Κορονοϊός: Η Βουλή, τα σχολεία και η «γυναίκα του Καίσαρα»
Μπροστά σε ένα ακόμα ισχυρό κύμα κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, με τα κρούσματα να καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ καθημερινά και τους αριθμούς που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ να προκαλούν έντονη ανησυχία. Η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για να πιέσει, κι όχι να πείσει κι αυτό έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για όσα θα αναφερθούν στη συνέχεια, τους ανεμβολίαστους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς παραμένουν στα… κάγκελα για το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο έχει επιλεγεί να λειτουργούν τα σχολεία.
Το περιβόητο 50+1% θετικών μαθητών ενός τμήματος στον κορονοϊό, έτσι ώστε αυτό να κλείσει και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση και να προστατευθούν οι μαθητές που δεν έχουν νοσήσει εξακολουθεί να ισχύει. Εξαρχής είχε χαρακτηριστεί παράλογο από την πλειοψηφία των γονέων, των καθηγητών και των παιδιών, τα οποία εξακολουθούν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία να αποτελούν το 25% των κρουσμάτων. Ο αριθμός, δε, των παιδιών μαθητικής ηλικίας που νοσούν ολοένα και αυξάνεται, με το ποσοστό επί του συνόλου των μολύνσεων να μην αυξάνεται αφού γενικότερα υπάρχει έξαρση της πανδημίας και πλέον έχουμε περάσει σε έναν ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που υπερβαίνει τις 6.500…
Η ένσταση, στην προκειμένη περίπτωση, έρχεται να γίνει εντονότερη μετά την νόσηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, από κορονοϊό. Προφανώς όχι γιατί ο κ. Καραμανλής νόσησε και, ορθότατα, ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ενημερώνοντας τον πρόεδρο της Βουλής και τις επαφές του για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Ορθά έκλεισε η Βουλή από τη στιγμή που υπήρξε κρούσμα και αυτό προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Αυτό που προκαλεί το κοινό αίσθημα, είναι το γιατί η Βουλή να κλείνει με ένα κρούσμα αλλά για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα να απαιτούνται πάνω από 10, στην καλύτερη περίπτωση, κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση έρχεται να βρει πλήρη εφαρμογή η ρήση πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει». Προφανώς και η επισήμανση αυτή, αφορά το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που έχει συμφωνήσει στο υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη Βουλή, κι όχι μόνο στην κυβερνώσα παράταξη.
Αναπόφευκτα η σύγκριση γίνεται αυτόματα στο μυαλό των πολιτών, ειδικότερα όσων έχουν άμεση σύνδεση με τη μαθητική κοινότητα, είτε είναι γονείς, είτε εκπαιδευτικοί, είτε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, και μοιραία απαξιώνει για ακόμα μια φορά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι «τροφή» προς όσους δεν χάνουν την ευκαιρία να φωνάξουν «για τους 300 που μας κυβερνάνε», και σπεύδουν να επιτεθούν προς πάσα – πολιτική φυσικά – κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο καλό δεν κάνει στον πολιτικό κόσμο η εν λόγω διαφορά που υπάρχει στην αντιμετώπιση ενός παρόμοιου φαινομένου. Το αντίθετο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί. Τη στιγμή που – σύμφωνα με την κυβέρνηση – η πειθώ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες πρέπει να αυξηθεί, τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Μεγαλώνουν την καχυποψία, την αρνητικότητα και τη δυσφορία πολιτών που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν φίλα προσκείμενη ούτε προς το να ακολουθήσουν κανόνες και συμβουλές, ούτε να αποδεχθούν εισηγήσεις από χείλη πολιτικών. Όλα αυτά, τη στιγμή που μεγάλο μέρος της κοινωνίας και εργασιακοί κλάδοι εκφράζουν έντονη διαφωνία με τα νέα μέτρα που αφορούν στα υποχρεωτικά τεστ για τους μη εμβολιασμένους έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα, εστίαση και υπηρεσίες…
Συνεπώς θα πρέπει, κάποια στιγμή, η «γυναίκα του Καίσαρα» να αποδείξει την τιμιότητά της και να βοηθήσει πρώτα από όλα τον ίδιο της τον εαυτό να αποφύγει την απαξίωση και – σε πολλές περιπτώσεις – τη χλεύη των πολιτών… Ειδικότερα όταν μιλάμε για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος έχει λόγους να είναι καχύποπτος απέναντι στην πολιτική ηγεσία της χώρας, έχει βιώσει μια δεκαετία βαθιάς κρίσης και βλέπει τα παιδιά του να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τους πολιτικούς αντιπροσώπους του στον «Ναό» της Δημοκρατίας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει
Εμβολιασμός: Ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση - Τι ισχύει, βήμα - βήμα η διαδικασία