Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι γυναικοκτονίες

Επιτέλους ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα η νομική και δημόσια συζήτηση για τις γυναικοκτονίες.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι γυναικοκτονίες
3'

Της Ζέφης Δημαδάμα*

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε εγκύκλιο προς τις εισαγγελίες της χώρας με σαφείς οδηγίες που «στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που εμφανίζεται με την ειδική παθογένεια της ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα ζητά να παρεμβαίνουν άμεσα σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και οι υπαίτιοι να οδηγούνται στο αυτόφωρο».

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, αναφέρεται στην γυναικοκτονία και σύμφωνα με νομικούς κύκλους για πρώτη φορά πραγματοποιείται ρητή αναφορά από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στον όρο «γυναικοκτονία».

Να που έφτασε η ώρα οι γυναικείες οργανώσεις, όλοι και όλες εμείς που απαιτούσαμε την νομική αναγνώριση του όρου και αρθρογραφούσαμε με επιμονή και υπομονή να εισακουστούμε.

Καταθέτοντας μια εμπεριστατωμένη νομική προσέγγιση ο κ. Πλιώτας σημείωσε ότι υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βια υπογράμμισε όμως την ανάγκη προσαρμογής περαιτέρω αυτής «σε διεθνή κείμενα με την ουσιαστικοποίηση της παρεχόμενης προστασίας και την αναδιαμόρφωση των σχετικών ποινικών διατάξεων του νέου ΠΚ».

Ο ίδιος θεσμικά αναδεικνύει «τη μεγάλη έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, σε βάρος των γυναικών”. Και συνεχίζει λέγοντας οτι “ δεν είναι λίγες οι φορές που εξελίσσονται ακόμη και σε κατάφωρη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής, με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία».

Περιγράφοντας γλαφυρά τα παραπάνω επιμένει και διαχωρίζει «τις περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, "λόγους τιμής", σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομικής εκμετάλλευσης και επανέρχεται υπογραμμίζοντας απερίφραστα τον όρο «γυναικοκτονία» καθώς γίνεται λόγος για “ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ».

Είναι από τις περιπτώσεις που η δικαιοσύνη αφουγκράζεται την κοινωνία, τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις που αφορούν στα γυναικεία δικαιώματα άρα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας βήματα -έστω και σταδιακά- μπροστά.

Αν η Φώφη Γεννήματα ήταν σήμερα μαζί μας θα επικροτούσε πανηγυρικά τα παραπάνω γιατί ήταν και η ίδια μια από τις δυνατές γυναικείες φωνές που μίλησαν ανοιχτά για την γυναικοκτονία, σε δήλωσή της (18.07.2021) αναφέρεται συγκεκριμένα: "Μετά και τη νέα γυναικοκτονία, είναι ώρα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες του για δράση". “Ο φόβος είναι πια μέσα στα σπίτια για τις γυναίκες. Φτάνει πια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί τη δική του ζωή ανώτερη ή να αφαιρεί τη ζωή μια γυναίκας που νομίζει ότι του ανήκει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλά για «κακιά στιγμή. Πλήρης εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης τώρα».

Παραμένουμε στις επάλξεις, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν εφησυχάζουμε γιατί η βια ήταν και παραμένει η σκιώδης πανδημία της εποχής μας.

*Η Ζέφη Δηαμαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή