Ασημίνα Σκόνδρα: Αίσθημα Δικαίου πηγάζει από τον νέο Ποινικό Κώδικα
Άρθρο γνώμης της Ασημίνας Σκόνδρα - Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Καρδίτσας
Αναρωτηθήκαμε, πώς να αισθάνεται ένα παιδί και πώς να του εξηγήσει κανείς, ότι η μητέρα του δολοφονήθηκε από τον ίδιο του τον πατέρα; Αναλογιστήκαμε, πώς θα αντιμετωπίζαμε και τί θα λέγαμε σε ένα παιδί, που στο πρόσωπο του είναι χαραγμένος ο φόβος και από τα μάτια του έχει χαθεί κάθε ίχνος παιδικής αθωότητας, γιατί έπεσε θύμα βιασμού από τον γονέα ή τον παππού του; Πώς να προχωρήσει και ποιόν να εμπιστευθεί, μέσα σε αυτή τη ζωή;
Ούτε στο χειρότερο εχθρό μας… Όμως δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε και ως εκ τούτου, καλούμαστε όλοι, κοινωνία και πολιτεία, να διαχειριστούμε αυτά τα απερίγραπτα, απάνθρωπα εγκλήματα. Σίγουρο είναι, ότι πρέπει να μπει ένας αποφασιστικός φραγμός στα φαινόμενα έμφυλης βίας, τα οποία δυστυχώς, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο, έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Θυμόμαστε την Νεκταρία, την Δώρα, την Καρολάιν, την Σταυρούλα, την Γαρυφαλλιά, την Ανίσα, την Κωνσταντίνα και όλες εκείνες τις γυναίκες, που δολοφονήθηκαν από τα χέρια των ανδρών και συντρόφων τους. Αυθόρμητα σκεφτόμαστε, «να είναι οι τελευταίες». 13 τραγικές απώλειες κατεγράφησαν το 2021, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε σε 108 δολοφονίες γυναικών, από άνδρες σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Όλες άφησαν πίσω τους μία απέραντη θλίψη, στην ψυχή των παιδιών τους, των δικών τους ανθρώπων και της κοινωνίας.
Πώς να αναφερθεί κανείς, στα ανατριχιαστικά περιστατικά βιασμού μικρών παιδιών; Όπως το 8χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο, η 12χρονη στην Ανατολική Μάνη και τα αδελφάκια στη Λέρο. Αλλά και τα αμέτρητα περιστατικά γυναικών, θύματα βιασμού, που κάποιες βρήκαν τη δύναμη και βγήκαν μπροστά, καταγγέλλοντας την κτηνωδία που υπέστησαν. Τέτοια σκληρά εγκλήματα, δεν μπορεί να έχουν θέση σε μία κοινότητα ανθρώπων και ως εκ τούτου, κάθε περιθώριο ανάπτυξης τους, πρέπει να καταστέλλεται στη ρίζα του.
Ορθά λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εισηγήθηκε τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, που εκσυγχρονίζουν το νομικό μας πλαίσιο, ανταποκρινόμενο στα εγκλήματα και στα δεδομένα της εποχής και να προβλέπει τις ποινές, που αρμόζουν σε τέτοιες τερατώδεις πράξεις. Απορώ δε, με την παθητική στάση των γυναικών της Αριστεράς, που έμειναν σιωπηλές και δεν καλωσόρισαν τις αυστηρότερες ποινές, σε βιαστές παιδιών και δολοφόνους γυναικών. Πρωταρχικός στόχος, σύσσωμης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι να διασφαλιστούν αποτελεσματικότεροι τρόποι, πρόληψης και αποτροπής τέτοιων εγκλημάτων.
Εξίσου σημαντικό παραμένει ωστόσο, στο επίπεδο καταστολής, να τιμωρούνται με την αυστηρότερη των ποινών, που στο ποινικό δικαιϊκό μας σύστημα, είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως. Όχι από διάθεση εκδικητική, αλλά από αυξημένο αίσθημα δικαίου. Αυτό το αίσθημα, που εναγωνίως επιζητούμε και η πολιτεία οφείλει, να μας το εξασφαλίζει.
Δια στόματος του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, ότι τα ισόβια είναι η μοναδική τιμωρία, για ανθρωποκτονίες και βιασμούς. Για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, «ναι μεν, αλλά», περιθώρια για ποινές «χάδια» και αθρόες αποφυλακίσεις εγκληματιών. Μια θέση, που ταυτίζεται με τη βούληση και τη φωνή της ελληνικής κοινωνίας. Τιμούμε την Δικαιοσύνη, σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε τους Έλληνες Δικαστές και παραδίδουμε στα χέρια τους τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι αλλαγές του οποίου, έρχονται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της προηγούμενης Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος, μπορεί να διαφωνήσει με τις αυτεπάγγελτες διώξεις, σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ή σε περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο; Με την μετατροπή σε κακούργημα των περιπτώσεων αιμομιξίας; Με αυστηρότερες ποινές, όταν προκαλούνται βαριές σωματικές βλάβες, αναπηρίες και μόνιμες παραμορφώσεις;
Θεωρώ, ότι το να εκσυγχρονίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη και να αναβαθμίζονται τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποτελεί εκτός από χρέος και πρόοδο.
Το να ενδυναμώνεται η δικαιοσύνη και να δημιουργείται ολοκληρωμένο πλαίσιο, που να διασφαλίζει την ψυχική υγεία και σωματική ακεραιότητα κυρίως των ανηλίκων και των γυναικών, αφενός επιβάλλεται και αφετέρου είναι προϋπόθεση για μία υγιή κοινωνία.
Η δε ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής, αποτελεί για εμένα προϋπόθεση ισότητας, ισονομίας, πολιτισμού, εξέλιξης και ανάπτυξης.
Μία ευνομούμενη πολιτεία, μπορεί να λειτουργεί αρμονικά, μόνο αν υπάρχουν αποτρεπτικοί κανόνες, απέναντι σε κάθε σοβαρή παραβατικότητα. Η ελευθερία όλων μας, έχει συγκεκριμένο όριο. Οφείλει να σταματά εκεί, όπου αρχίζει να περιορίζει την ελευθερία του άλλου. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι κατηγορούμενοι και οι παραβάτες. Δικαιώματα έχουν και οι αθώοι πολίτες και τα θύματα.
Σκοπός είναι να μην θυματοποιούνται αθώες ψυχές. Λαμβάνουμε σωστά μέτρα αποτροπής, διότι η βεβιασμένη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αποθράσυνε κακοποιούς και το παράλογο δόγμα: «Κάνε ότι κοιμάσαι, άμα έρθει ο εγκληματίας, να σε ληστέψει, να σε βιάσει, να σε σκοτώσει», ακούστηκε εύηχο στα αφτιά τους, ανοίγοντας πόρτες στην παρανομία και την εγκληματικότητα.
*Η κυρία Ασημίνα Σκόνδρα - είναι Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πορεία φοιτητών στη Βουλή - Κλειστές Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας
Νέα μέτρα: Γιατί είναι ημερομηνία «κλειδί» η 22α Νοεμβρίου
Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για ύποπτους φακέλους στο κέντρο της Αθήνας