανείς μια ματιά στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD μπορεί να προβεί στις παρακάτω διαπιστώσεις: To SPD αντιλαμβανόμενο και στη διάρκεια της προηγουμένης τετραετίας την δημοσκοπική καθίζηση των ποσοστών του προώθησε μία νέα γενιά πολιτικών με σκοπό την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μισοί από τους βουλευτές του στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή εκλέγονται για πρώτη φορά (104 βουλευτές). Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα χαρακτηριστικά της κοινοβουλευτικής ομάδας διαπιστώνει κανείς και μία ηλικιακή ανανέωση: το 50% των βουλευτών (102) του SPD είναι κάτω των 45 ετών ενώ 74 βουλευτές του (36%) έχουν γεννηθεί μετά το 1980. Η ανανέωση, ηλικιακή και όχι μόνο είναι παραπάνω από εμφανής. Μόνο το 10% (22 βουλευτές) των βουλευτών του έχει γεννηθεί πριν το 1960.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τον βαθμό ανταπόκρισης στη ιδέα των πολιτικών του «σεβασμού» προκαλούν βαθύ προβληματισμό για την κατάσταση στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Ξεκινώντας αντίστροφα από τα χαρακτηριστικά της κοινοβουλευτικής ομάδας η ανανέωση που επιτελείται δεν είναι αρκετή λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα των τελευταίων εκλογών του 2019 (εκλεγμένοι/εκλεγμένες για πρώτη φορά 7 στους/στις 22) ενώ και σε ηλικιακό επίπεδο η σύνθεση των βουλευτών χαρακτηρίζεται από την έλλειψη νεότερων στελεχών με την αναγκαία υποσημείωση στην περίπτωση αυτή ότι ο γράφων αποκρούει τον «ηλικιακό ρατσισμό» καθώς διαχρονικά αλλά και σήμερα τόσο μεταξύ των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής όσο και στις δομές του κόμματος υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογα στελέχη μεγαλύτερης ηλικίας με σύγχρονες ιδέες και νοοτροπία.
Επιπλέον το Κίνημα Αλλαγής δε διαθέτει κανένα βουλευτή γεννημένο μετά το 1980 ενώ μόλις τρεις είναι κάτω των 45 ετών. Τουλάχιστον το 50% της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει γεννηθεί πριν το 1960.
Το δυστύχημα είναι ωστόσο η «γερασμένη» νοοτροπία και αντίληψη που κυριαρχεί στις λειτουργίες του κόμματος. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή 3/10/2021 απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το Κίνημα Αλλαγής πάσχει από ξεπερασμένες πρακτικές και αντιλήψεις ως προς το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2021.
Μεθοδεύσεις, λασπολογίες, ψευτοπαλικαρισμοί, εκβιαστικές αναφορές και καταπάτηση της δημοκρατικής αρχής ενόψει των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών αποτελούν χαρακτηριστικά που ντροπιάζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη και αποξενώνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία από τα κόμματα. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση στην ιστορία της παράταξης. Η έλλειψη «σεβασμού» εμφανής. Έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη, έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές αξίες, έλλειψη σεβασμού στους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που τη στηρίζουν ευλαβικά όλα τα χρόνια της παρακμής της και αναμένουν την αναγέννησή της. Έλλειψη σεβασμού και στην ίδια τη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας η οποία ενώ θα έπρεπε να σφύζει από δημιουργικό διάλογο και αντιπαράθεση θέσεων αναλώνεται σε διαδικαστικά ζητήματα και τυπολατρίες. Εάν παρακολουθούσε τη συνεδρίαση κάποιος Γερμανός εκπρόσωπος του SPD που γνώριζε ελληνικά, σίγουρα δε θα έφευγε αισιόδοξος για μία ανάλογη πορεία του κόμματος με αυτή του SPD. Η ευθύνη βαραίνει όσους βρίσκονται στις ηγετικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και παρέλειψαν να πράξουν τα δέοντα για την αποφυγή των δυσάρεστων εξελίξεων αλλά και όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτές μηδενός εξαιρεμένου.
H επικείμενη εκλογή νέας ηγεσίας προσφέρει την ευκαιρία για την αναγκαία ριζική ανανέωση της παράταξης. Όχι μόνο ηλικιακή, αλλά κυρίως ανανέωση σε επίπεδο νοοτροπίας και αντιλήψεων ως προς τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος στη σημερινή εποχή. Το γερμανικό SPD προσφέρει στο πεδίο αυτό ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Οι νεότερες γενιές του Κινήματος Αλλαγής σε συνεργασία με όλους όσους ανεξαρτήτως ηλικίας μέσα σε αυτό πιστεύουν σε ένα σύγχρονο προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα που έχει να προσφέρει από θέση ευθύνης στον ελληνικό λαό και τη χώρα καθώς και όσοι πολίτες ασπάζονται τις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας οφείλουν να λάβουν δράση ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή στην ελληνική κεντροαριστερά και να δομηθεί μία εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. Η επιθυμία όσων δεξιά και αριστερά ορέγονται την αποψίλωση της ελληνικής κεντροαριστεράς πρέπει να αποκρουστεί με έντονο τρόπο.
Οι κοινωνίες αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό. Τα κόμματα πρέπει να ακολουθούν και να συμπορεύονται. Στην ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας η ευκαιρία της αλλαγής βρίσκεται προ των πυλών. Ας μην την προσπεράσουμε.
Ο Γλαβίνας Θανάσης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου. Αποτελεί επίσης μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Έχει υπάρξει υπότροφος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και έχει εργαστεί για λογαριασμό μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σοκαριστικό τροχαίο στη Νέα Σμύρνη - Απίστευτες εικόνες
Καιρός: Έρχεται νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από Πέμπτη - Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές (vid)
Γρίπη: Φόβοι για επιθετική εξάπλωσή της - Τι λένε οι επιστήμονες